Одбележана 107 годишнината од „Тиквеќкото востание“

Одбележана 107 годишнината од „Тиквеќкото востание“

Со букети свежо цвеќе, пред споменикот на жртвите во Паркот „Полана“ беше одбележана 107 годишнината од „Тиквеќкото востание“.
Тиквешкото востание е прво организирано вооружено востание на македонскиот народ по Илинденското кое, поради разни причини, било долго премолчувано и од историчарите.
Тиквешкото востание траело седум дена и толку траела слободата на Кавадарци и Неготино и повеќе села од тиквешкиот регион. Македонските востаници ги ослободиле градовите Кавадарци и Неготино, како и педесеттина села од тој крај.
Востанието било крваво задушено, загинале или биле убиени повеќе од 1.000 Македонци, а околу 2.700 биле затворени. Притоа биле изгорени околу 1.000 куќи и дуќани, пред се во Кавадарци и во Неготино.