Одржан состанок на кризниот штаб на Општина Кaвадарци

Одржан состанок на кризниот штаб на Општина Кaвадарци

На ден 18.02.2021 заседаваше кризниот штаб на Општина Кaвадарци, Состанокот се оддржа по иницијатива на градоначалникот на Општина Кавадарци кој истакна дека бројот на заразени во Општина Кавадарци е во постојан пораст .

Во Општина Кавадарци има 516 активни случаи на заболени од КОВИД 19, а во моментот има 48 пациенти хоспитализирани во ЈЗУ Општа Болница со проширена дејност Кавадарци.

На состанокот се донесоа следниве

ЗАКЛУЧОЦИ :
1. Се упатува апел до граѓаните на Општина Кавадарци да бидат максимално одговорни кон почитувањето на мерките од Влада на Република Северна Македонија, посебно кон одржување на дистанца, носење на заштитна опрема и намалување на контактите.
2. Се апелира до граѓаните на Општина Кавадарци доколку почуствуваат некој од симптомите на КОВИД 19, навремено да се јавуваат кај матичните лекари со цел да се направи навремена изолација и да се намалат последиците по нивното здравје.
3. Се задолжуваат угостителските објекти да воведат менаџирање на влез и излез при угостителскиот објект во насока на спречување на ширење на вирусот.
4. Се препорачува Државен Пазарен Инспекторат да Врши зачестени контроли во угостителските објекти и истите да се задолжат да ги почитуваат сите мерки кои ги има донесено Владата на Република Северна Македонија, а кои се однесуваат на држење на дистанца и почитување на ограниченото работното време.
5. Се препорачува Министерство за внатрешни работи – полициска станица Кавадарци да врши зачестени патроли по банки, маркети и јавни површини.

Присутни : Градоначалник на Општина Кaвадаци, ЈЗУ Општа Болница Кaвадарци со проширена дејност, Комадир на Полициска Станица Кавадарци, претставници од Центарот за Јавно здравје, Командир на Противпожарна Единица Кавадарци, Директор на ЈКП Комуналец Кавадарци, Претставник од центарот за управување со кризи, претставници од Угостителските објекти.