Автор: Општина Кавадарци

Тениски турнир за јуниори и јуниотки до 16 години

Тениски турнир за јуниори и јуниотки до 16 години

Градоначалникот Александар Панов денеска во кабинетото приреди прием за делегацијата од тенискиот турнир „Црна Река Опен“ Кавадарци. На овој прв меѓународен тениски турнир за млади категории за јуниори и јуниотки до 16 години кој се организира на терените  на Спортскиот центар „Јасмин“ учествуваат седумдесет тенисери од: Израел, Кипар, Англија, Норвешка, Русија, Украина, Австралија, Филипини, Франција, Словенија, Хрватска, Србија, Грција и Македонија.

Во делегацијата која имаше средба со градоначалникот Панов беа: директорот на турнирот Лазе Мицев, претставникот на „Tenis Europe“ Антонио Радојничкиќ, потоа првата носителка во женска категорија Теодора Ристиќ од Србија, тенисерката  Лада Баглаева од Австралија, како и домашната натпреварувачка кавадарчанката Теодора Мицева од ТК „Црна Река“.

„Mи преставува чест што во Кавадарци се одржува силен турнир за тенисери и тенисерки до 16 години. Се надевам дека од овој турнир и од сите идни што ќе се одржуваат ќе произлезе некое големо име, шампион од европски и светски размери кое ќе има добри спомени од Кавадарци. Моето најголемо задоволство е што нашите деца од Кавадарци се занимаваат со овој спорт, со нешто што е креативно при што го јакнат својот дух и стануваат работоспоособни и ментално здрави. Од мое име сакам на сите учесници од 16 земји да им посакам срдечно добредојде и убав престој во Кавадарци, и да победат најдобрите. Имам посебна желба, учесник на овој турнир биде победник на некој голем светски турнир,,-изјави градоначалникот Александар Панов.

Антоние Родојничкиќ преставник на „Tenis Europe“ вели дека овој турнир во Кавадраци е дел од проектот на Македонската тениска федерација во рамките на календарот за натпреварување. Ова година сме застапени со два турнири до 14 и 16 години. За Турнирот во Кавадарци се одзваа масовен број учесници од 16 држави. Финалните натпревари се закажани за петок и сабота и задоволни сме од условите за одвивање на ова Европско првенство.

Од името на домакинот- организатор ТК „Црна Река“Лазе Мицев вели дека тенисерите се задоволни од условите за натпреварување и престој во Кавадарци.

Упати благодарност и до коегите од Неготино каде паралелно со мечевите во Кавадарци се играат дуели и на тениските терени до спортската сла во соседниот град.

Турнирот започна во онеделникот на 3 август, а ќе се игра до недела 9 август кога ќе се играат и финалните средби на тениските терени на тенискиот клуб „Црна Река“ од Кавадарци.

Според официјалната листа на тенисери овој исклучително силен турнир е дел од календарот на Tenis Europe, а на истиот боите на Македонија  ги бранат вкупно 15 тенисери, меѓу кои се и кавадарчанките Теодора Мицева и Микаела Чејкова.

4 елктро колички за инвалиди – донација

4 елктро колички за инвалиди – донација

Врз основа на средби кои ги имаа со Здружението на телеснини инвалиди од Кавадарци, а по согледаната потреба на терен, градоначалникот Александар Панов, Советот на Опоштината и Ротари клубот од Кавадарци донираа 4 електрични колички за инвалидизирани лица по претходно превземената обврска да им помогнат со набавка на овие современи мобилни помагала.

„Кавадарци денеска направи добро дело за овие наши сограѓани. Ова не е прв пат да помагаме на инвалидизираните лица. Еднаш набавивме половна, а на друг наш сограѓанин му ја поправивме инвалидската количка. Лицата со хендикеп кои не можат да дојдат до центарот на градот не можат без вакво помагало да излегуваат надвор од домовите ниту пак да присуствуваат на бројните културни настани кои се случуваат, од денеска ќе имаат можност да го зголемат обемот на својата подвижност. Со оваа наша скромна донација им се овозможува поширока комуникација со луѓето во градот“ вели градоначалникот Александар Панов кој денеска им ги врачи инвалидските колички на лица со телесна инвалидност од Кавадарци.

„Договорено е со Здужението од Кавадарци во иднина да ги подмирува потребите од електрични колички сите инвалиудни лица кои имаат потреба од нив. Колку и да е голем бројот Општината ќе ги набави, иако се разбира, посакуваме таа потреба да биде помала. Ова донација има вредност од над 3.000 евра. Локалната самоправа учествува во набавката со три а Ротари Клубот од Кавадарци во набавката на една елктрична количка“ додаде Панов.

Николчо Делов претседател на Здружението на лица со телесна инвалидност-Кавадарци искажа голема благодарност до ГрадоначалникотПанов, Советот на општината и Ротари клубот Кавадарци. Тој вели: „Ова е револуционерен чин за нашата општина. Примерот треба да го слкедат другите општини. Во Кавадарци има околу 120 лица со телеска инвалидност од кои 6-7 веке ќе го искористат ова право. Во иднина ќе ги среќавате овое лица во нашето секојдневие и на сите настани и манифестации во градот“.

Ротари клубот Кавадарци пак, кој донираше средства за набавка на една електична инвалидни количка вложува средства во проекти кои претставуваат општествено добро. Големо е задоволството на клубот од Кавадарци што се дел од овој проект и во иднина ќе продолжи со ваква и слична активност, вели претставникот Пне Тотовски.

Зоран Јованчев во фунција на советник и Претседател на Комисијата за финасии и буџет денеска присуствуваше на примопредавањето на количките, истакна дека со одлуката на Комисијата и Советот на Општина Кавадарци се покажува подршката на овие акции за помош на хендикепираните лица. И во иднина тие ќе помагаат на ова ранлива група наши сограѓани.

Инаку во функција на напорите за помош на пошироката заедница за активно вработување на лица со телесна инвалидност градоначалникот Панов денеска јавно упати апел до големите компании, а пред се Дрекслмајер кои вработуваат повеќе од илјада лица, да ја разгледат законска можност за ангажирање на лица со инвалидност. „Ним најголема помош ќе им биде целодневен рабвотен ангажман. И покрај одредената инвалидност сепак голем број од нив можат да работат успешно со ангажман на работни места каде манипулативната способност со рацете, може да даде голема продуктивност“, нагласи Панов.

Тој се заблагодари за одзивот кој го направи ова компанија за вработување на припадници на ромската етничка заедница од Кавадарци.

Кирил Лазаров на средба со градоначалникот Александар Панов

Кирил Лазаров на средба со градоначалникот Александар Панов

Градоначалникот на општина Кавадарци Александар Панов оствари средба со капитенот на македонската ракометна репрезентација Кирил Лазаров, на која се разговараше и за акатуелни теми од ракометот.

Најдобриот македонски ракометар го запозна градоначалникот Панов со активностите предвидени во неговиот долгогодишен проект за пронаоѓање на млади најтелентирани ракометари од Македонија, нивно менторирање, помагање во секоја смисла, како и насочување на вистинските вредности.

Како што кажа Кире Лазаров, во спортото и во животото, суштинска работа е да се почитува традицијата и историјата. Токму Кавадарци е меѓу ретките градови со длабоки траги во македонската ракометна историја. Па затоа неговата посета резултираше и со средба со градоначалникот на градот од каде потекнуваат многу поранешни, а и сегашни членови на македонската ракометна репрезентација.

Лазаров се потсети и, на почетоците во спортото во кој ги достигна светските височини, а кога како дете играл против неговите врсници на стариот асвалтен ракометен терен на градскиот стадион во Кавадарци.

Градоначалникот Александар Панов искажа почит кон Кире за спортските достигнувања и афирмацијата на Македонија и македонскиот народ во Светото, а воедно и благодарност што се сетил на Кавадарци и неговата ракометна историја, а пред се за потнцијалот на младите кавадарчани кои имаат талент за ракомет.

Панов искажа нескриена поддршка за проектото на Кире, како и лична подготвеност и поддршка од Советот и општината Кавадарци за неговиот проект во откривање и помагање на ракометните таленти.

Од оваа прва средба произлезе и заклучок за воспоставување сериозна соработка и взаемна помош во промовирањето и реализирањето на исклучително благородниот проект на Кире Лазаров за реинкарнација на ракометниот спорт.

На крајот од средбата беа разменети и пригодни подароци, а градоначалникот Панов од Лазаров доби дрес на македонската ракометна репрезентација со бројот 7.

Рестрикциите на водата за пиење за Кавадарци станаа минато

Рестрикциите на водата за пиење за Кавадарци станаа минато

И на температура од над 40 степени кавадарчани имаат редовно и квалитетно водоснабдување.

 Рестрикциите на водата за пиење за Кавадарци станаа минато.

Градоначалникот Алексадандар Панов денеска беше во посета на ЈП „Комуналец“. Тој заедно со директорот на ова јавно претрпијатие Илија Атанасов искажаа задоволство што рестрикциите на водата за пиење од системот „Лукар“ ова лето се конечно минато. Деценискиот проблем со осумчасовните рестрикции за вода, за кавадрчани конечно завршија. Решавањето на овој птоблем е директна последица од беспрекорното функционирање на водоснабдителниот систем  и тоа после воведувањето на Електронскиот систем за следење и регулирање на притисокот во градската водоводна мрежа.

Инвестирањето во водоснабдителниот систем ги дава очекуваните резултати. Кавадарци и населените места од општината ова лето и на над 40 степени имаат редовно и квалитетно водоснабдување. Со воведувањето на СКАДА системот се врши автоматска регулација на притисокот во системот, а постојано се следи и влезот на вода како и потрошувачката. Секој дефект навреме е откриен блгодарение на овој компјутерски систем за кој ЈП Комуналец инвестираше околу 250 илјади евра.

„Потребата од вода за пиење најмногу е изразена токму во ваквите  горештини  кои во континуитет повеќе од две недели се присутни во Македонија и во Кавадарци. Домаќинското работење и работењето во склад со науката се покажа и овој пат практично во ЈП Комуналец. Имаме вода и на прелив. Тоа е вишок на вода. Таа вода наскоро  со одлука на совет ќе ја преотстапиме на опшптина Росоман. И оваа општина ќе го реши проблемот со водоснабудвањето. Во измнинатиот период со  помош на владата инсталиравме систем за  нови 150 л/сек вода за пиење. ЈП Комуналец на свој трошок ги репарира филтрите во извориштето Лукр“ рече градоначалникот Панов

И покрај големата побарувачка на вода за пиење од индустријата и од граѓаните,  сепак рестрикции нема. Директорот на Комуналец нагласува дека општина Кавадарци повеќе нема да има проблеми со водата за пиење како во минатото.

„Не беше лесно на почетокот кога имаше рестрикции два пати во текот на денот. Точно ги наменивме инвестициите во водоснабудвањето. Најпрво во овој СКАДА систем. Имаме 18 мерно регулациони шахти кои изминатата година дадоа добар резултат. Имавме континуирано водоснабдување. Индустријата бараше нови количини на вода и активиран е новиот водоснабдителен систем, изграден со средства на локалната самоуправа и владата. Во моментов имаме дополнителни 46 литри во секунда што моментално ги користи градот’ рече Атанасов.

САКАДА системот кој игра значајна улога во водоснабдувањето го чинел Комуналец релативно евтино, ако се направи споредба со благодетите кои се добија.

„Со 250 илјади евра се реши на некој начин проблемот со водоснабдувањето на граѓаните на општина Кавадарци. Имаме голема експанзија на градот во делот на индустријата. Локалната самоуправа и владата размислуваа визионерски, да одговориме на овие потреби и е изграден новиот водоводен ситем со капацитет од 150 литри,  каде што околу 20 литри ќе ги дадеме на општина Росомна. Во тек е постапка за изградба на мерно регулациона шахта за општина Росомна. А другиот дел би одел за пеглање на шпицовите во градот,  пред се за потребите на индустријата. Водоснабдувањето на граѓаните задоволува и со онаа вода што ја имаме од ЛУкар.

Директорот најавува и трета фаза од СКАДА системот. Планирани биле 3 милиони денари за нови регулациони шахти. Пред поставувањето на СКАДА се регистрирале  4-5 дефекти во текот на еден ден, а сега со поставувањето на овој систем еден до два дефекта неделно,  или на две недели.

Нови седишта во Големата сала на Домот на културата

Нови седишта во Големата сала на Домот на културата

Големата сала на Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ го врати својот сјај. Поставени се нови 260 седишта кои ќе допринесат за многу попријатно следење на претстави, концерти, свечени академии, како и на сите други настани, а со тоа уште подобра реализација на многу претстави и во иднина.

Read More