Автор: Општина Кавадарци

Прием за наградените на дестскиот фестивал „Златна пахуља“

Прием за наградените на дестскиот фестивал „Златна пахуља“

Градоначалникот Александар Панов приреди прием за Тиана Коцева и Љупче Каракутовки млади талентирани деца пејачи кои како претставници на општина Кавадарци фестивалот „Гроздоберче“ и Македонија, учествуваа традиционалниот меѓународен детски музички фестивал „Златна пахуља“ кој по 23 пат се одржа во збратимениот град Рожаје Република Црна Гора.

Младите кавадаречки интерпретатори се добитници на Споецијалната награда „Златна пахуља“ за интерпретација на песната „Нашите желби“.

Градоначалникот се интересираше за настапот на малдите на фестивалот како и за приемот од страна на нивните домаќини. Панов уште еднаш ја потврди својата посветеност и односот кон талентираните и успешни деца кои секогаш ги помага и стимулира за нови успеси. Притоа на Тиана и Љупче им подари по еден медаљон со ликот на легендарниот  кавадаречки и македонски интерпретатот Никола Бадев. За возврат од своите млади гости доби аудио ЦД со детски песнички.

Веднаш по средбата градоначалникот изјави дека тој и општината се горди што уште еднаш деца од Кавадарци повеќе од успешно ја претставија нашата култура и Република Македониоја на престижен фестивал на кој освен деца од Црна Гора настапија двајцата кавадарчани, и се напреваруваа и дружеа со свои врсници од србија, Хрватска, Албанија, Холандија , Романија и Франција.

Отворен ден на Управата за имотно правни работи

Отворен ден на Управата за имотно правни работи

Министерството за финансии-Управа за имотно правни во трекот на месец март 2015 година ќе ја спроведува акцијата „Отворено со управат за имотно правни работи“.  Акцијата се реализира во рпосториите на подрачните одделенија на управат ширим Македонија. Заинтересираните странки се примаат во времето од 08:30 до 17:30 часот согласно однапред утврдениот распоред.

Ваква акција се организираше во општината Кавадарци, каде денеска престојуваше стручна екипа од Ѕправата за имотно правни работи на чело со директорот  Зоран Крстаноски.

На заинтересираните кавадарчани тие им беа на располагање со нивните знаења и искуства. За целта на акцијата на Министерството за финансии и Управата нејзиниот директор Крстаноски изјави: „На овој начин сакламе да им излеземе во пресрет на граѓаните преку непосредна комуникација со нашите тимови, да добијат стручна помош за решавање на нивните проблеми од имотно правен карактер. Со општината Кавадарц имаме извонредна соработка по сите основи кои не поврзуваат,а тоа е од взаемна корист, пред се на граѓаните.

Директорот Крстаноски оствари и работна средба со градоначалникот на општината Александар панов, при што во неговиот кабинет ја оценија досегашната соработка и разговараа за наредните проекти.

Градоначалникот Панов во изјавата соопшти дека општината би тој се презадоволни од досегашната соработка со подрачната канцеларија со која физички ја дела и зградата на општината. Но пред се најзначајно е тоа што ние како општинскас администарција постојани излегуваме во пресрет со нашиот стручен кадар и опрема, а таков беше случајопт и при организирањето на средби со граѓаните, како и излегувањето нантерен на самото место на имотите чи треба да се опфатат при изградбата на ескпресниот пат Градско – Прилеп којво голем дел од својата траса минува низ територијата на општината Кавадарци, а сопствениците на имотите кои се експроприираат се наши граѓани“.

Десетици граѓани во рамките на отворениот ден имаа можност во просториите на регионалната канцеларија Кавадарци да ги изложат своите проблеми и да добијат корисен бесплатен и стручен совет за прашањата кои ги мачат околу нивните имотно правни работи.

 

ПРЕДАДЕН ВО УПОТРЕБА ПАТОТ ЛАДНО ДОЛЧЕ-СТРАГОВО-КРЊЕВО

ПРЕДАДЕН ВО УПОТРЕБА ПАТОТ ЛАДНО ДОЛЧЕ-СТРАГОВО-КРЊЕВО

Патниот правец Ладно Долче-Страгово-Крњево кој беше асфалтиран во летните месеци, денеска беше свечено предаден во употреба од премиерот Никола Груевски.

Беше извршена  реконструкција во должина од  5,35 км,  зголемена е широчината за 5,50 м,а  а направени се и  банкини.  Реконструкцијата на овој пат чинеше 46,5 милиони денари.

„Локалните патишта се од големо значење за општините. Продолжуваме да ја подобруваме патната инфраструктура. Интервениравме на неколку патни правци во овој дел од државата. Од денеска започнуваме со изградба на 46 локални патни правци во 38 општини во вкупна должина од 57 км со вредност од 7,2 милиони евра. Изградбата на овие патни правци  ќе заврши до крај на годината“ рече директорот на ЈП за државни патишта Владко Мисајловски.

„Изградивте Швајцарија на балканот премиере. Во овој дел ни се развива сточарството. Се надевам дека за еден месец ќе дојдете повторно да ги отвориме петте мини хидроцентрали. Ја давам целосната подршка на Вас и на Владата и на вашите политики,  кога е во прашање ренесанската која неколку години ја доживуваме во Кавадарци. Овие инвестиции во патната инфраструктура се досега незапамтени и мислам дека тоа е единствениот начин да се бориме против нашите политички неистомисленици. Тие немаат друга алтернатива освен да не напаѓаат и да се занимаваат со нешто што е најнизок порив,  а тоа е да ни ги прислушкуваат нашите разговори. Како локална самоуправа  ке работиме на што поеќе проекти да ја продлжиме ренесансата на Кавадарци“ рече во своето обраќање градоначалникот на Кавадарци Александар Панов

Премиерот Никола Груевски изрази задоволство од пуштањето во употреба на реконструираниот пат од месноста Ладно Долче кон селата Страгово и Крњево во кавадаречко. Тој нагласи дека патниот правец е од посебно значење за многу граѓани од регионот, особено поради тоа што е најзначаен спореден пат кон висорамнината Витачево.

„Патот е од секојдневна важност за повеќе села како Страгово, Крњево,  Чемерско, Бохула, Горна и Долна Бошава. Воедно, патот е од посебно значење и за шумското стопанство, локалните земјоделци и лозари, но и за сите граѓани кои одовде се упатуваат кон поволните излетнички места и посебно кон ски центарот Кожуф“, нагласи Груевски, додавајќи дека патот во изминатиот период беше во многу лоша состојба со ширина од 3 метри и со многу нерамнини и дупки.

Токму поради неговата лоша состојба во минатото, рече тој, сообраќајот се одвиваше отежнато, а возачите многу често се жалеа на безбедноста. Потребата од негова поправка и реконструкција, нагласи, беше неминовна.

„Ние како Влада издвоивме 46 милиони денари со кои се изведе комплетна реконструкција и проширување во должина од околу 5 километри. Градежните активности завршија минатата година и граѓаните веќе ги почувствуваа придобивките од овој пат“, рече премиерот Груевски.

Тој нагласи дека сега комуникацијата е побрза, а безбедноста поголема. Оваа реконструкција според него е дел од низата проекти за подобрување на патната инфраструктура во државата. Потсети дека претходно на територијата на општина Кавадарци беа извршени и други реконструкции на патишта како тој кон висорамнината Витачево, кон селата Ресава и Бегниште и патот од  Кавадарци кон Неготино на кој се планираат и дополнителни активности.

Груевски ја спомена и фабриката на „Дрекслмаер“ во која има 4.800 вработени со потенцијал за зголемување на оваа бројка за околу 400 до 500 работници. Со оваа инвестиција, додаде тој, се намали процентот на невработеност во Кавадарци. Се осврна и на винаријата „Стефан вајнери“ која, како што рече, влијае на подобрување на политиката при откуп на грозје. Најавени се, додаде, и други локални инвестиции кои ќе влијаат на локалната економија.„

Покрај „Дрекслмаер“ почнаа да доаѓаат и други компании кои се снабдувачи на германската фабрика, а кои дополнително вработуваат. Ние и понатаму ќе помагаме на Кавадарци и регионот како во патната инфраструктура така и во сите други сегменти од животот кои го прават животот на граѓаните поубав, а нашата земја помодерна, нагласи Груевски.

Совет општина Кавадарци  26

Совет општина Кавадарци 26

Советот на општина Кавадарци ја одржа 26-та седница на која беа донесени повеќе одлуки и програми. Советот го одреди за приоритетен проектот за изградба на фекална канализација во селото Бохула и одобри сопствено учество за аплицирање на овој проект. Во Бохула ќе се гради фекална канализација во должина од 1500 метри за што се потребни 4 милиони денари. Парите ќе се обезбедат половината  од Минситерството за локална самоуправа-Биро за регионален развој, а останатата половина  од буџетот на општината. Овие две одлуки добија едногласна подршка од присутните советници на седницата.

Со 10 гласа „за“, 6 „против“ и 2 „воздржани“ беше прифатена и одлуката за распределување на финасиски средства наменети за финасирање на проекти и програмски активности на здруженија и фондации. На оваа одлука амандманска интервенција имаше советникот Горан Белевски но неговиот амандман не беше прифатен од мнозинството. Тој бараше наместо 40 илјади денари, здружението на граѓани „Зона“ да добие 10.000 денари, а да се зголемат средтвата од буџетот од 15.000 на 30.000 денари за здружението за негување и развој на винската култура, вински туризам и производи од грозје „Винотек“ и од 10 илјади на 25 илјади да се зголемат парите за здружението на глуви и наглуви лица Кавадарци.  Според Белевски оваа измена била потребна за  парите да заминат кај здруженија на кои им биле навистина неопхоидни. Амандманот беше отфрлен со 10 гласа.

На денешната седница советот ја усови и одлуката со која се утврдува нацрт-урбанистичкиот план за селото Марена за период 2014-2024 година. Едногласно присутните советници  донесоа  одлука со која се прифатија предлозите за уписна политика за средните општински училишта во општина Кавадарци. Едногласно се усвои и волонтерската стратегија за општина Кавадарци за период 2015-2018 година. Советот одобри финансиски средства од буџетот  во висина од еден милион денари за набавка на столчиња за салата на домот на културата „Иван Мазов Климе“.

Одлуката за набавка на ново патничко возило за потребите на општината беше повлечена од градоначалникот, а се усвои вториот дел од истата кој опфаќа набавка на електрични колични за хендикепирани лица.

Утврдувањеро на потреба од донесување на урбанистичко планска документација со која ќе се изврши промена на трасата на сообраќајната инфраструктура беше одложено се до моментот кога ќе бидат усвоени и ќе стапат на сила законските измени. На денешната седница советот донесе одлука со која е утрвди потребата од донесување на нова урбанистичко планска документација за објекти кои се надвор од плански опфат и неколку други одлуки кои се поврзани со урбанистичко планска документација.

Со одлука на советот се направи измена и во програмата за уредување на градежно земјиште на просторот на општина Кавадарци за 2015 година, а измената е поради настанатите штети од елементарната непогода пропратена со обилни врнежи од дожд кои беа причина за рушење на потпорни ѕидовии појава на одрони и клизишта. Исто така се донесе и одлука за обештетување на граѓаните кои пријавиле штети од невремето со поројните дождови.

Пари од општината за НВО

Пари од општината за НВО

Со 10 гласови „за“, два „воздржани“ и 6 „против“, советниците од Советот на општина Кавадарци ја усвоија одлуката за распределба на финансиски средства наменети за финасирање на проекти и програмски активности на здруженија и фондации кои работата во општината.

Меѓународниот фестивал на детски и младински хорови, еколошкото друштво „Тисовец“ и невладината организација „Зона“ добија по 40 илјади денари финансиска подршка за своите активности од Буџетот на општина Кавадарци.

По 30 илјади денари добија: Здружението на граѓани за заштита и рехабилитација и организација на деца од општините Кавадарци, Росоман и Конопиште, општинскиот Совет за превенција од малолетничко престапништво на град Кавадарци, ПСД „Орле“, друштвото на ликовни уметници. Советот одлучи од Буџетот по 25 илјади денари да се издвојат за Народна техника, ОО на Црвен крст, здружението „Чекор кон Европа“ и здружението „Ликовна колонија Михајлово АРТ“.

Здруженијата „Васил Хаџиманов-Јуниор“, „Тиквешки роми“, здружението за развој, едукација и забава на децата со занаети и професии „Панчелито“, организацијата на жени „Визија„ локален центар за подршка на развојот и демократија и здружението за алтернативна култура „Алтер центар„ добија по 20 илјади денари. Исто толку од општинската каса ќе се трансферираат и на сметка на Сојузот на борците од народоноослободителната и антифашистичка војна.

За здружението на писетели, здружението за негување и развој на винската култура, вински туризам и производи од грозје „Винотек“, здружението за негување млади таленти „Ластарчиња“ и „Еко живот“ добија по 15 илјади денари. По само 10 илјади денари ќе добијат сојузот за спорт и рекреација на инвалиди Кавадарци. Здружението на глуви и наглуви лица, центарот за подршка на лица со интелектуална попреченост „Порака“, и здружението на лица со телесен инвалидитет „Мобилност“.

Во образложението на одлуката се наведува дека врз основа на доставените проектни предлози од нелвадиниот сектор, комисијата за евалуација на поднесените барања врз основа на квалитетот на содржината и бенефитот од проектите на здруженијата и фондациите одлучила која организација по колку пари ќе добие од касата на општината.