Категорија: Актуелно

Известување од ЈП Комуналец

Известување од ЈП Комуналец

Се известуваат граѓаните дека вечерва 29.08.2018 со почеток од 22 часот до 07 часот наутро, ќе се врши обележување на паркинг места на ул.Илинденска.
Се молат граѓаните најкасно до 20 часот да ги дислоцираат сите возила кои се наоѓаат на улицата се со цел непречено да се изврши обележувањето од страна на ЈП Комуналец.
Доколку не се изврши самоволно тргање на возилата од улицата ќе мораме да пристапиме со барање на сопствениците со полициска придружба односно ќе се бараат сопствениците по регистарски таблици и ќе се повикуваат да ги поместат возилата во текот на ноќните часови.

Ви благодариме за разбирањето.

ЈП Комуналец
Кавадарци

ПРОМОВИРАНИ НОВИ ВОЗИЛА ВО ЈП „КОМУНАЛЕЦ“

ПРОМОВИРАНИ НОВИ ВОЗИЛА ВО ЈП „КОМУНАЛЕЦ“

Возниот парк на ЈП „Комуналец“ Кавадарци е збогатен со нов ровокопач и две нови теренски возила со приколка од марката „Дачиа“. Се работи за возила и машина кои ќе го подобрат работењето на јавното претприајтие.

Денеска на промоцијата и предавањето во функција на новите возила присуствуваше и градоначалникот Митко Јанчев, кој нагласи дека со ова продолжува модернизацијата на „Комуналец“ и додаде: „Ова е трета набавка од годишниот план кој го имаме за ЈП „Комуналец“ направена во делот на нова механизацција обновување на механзиацијата дополнување на дејноста на Комуналец, тука станува збор за две теренски возила со приклучна механизација приколка кои ќе служат во делот на секторите на ЈП на одржување на јавна хигиена и во делот на хидроцентралите. Набавивме и четврти скип односно мини скип кој што ќе биде во делот на водовод, за интервенции при дефекти, како и за други интервенции кои што ги има во делот на редовното работење. Оваа инвестиција како трета фаза од вкупната набавка изнесува околу 80 илјади евра. Во септември ја очекуваме и четвртата фаза завршна да ни стигнат уште две машини тоа ќе биде уште една цистерна за перење на улици и голем кипер со кран во делот на ЈП „Комуналец“, изјави градоначаникот Митко Јанчев кој денеска направи увид во набавката на возилата.

Директорот на јавното претпријатие, Ѓорѓи Поп- Ицов изјави „Не застануваме тука ,како што кажа градоначалникот очекуваме уште две нови машини со што ќе биде заокружена планираната набавка за возила значи за поефикасно и поквалитетно работење на Комуналец. Сега веќе имаме два мали ровокопачи или два мали скипа, во договор со градоначалникот е планирано да се набават и два ножа за снег така да во зимски услови кога ќе има потреба од тоа истите скипови ќе бидат пуштени да го чистат снегот по тротоарите, плоштадот и по сите други јавни површини за кои ќе биде одговорен Комуналец“, вели Ѓорѓи Поп Ицев директор на ЈП КОмуналец Кавадарци и додава дека  , едното теренско возило со приколка ќе биде наменета за потребите на малите хидро централи, а другото за потребите на водовод и канализација.

ГЕРМАНСКА ДОНАЦИЈА ЗА ОПШТИНАТА НА СПЕЦИЈАЛИЗИРАНО КОМБЕ ЗА ПРВОЗ НА ИНВАЛИДИ

ГЕРМАНСКА ДОНАЦИЈА ЗА ОПШТИНАТА НА СПЕЦИЈАЛИЗИРАНО КОМБЕ ЗА ПРВОЗ НА ИНВАЛИДИ

Во посета на Кавадарци, на средба со градоначалникот м-р. Митко Јанчев, беше амбасадорот на СР Германија во Република Македонија  неговата екселенција г. Томас Герберих. Цел на посетата беше донацијата од амбасадата на Германија за општина Кавадарци на специјализираното возило за превоз на лица со инвалидност.

Во присуство на Михајло Михајлов претседател на Здружението на телесни инвалиди „Мобилност“ Кавадарци донацијата  ја врачи германскиот амбасадор Герберих.

Лицата со телесен инвалидитет од денеска ќе имаат можност за пристап до транспортно возило со чија помош многу посамостојно ќе ги извршуваат своите обврски. За нивните потреби, адаптираното возило ќе им биде на располагање 24 часа, со цел да ги пренесува до одредиштата каде имаат потреба.

Општината Кавадарци ќе ги поднесе сите трошоци за одржување на возилото како и за ангажирањето на возачот. Истото ќе може да се користи со претходно закажување преку телефон.

 Градоначалникот Јанчев се заблагодари за донацијата и нагласи дека ова возило е од големо значење за самостојноста при мобилност на инвалидизираните лица во општина Кавадарци.

 Амбасадорот Герберих нагласи дека комбето е обезбедено со приватна донација во амбасадата, а со истото ќе им овозможат поголема мобилност на лицата кои се ограничени во движењето.

 Михајло Михаилов од здружението „Мобилност“ се заблагодари за донацијата и рече дека ова возило е од голема потреба за сите лица кои се соочуваат со пречки во движењето.

ОБНОВЕН ВОЗНИОТ ПАРК НА ОПШТИНАТА

ОБНОВЕН ВОЗНИОТ ПАРК НА ОПШТИНАТА

Општина Кавадарци го обнови застарениот возен парк, со отуѓување на возила со минимална старост од 7 и повеќе години, како и за набавка на нови возила.

После спроведена тендарска постапка набавени се три возила:  Фабиа, Рапид и Октавиа од Марката Шкода. Возилата се со бензински и дизел мотори од последната генерација Еко Тек со ниско ниво на загадување и мала потрошувачка на гориво.

 Иницијативата за обновување на возниот парк е на градоначалникот м-р Митко Јанчев кој согласно изборното ветување пред граѓаните, за службени потреби користи сопствено возило, а новите возила ќе бидат на располагање на службите, како и на советот.

Општината исто така набави и три мопеди кои се користат во секојдневното работење на службата „Мој општинар“.

Обновениот возен парк ќе овозможи економичност и заштеда на гориво, поефикасна работа на општинската администрација, како и зголемена безбедност при извршувањето на секојдневните обврски во функција на граѓаните.

4 УЛИЦИ ВО ГРАДОТ СО ЕДНОНАСОЧЕН СООБРАЌАЈ

Општина Кавадрци воведува  измени во режимот на одвивање на сообраќајот на неколку улици во централното градско подрачје. Согласно измените, четири улици во градот стануваат еднонасочни.

По улицата „Максим Горки“ сообраќајот ќе се одвива во насока од спојот со ул.„Партизанска“ кон спојот со улицата „Илинденска“,

Согласно новиот режим сообраќајот на улицата „Браќа Хаџи Тефови“ ќе се одвива во насока од спојот со улицата „Браќа Џунови“ кон спојот со улицата „Миле В’чков“.

На улицата „Браќа Џунови“ на потегот од спојот со улицата „7ми Септември“ до спојот со ул. „Браќа Хаџи – Тефови“ сообраќајот ќе се одвива во насока од улицата „7ми Септември“ кон улицата „Браќа Хаџи Тефови“,

 Изменетиот режим на сообраќај на улицата „Ресавска“  се однесува на потегот од спојот со улиците „Тиквешко востание“ до спојот со улицата „Пионерска“. Овде сообраќајот ќе се одвива во насока од улицата „Пионерска“ кон улицата „Тиквешко востание“.

Овој изменет режим на сообраќај се воведува заради поголема пропустна моќ на градските сообраќајници, во функција на полема безбедност на возилата и пешаците.