Категорија: Настани

Граѓаните и Градоначалникот Митко Јанчев дискутираа за буџетот на општина Кавадарци за 2019 година

Граѓаните и Градоначалникот Митко Јанчев дискутираа за буџетот на општина Кавадарци за 2019 година

Граѓаните и граѓанските организации од општина Кавадарци денеска имаа можност да ги кажат своите предлози за општинската каса за следната година. Во рамки на проектот „Мои пари, моја одговорност“ партиципативно буџетирање во општините во Македонија дискутираа градоначалникот Митко Јанчев и присутните на настанот.

Градоначалникот Јанчев ги претстави општинските приоритети за следната година кои ќе бидат составен дел од буџетот за 2019 година на општина Кавадарци. Свои излагања имаа и претседателот на советот Ристо Сакалиев и раководителот на секторот за финансии Цанка Јовановска.

Градоначалникот Јанчев се сретна со жителите на УЗ „Браќа Досеви“ и „Задругар“

Градоначалникот Јанчев се сретна со жителите на УЗ „Браќа Досеви“ и „Задругар“

Градоначалникот Митко Јанчев со вработниите ,администрацијата и претставници на ЈП Комуналец, ги продолжија редовните средби со граѓаните на урбаните заедници.Синоќа имаше средба со жителите на УЗ„Задругар„ и „Браќа Досеви„

Средбите со УЗ продолжуваат и денес. Градоначалникот г-дин Митко Јанчев заедно со службите денес ќе биде во посета на две урбани заедници.
УЗ Љубаш 17:30 часот – пред маркетите “Дијана“ и “Минекс“ кај ООУ “Гоце Делчев“.
УЗ Кула 18:30 часот – кај музичкото паркче.

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ГИ ЗАПОЧНА СРЕДБИТЕ СО ГРАЃНИТЕ ВО УРБАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ГИ ЗАПОЧНА СРЕДБИТЕ СО ГРАЃНИТЕ ВО УРБАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ

Градоначалникот на Oпштина Кавадарци  г-дин Митко Јанчев заедно со претставници на администрацијата и службите од Општината  како и раководството на ЈП „Комуналец“ ги започна средбите со граѓаните во УЗ (урбаните заедници) во градот.

Прва беше средбата со жителит на УЗ „Киро Крстев“ каде Јанчев се сретна со жителите од улицата „Методи Џунов Џико“.

Тој имаше време да ги слушне сите прашања па и лично да погледне како проблемот изгледа на терен. Со него беа соодветните претставници на службите кои бележеа и преземаа обрски за елиминирање или ублажување на одреден проблем, главно од комуналем карактер.

Во наредните денови планирани се посети на сите урбани заедници. Преку разговор со граѓаните и увидот на терен ќе се согледа реалната состојба и потребите на граѓаните се со цел да се направи подобра програма за комунална изградба за наредната 2019 година.

Градоначалникот Митко Јанчев додели Благодарници на сите кои што беа поддршка и учествуваа во Тиквешки Гроздобер 2018 година

Градоначалникот Митко Јанчев додели Благодарници на сите кои што беа поддршка и учествуваа во Тиквешки Гроздобер 2018 година

Градоначалникот Митко Јанчев им се заблагодари на граѓаните, локалната администрација, донаторите и спонзорите.55 насто од трошоците се обезбедени од донаторски  а 45 насто  се средства од буџетот на Општината.

На завршна средба Градоначалникот Митко Јанчев изрази оценка и благодарност дека годинашнава манифестација Тиквешки Гроздобер 2018 е успешна, со ветување дека в година ке бидат исправени некои недостатоци. Повеќе од 80 илјади посетители пробале вино.

Главно се фунционирало како треба. За три дена се испиени околу 20 илјади лири вино,  што е досега најмногу за една манифестација како ова. Се почитувала препораката  угостителите да придаваат вино и него да го служат како главен пијалак. За 6 месеци, колку траеле подготивките, завршена е голема работа.54 изнадние на Тиквешкиот гроздобер  го подржаа над 50 фирми , а спозори беа неколку компании компании.

На завршна свеченост Јанчев им додели благодарници и пригодни подароци на сите учесници и помагатели,донатори на Тиквешкиот гроздобер за придонесот кој го дадоа за се  добро да функционира. Притоа особено значајна била помошта у учествтвото на : ЈП Комуналец, ПС од ОН Кавадарци, Алијанс Секјурити, Ел Бокс, ППТЕ, Општа Болница Кавадарци. Безбедносната состојба била добра-без пријавени инциденти. За време на Гоздоберот, осбено за концертот на Цеца во Кавадарци престојувале над 5о илјади луге што е апсолутен рекорд за ваква манифестација во Кавадарци.

ПРВА СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ СО ХОЛАНДСКИОТ АМБАСАДОР ПУЛП

ПРВА СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ СО ХОЛАНДСКИОТ АМБАСАДОР ПУЛП

Во прва официјална посета на Кавадарци градоначалникот Митко Јанчев во неговиот кабинет го прими амбасадорот на Кралството Холандија во Република Македонија, неговата екселенција г. Вилем Ваутер Пломп.

Во изјавата за медиумите градоначалникот Јанчев информираше дека е почестен со посетата на амбасадорот. Притоа посочи дека е разговарано на повеќе теми поврзани со Кавадарци, неговиот стопански, културен и пред се туристички потенција. Во наредниот период ќе треба да се интензивира соработката меѓу холандската амбасад и општината во правец на заеднички иницијативи за културно стопанска соработка.

Амбасадорот Пломп посочи дека Кавадарци е преубав град  кој има природни убавини и потенцијали пред се за развој на винскиот и еко  туризам. Подвлече дека при оваа негова прва официјална посета на општината се интересирај кај домаќинот Јанчев за можностите за соработка и во повеќе други области. Тој смета дека оваа преубава земја Македонија, а посебно Кавадарци имаат природни можности и ресурси во многу области.