Категорија: Проекти

ЗАВРШНИ РАБОТИ НА ПОСЛЕДНАТА ДЕЛНИЦА ОД КЕЈОТ ШЕТАЛИШТЕ

ЗАВРШНИ РАБОТИ НА ПОСЛЕДНАТА ДЕЛНИЦА ОД КЕЈОТ ШЕТАЛИШТЕ

Деновиве продолжува изградбата на последната делницата од кејот на реката Луда Мара во должина од 680 метри. Ангажираната оператива на фирмата „Цвет компани“ од Скопје  работи на шалување и бетонирање на заштитниот ѕид на делнат страна на пешачката патека. Паралелно се работи и на левиот брег каде се порамнува земјата и се подготвува за поставување на бехатон коцки.

После целосната изградба на патеките на двата брега, во завршната фаза ќе се постави ново улично осветлување и урбана опрема.

Финансиската конструкција за овој проект изнесува 21.500.000 денари. Парите се обезбедени преку Бирото за развој на Вардарскиот плански регион и буџетот на Општина Кавадарци.

Урбанизираниот кеј ќе се протегот од улицата „Страшо Пинџур“ кај мостот на излезот од Ваташа на југ, до мостот „Белка“ кај Булеварот „Видое Смилевски“ на север.

Со реализацијата на петтата фаза од изградбата на кејот-шеталиште, општината Кавадарци  ќе регулира и урбанизира три километри од коритото на реката Луда Мара.

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ ВО ПОСЕТА НА СОУ „ЃОПЧЕ ПЕТРОВ“

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ ВО ПОСЕТА НА СОУ „ЃОПЧЕ ПЕТРОВ“

Градоначалникот м-р. Митко Јанчев денесак оствари работна посета на СОУ „Ѓорче Петров“. Во придружба на директорот Горан Велковски Јанчев изврши увид на звршните работи од сеопфатмната реконструкција на ова стручно средно училиште.

Во услови на пандемија општината во соработка со владата, како и амбасадата на Кралството Норвешка реализираше проект за поставување на термо фасада, реконструкција на покривот, потоа на подот на ходниците училниците и на кабинетите. Реконструкцијата опфати поставување на нова ограда околу дворната површина, уредување на просторот.

Целосна реконструкција беше извршена и на осветлувањето во училиштетео со поставување на еколошки штедливи ЛЕД светилки.

На крајот од посетата Јанчев изрази нескриено задоволство од извршената работа, а со домажинот Велковски дадоа изјава за медиумите во која подробно ги презентираа пред јавноста реслизираните зафати, како и плановите за иднина, според кои општината посериозно ќе инвестира во подобрување на условите за работа и престој во средните стручни училишта.

РЕКОНСТРУИРАНА ПРОСТОРИЈАТА НА БИБЛИОТЕКАТА ВО ГИМНАЗИЈАТА „ДОБРИ ДАСКАЛОВ“

РЕКОНСТРУИРАНА ПРОСТОРИЈАТА НА БИБЛИОТЕКАТА ВО ГИМНАЗИЈАТА „ДОБРИ ДАСКАЛОВ“

Гимназијата „Добри Даскалов“ деновиве реализираше проект на општината Кавадарци за реконструкција на училишната библиотека.

На површина од 60 метри квадратни изведени се градежни активности на расчистување на просторијата, санирање на оштетените сидови и молерисување, со што просторијата на библиотеката е целосно обновена.

За потребите на училишната библиотека е проектиран и набевен нов мебел и сталажи од кавадаречката фирма „Интерпроект дизајн студио“.

За оваа намена општината во подобрување на условите за работа во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ инвестираше 338.658 денари.

Училишната библиотека во гимназијата располага со фонд од 12.000 книги.

 

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СОУ „КИРО СПАНЏОВ-БРКО“

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО СОУ „КИРО СПАНЏОВ-БРКО“

Општина Кавадарци континуирано вложува во подобрување на условите во објектите од образованието. Деновиве се одвиваа градежни активноти во дворот и на зградата на Средното општинско училиште „Киро Спанџов-Брко“.

На површина од 800 метри квадратни се изврши поплочување со павер елементи на дел од дворната површина пред главниот влез од источната страна на објектот. Со овој зафат се урбанизираше простор кој претходно беше руиниран и оштетен. За оваа намена се инвестирани средства во вредност од 661.060,00 денари.

Пралелно со ова се изведуваа и градежни активност за реконструкција на ѕид и поставување на буња со легнати ивичњаци во должина од 125 метри, за што се инвестираа средства во вредност 219.504,00 денари.

Сериозен градежен зафат се изведува и во самата зграда кеде се врши реконструкција на еден од кабинетит-работилница каде се изведува практичната настава за учениците. Овде се обновува дел од оштетениот покрив, а се врши и молерисување на ѕидовите. За оваа намена училиштето и општината инвестираат сума од 558.706,00 денари.

Изведувач на градежните работи во дворот беше фирмата „Елин-билд компани“, во кабинетот рабоптеше фирмата „Мултиградба инженеринг“,  додека опративата на фирмата  „Патио монт“ го санирташе ѕидот.

Заврши изградбата на велосипедско-пешачката патека од с.Ваташа до Моклиште

Заврши изградбата на велосипедско-пешачката патека од с.Ваташа до Моклиште

Од денеска кавадарчани и официјално можат да уживаат и да рекреираат. Велосипедско пешачката патека с.Ваташа-моклишка воденица е во фунцкија.
По должина на целата патека има вкупно 5 попатните станици-одморалишта целосно уредени и оплеменети со урбана опрема. Денеска триесетина минути по оваа патека пешачеа градоначалникот Митко Јанчев, министрите за локална самоуправа и за земјоделство и директорот на АФПЗРР и претставници на здруженија на граѓани.