Категорија: Реализирани проекти

НАДВОРЕШЕН ЛИФТ ВО ОПШТИНСКАТА ЗГРАДА ЗА ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

НАДВОРЕШЕН ЛИФТ ВО ОПШТИНСКАТА ЗГРАДА ЗА ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

Лицата со хендикеп од сега ќе имаат полесен физички пристап до сите институциите на системот во Локаланта самоуправа Кавадарци, како и до поголем дел од Подрачните служби на министерствата. Во зградата на општината за таа цел беше пуштен во употреба лифт наменет за оваа категорија на граѓани. Вредноста на проектот Лифт за лица со инвалидидет изнесува милион и 800 илјади денари без ддв, од кои половината ги обезбедува општината, а другата половина УНДП.

Од име на лицата со телесна инвалидност, благодарност до УНДП, до ВПР и Општина Кавадарци посебно за градоначалникот изрази претседателот на Здружението во Кавадарци Михајло Михајлов, кој прв го употребуи лифтот за да се качи на втори кат. Инаку покрај инвалиди, лифтот кој се наоѓа на задниот влез на Општинската административна зграда ке можат да го користат и други лица кои од било кои здравствени причини не можат да се движат по скали.

Градоначалникот на  Александар Панов изјави „Овој објект е во функција на луѓето со посебни потреби. Ова е само продолжување на нашата програма за поддршка на лицата со хендикеп. Ние минатата година пристапивме кон набавка на електронски колички за подобро движење на лицата со инвалидност, а во овој дух би сакал да најавам една добра работа која што е во напредна фаза во преговорите со Дрекслмаер, за прв пат почнуваме со вработување на вакви лица и тоа во приватниот сектор. Она што беше поттик во изминаот период од страна на Владата на Република Македонија, а сега слушам дека по втор пат ќе се објавува оглас за вработување на лица со посебни потреби, тоа го прифатија и од приватниот сектор и се надевам дека во скоро време ќе имаме можност лицата со хендикеп од Кавадарци да се вработат и во приватниот сектор.  Ова не е ниту прв пат ниту втор пат, ова се многу пати кога  УНДП помогнале на општина Кавадарци и навистина од се срце и благодарам на амабасадорката, како на човек кој што верувам е и емотивно врзан со Кавадарци и Вардарскиот плански регион, нагласи Панов. Тој од лично име, од името на граѓаните на општина Кавадарци, а пред се од името на лицата со хендикеп се заблагодари на поддршката секако и на Владата на Република Македонија, затоа што со заеднички сили заедно со локалната самоуправа, се успеа да се изградат неколку објекти за олеснување на животот на лицата со хендикеп.

Луиза Винтон, постојан претставник на УНДП во Македонија исто така изрази благодарност за соработката со општините од регионот. „Во име на програмата за развој на Обединетите Нации ми претставува огромно задоволство што сме овде денес во Кавадарци, на третиот ден на партнерствата во рамките на Вардарскиот плански регион во духот на соработката. Еден од темелите не само на Вардарскиот плански регион, нагласи, туку и на Обединетите Нации, е инклузијата на ранливите групи особено на лицата со инвалидност“. Таа изрази задоволство од тоа колку општините од Вардарскиот регион вложија напори да ги срушат бариерите и луѓето со инвалидност да станат еднакви со сите останати во сите сфери на општественото живеење.

Градоначалникот на Велес Славчо Чадиев кажа дека ваков лифт е направен и во Велес, во училиштето „Васил Главинов”. „Тоа е само еден дел од целокупната активност на Вардарскиот регион проследен низ сите 9 општини во Вардарскиот регион. Во неколку општини се направија проекти токму за лицата со посебни потреби. Би се надоврзал на амбасадарката дека Вардарскиот регион е лидер во регионот не само за лицата со посебни потреби, ами општо во работењето во сегмент на проекти, во сегмент на подготовки, соработки меѓу сите општини во регионот. Ја користам оваа можност да најавам уште еден проект во соработка со УНДП, центар за лица со посебни потреби во Велес, реконструкција на зграда каде што веќе е сместен најсовремениот центар за слепи лица, комплетно опремен и го пуштивме во употреба пред дваесетина дена. Јас се надевам дека оваа наша успешна соработка ќе продолжи и понатаму“ додаде Чадиев

Реновирана првата фасада на колективна зграда во Кавадарци

Реновирана првата фасада на колективна зграда во Кавадарци

Станарите на зградата на улицата ,,Пано Мударов“ во Кавадарци позната како „комбинатската“ заедно Хабитат-Македонија, УСАИД, Локалната самоуправа и советот на Општина Кавадарци, го релизираатво проектот за комплетна обнова на  ликот на зградата со енергетси ефикасна фасада. Се работи за објкет изграден 60-сетите години од минатиит век, кој беше во фаза на распаѓање.

Градоначалникот Александар Панов денеска имаше средба со станарите заедно со преставниците на ,,Хабитат-Македонија“ истакнувајќи дека ова е прва зграда која во Кавадарци се изведува со финасирање од Локалната самоуправа со 20% од средствата, како и со поволни услови за кредитирање. „Тоа што беше заложба е имплементирано. Овој позитивен пример предизвика интерес за промена на фасадата на уште две згради, а има интерес за уште една трет објект, каде би се менувала фасадата, ПВЦ столаријата и покривот. Кавадарци е на добар пат во наредниот период, посебно да се интервенира на зградите во или околу центарот, посебно за изведба на термо фасада“ вели Панов.
Инаку ова е еден позиотивен пример и најверојатно ке се мултиплицира на граѓаните од другите згради на главните улици, а Локалната смаоуправа и понатаму ке стои како донатор со учество од 20 насто од вкупната инвестиција а можеби и повеке во зависност оид интересот на наите сограѓани.

Зоран Костовски директор на „Хабитат- македонија“ оценува дека е направена добра работа. „Чиститки за Гардоначалникот и Советот на Општината за почитувањето на европските вредности во станувањето, кои се најкомплексни за решавање. Ова го базирам на податокот дека е потребна согласност на многу субјекти, за да се пристапи кон реализација. Во Кавадарци имаше сенс и слух од сите страни но и од партнерите УСАИД, Локалната самоупреава, „Хабидат „и станарите, кои успеаа зградата да ја направат енергетски ефикасна“.

Тошо Јосков од името на станарите им се заблагодари на Советот и градоначалникот на Општина Кавадарци кои на станарите им овозможија подобри услови за живеење, нов покрив, нова ПВЦ Столарија и нова фасада.

Изведувачот на работите, фирмата ,,Фасада –ПА“ од Вевчани за неколку месеци успеа термички ја заштити зградата и на тој начин да се реализира желбата на сите стаанари да ги намалат трошоците за греење и ладење, а истовремено да изведат нов покрив на месдтото нас претходниот рамен, како и да постават нова ПВЦ столарија. На тој начин подобрена е звучната излолација и продолжерн векот на објектот во кој живеат за повеке децении.

Проект на општина Кавадарци – „Од граѓаните за заедницата, Од заедницата за граѓаните“

Проект на општина Кавадарци – „Од граѓаните за заедницата, Од заедницата за граѓаните“

Пет жени и еден маж се лицата  кои во следните шест месеци ќе извршуваат општинско-корисна работа во рамките на проектот „Од граѓаните за заедницата, Од заедницата за граѓаните“. Денеска Градоначалникот Александар Панов им ги додели решенијата врз основа на кои тие ќе бидат ангажирани  за месечен надомест од 6.200 денари за 20 работни часови со вклучен персонален данок.

Овој ангажман е можност да се стекнат со нови работни вештини, а битно е што за време на периодот на ангажирањето не го губат статусот  корисници на социјална помош. За периодот во кој ќе ја извршуваат новата работа тие ќе пружаат елементарна помош и грижа на стари изнемоштени или инвалидизирани лица во домашни услови. Тоа ќе значи, дружење со нив, плаќање на сметки, набавка на прехрамбени артикли, лекови како и грижа за истите. Проектото предвидува овие услуги на крајните корисници да им бидат достапни неколку пати во неделата.

При доделувањето на решенијата Панов им посака усдпешна работа при што им порача дека тие врз себе превземаат голема одговорност, но во истовреме доколку со чесна работа и искрен пристап остават добар впечаток ќе создададт услови за продолжување на проектото кој општината го реализира во партнерски однос со Регионалниот центар за социјални работи од Кавадарци, Агенција за вработување од Кавадарци и здржение Крекатив. Проектот е финансиран од страна на УНДП.

Реконструиран и во ново руво градскиот базен во Кавадарци

Реконструиран и во ново руво градскиот базен во Кавадарци

Реконструиран и во ново руво градскиот базен во Кавадарци и официјално е во фунцкија. Општина Кавадарци заедно со ЈП „Јасмин“ овозможи разладување на грашаните до крајот на летниот училишен распуст.

Сега нема потреба повеќе секојдневно да патуваат во Неготино, бидејќи таму се забавуваа додека беше затворен кавадаречкиот базен. Во функција се ставени и двата базени, големиот кој е со олимписки димензии  и малиот кој е наменет за најмладите.

Целосното се санирани и обновени  двата базени и сите пропратни делови  код комплексот градски базен. Посетителите на располагање  имаат и целосно реновирани соблекували, туш кабини, тоалети и лежалки. Во функција се ставени и сите шанкови .

Базенот ќе работи секој ден од 10 до 18 часот, а покрај во дневното, кавадарчани ќе имаат можности да уживаат и во ноќното капење. Целодневниот билет е 70 денари, а посетителите добиваат со влезницата добиваат и гратис сладолед.

Кавадарчани имаат можност да се разладуваат и рекреираат.