3Д виртуелна прошетка на целокупниот туристички потенцијал на Општина Кавадарци

3Д виртуелна прошетка на целокупниот туристички потенцијал на Општина Кавадарци

Богатствата на #Кавадарци со поддршка на #ФИТР отсега достапни и преку 3Д прошетка – Тиквешко Езеро, Моклишко, маалото Доне Попов, многубројните пештери, цркви и манастири, споменици и слично од денес достапни виртуелно

Со дигитализацијата правиме промоција и валоризација на културното наследство, со цел да се подигне нивото на туризмот и да се привлечат домашни и странски посетители, да дојдат и да го го видат потенцијалот на Тиквешкиот регионот.

Презентиран пилот проектот „Виртуелен музеј – наменет за Кавадарци” на македонската компанија VR-port.mk, а кој е поддржан од ФИТР. Платформата ќе биде онлајн и континуирано ќе се надополнува, а целосно ќе биде готова за 18 месеци.