Автор: Општина Кавадарци

ХОРТИКУЛТУРНО УРЕДУВАЊЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ПОВРШИНИ ВО КАВАДАРЦИ

ХОРТИКУЛТУРНО УРЕДУВАЊЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ПОВРШИНИ ВО КАВАДАРЦИ

            Екипи од ЈП „Комуналец“ ОЕ „Паркови и зеленило“ деновиве работи на хортикултурното уредување на зелени површини во градот.

            Според планот со оваа есенска акција ќе се засадта 5 000 корени на пролетни љубичици. Денеска се садеше во новите жардинери на градскиот плоштад пред Хотел „Балкан“ Есенското хортикултурното уредување ќе опфат садење на цвеќе  и на соатантите зелени површини  на плоштадот, на кружните теково, во градскиот парк, како и на новите зелени површини. Овој вид на љубичици е издржлив и отпорен на ниски температури, на напролет ќе расцвета во полн сјај.

НОВ АСФАЛТ НА УЛИЦАТА „ПОЛОШКА“

НОВ АСФАЛТ НА УЛИЦАТА „ПОЛОШКА“

Општината Кавадарци предаде во употреба на граѓаните уште една реконструирана улица. Денеовиве ангажираната фирма „Градба промет“ од Кавадарци асфалтираше дел од улицата „Полошка“.
Во оваа фаза целосно се реконструраа 600 метри квадратни коловозна површина. Поставен е асфалт, откако претходно се отстраниа стариот асфалт, рабниците и дотраените бетонските тротоари.
Во периодот што следи треба со поплочување да се обноват и 320 квадратни метри тротоари.
Овој проект е дел од кампањата (мај-октомври) за реконструкција на улици и објекти во урбаните и месните заедници во Општина Кавадарци.
Проектот се реализира во рамките на Програмата за комунална изградба, на барање на граѓаните од тој дел на Кавадарци.

ЗАШТИТЕНИ НОВИТЕ ФОНТАНИ НА ПЛОШТАДОТ

ЗАШТИТЕНИ НОВИТЕ ФОНТАНИ НА ПЛОШТАДОТ

Градските власти навреме и превентивно интервенираат да се одржуваат украсите на градот во зимскиот период.

Специјализираната фирма „Водена оаза“ од Скопје, денеска ги прекри со цирада фонтаните на плоштадот, за да ги спаси инсталацијата од расипување и поголеми штети, поради претстојните ниски температури и евентуалните мразеви.

Истата фирма летово изврши целосна репарација на базените од постојните фонтани. Во нив освен старите централни млазници, се поставиа кружни фонтани од инокс со повеќе млазници.

Кога се во функција, водата во фонтаните ја придвижуваат шест пумпи, по три во секоја фонтани, а нивнат сила од водата создава најразлични форми. Навечер фонтаните се осветлени во повеќе бои со подводни ЛЕД рефлектори поставени на кружните конструкции.

Општината со овој проект летово му даде дополнителна вредност на реконструираниот градски полштад.

 

ОБЕЛЕЖАНА ХОРИЗОНТАЛНАТА СООБРАЌАЈНА СИГНАЛИЗАЦИЈА НА ОБИКОЛНИЦАТА

ОБЕЛЕЖАНА ХОРИЗОНТАЛНАТА СООБРАЌАЈНА СИГНАЛИЗАЦИЈА НА ОБИКОЛНИЦАТА

Специјализираната екипа на ЈП „Комуналец“ изврши обележување на хоризонталната патна сигнализација  на коловозот на обиколницата „Северен булевар“. Со бела флуоресцентна боја се обележаа: стрелките покажувачи на правец, пешачките премини како и полните и испрекинатите линии. Со тоа се комплетира проектот обиколница.

Повторената реконструкцијата на обиколницата беше неопходна откако се појавија оштетувања на завршниот фин слој на асфалт по нејзиното прво обновување во јуни годинава.

Трошоците за реасфалтирањето ги сноси изведувачот.

Градоначалникот Јанчев оствари средба со проф. Димитрија Ангелков

Градоначалникот Јанчев оствари средба со проф. Димитрија Ангелков

Градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со проф.Димитрија Ангелков на која се разговараше за идни проекти иницирани од последниот изум на професорот.
Проф.Ангелков освои златен медал на саемот за иновации Иновамак 2019 за “паметните канти”. Иновацијата се состои во тоа што го решава проблемот со враќањето на пластичните, стаклени и метални шишиња за рециклирање. Доколку во кантата која прима само стаклени шишиња пробате да фрлите пластично шише, ќе ви даде коментар дека не прима таков отпад и да одите во другата да го фрлите, која е предвидена за тоа. Целиот систем функционира самостојно, затоа што соларниот панел генерира доволно енергија да работи целиот механизам и електроника.
Градоначалникот Митко Јанчев и проф.Ангелков дискутираа за можна соработка во блиска иднина, најпрвин за сите јавни институции а потоа и поголеми проекти.
Со оглед на тоа што во изминатата година Кавадарци беше на второ место како Еко Општина ,секако дека ваквите проекти само ќе не однесат чекор понапред до првото место како Еко Општина.