Автор: Општина Кавадарци

Прием на новиот Унгарски амбасадор

Прием на новиот Унгарски амбасадор

 Градоначалникот Александар Панов го прими во работна посета новиот ополномоштен амбасадор на Република Унгарија во Р. Македонија Д-р Ласло Лукс.  На средбата во неговиот кабинет присуствуваа и најблиските соработницина новиот унгарски амбасадр.

Панов прд неговата екселенцијаја претстави општина кавадарци со акцент на стопанскиот потенцијал. По средбата во изјава за медиумите градопначалникот Александар Панов изјави: „Јас сум почестен што денеска е кај мене новиот унгарски амбасадот. Имавме извонредни односи со неговиот претходник. Би сакал таа соработка од култура да прерасне во економска што од новиот амбасадор беше прифатено. Интересот ќе го насочиме кон микросредините Кавадарци и Мор од Унгарија. Притоа предочив одредени предности на Општината, како подрачје. Задоволен сум што и тој тежнее кон економската соработка. Планираме да се одржат заеднички состаноци на Регионалните стопански комори. Овде се е Европските фондови, кои можат да ни се пориближат со помош на нашите пријатели од Унгарија, вели градоначалникот Панов во изјава за медиумите. Инаку првата средба ке ке биде средба на региналните економии, нешто за што е потпишан меморандум 2015 година. Амабасадорот Д-р Ласло Лукс се согласи со Панов и ја потенцира економската соработка -Како нов амбасадот драго ми е што сум во Кавадарци ,во овој битен индустриски центар. Ние ви иднина ќе се фокусираме на економскара соработка. Потенцијалот во ова област овде е добар. Имаме партнерски односи и соработка и меѓу Стопанските комори. Ќе се обидеме да ги зајакнеме билатералните врски. Инаку го поознавам вашето подрачје и неговиот потенцијал а земјоделството е едно од нив, секако овде се и малите и средни преетпријатија. Имам пробано Тиквешко вино и мој фаворит е Вранецот“, вели амбасадорот на Унгарија во Македонија Д-р Ласло Лукс.

ЈАВЕН ПОВИК за надоместување на дел од трошоците на граганите на територијата на Општина  Кавадарци за  набавка на горилник на плин за печење на ракија од Буџетот на Општина Кавадарци за 2017 година

ЈАВЕН ПОВИК за надоместување на дел од трошоците на граганите на територијата на Општина Кавадарци за набавка на горилник на плин за печење на ракија од Буџетот на Општина Кавадарци за 2017 година

ОПШТИНА КАВАДАРЦИЛОКАЛНА САМОУПРАВА

 Врз основа на Одлуката за  надоместување на трошоци на граѓаните на територијата на Општина Кавадарци за набавка на горилник на плин за печење на ракија од Буџетот на Општина Кавадарци за 2017 годинабр. 08-5890/22 од 28.12.2016 година , Општина  Кавадарци објавува,

 ЈАВЕН ПОВИК за надоместување на дел од трошоците на граганите на територијата на Општина  Кавадарци за  набавка на горилник на плин за печење на ракија

од Буџетот на Општина Кавадарци за 2017 година.

Јавен повик
РАЧНИ ЧАСОВНИЦИ ЗА 9 КАВАДАРЧАНИ

РАЧНИ ЧАСОВНИЦИ ЗА 9 КАВАДАРЧАНИ

За прв пат годинава Градоначалникот Александар Панов и општината Кавадарци го променија пристапот и профилот на наградата која традиционално се доделува на почетокотод годината. Годинава тие го проширија бројот на оние граѓани кои добија награди и признанија како заслужни за придонес и афирмација на нивната професија и личност во разни области во градот.

Градоначалникот Александар Панов во кабинетот прими деветмина кавадарчани кои со својот ангажмани и пристап кон работата оставија своевиден белег во неколку област од општествениот живот. Тој ги прими 9-мината кавадарчани кои ги награди со рачен часовник. Признанијата ги добија: најмладиот и највозрасниот редовен читател во Библиотеката Фетик, Маричка Димова и Марија Лазова. Пожарникарот Митре Витанов. Од образованието наградата или поризнанието отиде во рацете на Елизабета Филипова. Наградени беа: ликовниоит уметник и педагог Кирил Мукаетов, полицаецот Зоран Ѓорѓијоски, врабнотениот во ЈП„Комуналец“ Енвер Муниши, студентот Билјана Костова која во меѓувреме и се вработи во АД „Гоце Делчев-Тиквеш„ и спортистот Петар Ангелов-Диви„-познат ракометен голман.

„Ова го правиме за првг пат и сметаме дека е добро, бидејки опфаќаме наши граѓани ангажирани во повеќе области во животот на градот. Се работи за личности кои на предлог на Синдикатот, менаџементот, или по наше согледување во текот на ланската година дале личен придонес за афирмацијата и развојот на градот Кавадарци“, рече градоиначалникот Александар Панов.

На средбата во пријатен разговор Панов размени мислења со најдобрите, слушна и по некоа барање за негова интервенција, се интересираше за функционирањето на дејностите од каде доаѓаат наградените и посака да остваруваат уште подобри резултати во работењето.

БОГОЈАВЛЕНИЕ ВОДИЦИ НА 19 ЈАНУАРИ ОД МОСТОТ КАЈ ЈАВОРОТ

БОГОЈАВЛЕНИЕ ВОДИЦИ НА 19 ЈАНУАРИ ОД МОСТОТ КАЈ ЈАВОРОТ

Павославните христијани го празнуваат овој голем празник. Во сите храмови се служеа литргии, а во водите се потопуваше осветен крст. Дваесет и пет годишниот Никола Мантев од Кавадарци беше најсреќен меѓу десетината момчиња кои скокнаа по светиот крст во водата на реката Луда Мара во Кавадарци.  Голем број верници присуствуваа на  централната манифестација по повод големиот празник Богојавление Водици. И покрај снегот сепак верниците во голем број излегоа на богојавленскиот водосвет.

„Водата беше ладна но сепак среќен сум што успеав да го фатам светиот крст. Очекувам здравје, среќа и радост, рече во изјавата за медиумите Мантев. Тој од локалната самоуправа доби тв приемник Подароците ги врачи градоначалникот на општина Кавадарци Александар Панов. Тој упати честитки до сите верници по повод празникот Богојавление., од аптеки Зегин исто такабеше доделен  тв приемник.

На чинот на осветување на водата во реката Луда Мара и потопување на светиот крст претходеше света литургија во храмот Свети Димитрија и во Света Петка.  Потоа верниците од двете цркви со литии се упатија кон кејот на реката. Овде, на пунктот на Црвен Крст Кавадарци на присутните верници им се делеше чај, а екипи на итната медицинска помош извршија преглед на момчињата кои скокаа по осветениот крст. Богојавление-Водици е еден од најголемите христијански празници. Познато е дека се празнувал уште во вториот век од христијанската ера.  Конкретно е поврзан со крштевањето на Исус Христос од свети Јован, кој оттогаш се нарекува Крстител.

Овој празник се нарекува уште и Водици, заради големиот водосвет, што го извршува Црквата на овој ден. Големиот водосвет е симбол на обновувањето на нашата огре¬вовена природа и на целиот космос преку вода и Дух.

Петнаесет годишниот Јован Гогов ја имаше среќата прв да доплива до светиот крст кој се фрлаше во водите на браната Моклиште.

Повеќе од една деценија богојавлеснки водосвет се врши и на водите од браната Моклиште. Голем број верници од Ваташа и Кавадарци и покрај снегот дојдоа во Моклиште.

По осветувањето на водата, светиот крст беше потопен во делумно замрзнатата акомулација,  а до него прв доплива петнаесет годишниот Јован Гогов од Ваташа. Тој трет пат по ред е најреќниот меѓу момчињата кои учествуваат во богојавленската процесија.

Гогов на сите верници им посака добро здравје, а доби тв приемник од лоаклната самоуправа, уште неколку други подароци обезбедени од спонзори на манифестацијата.

Градоначалникот Александар Панов нагласи дека општината ја подржува и манифестацијата во Моклиште.

На фрлањето на светито крст во Моклиште претходеше и света литургија во црквата Света Богородица во село Ваташа, каде исто така беше осветена вода, а присуствуваа голем број верници.

ЗИМАВА ЛОКАЛНАТА ПАТНА МРЕЖА ВО ОПШТИНА КАВАДАРЦИ ФУНКЦИОНИРА БЕЗ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ

ЗИМАВА ЛОКАЛНАТА ПАТНА МРЕЖА ВО ОПШТИНА КАВАДАРЦИ ФУНКЦИОНИРА БЕЗ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ

Снежната покривка од 15 до 60 сантиметри која падна на територијата на општина Кавадарци не предизвика посериозни проблеми во сообраќајот. Општината, особено економскиот оператот, компанијата „Ја-Ми“, задолжена за зимското одржување на улиците и латиштата, многу одговорно и сериозно приистапија кон задачата. Со ангажманот на терен, тие ниту во еден момент не дозволија и најмал застој на сообраќајот, како по градските улици, така и по локалните патни правци.

Првата интерванција, службата за зимско одржување ја направи паралелно со првите посериозни врнежи од снег, при што улиците од прва и втора категорија во Кавадарци, како и локалните патишта до низинските села веднаш беа проодни и оспособени за сообраќај во зимски услови.

Компанијата „Ја-Ми“ со брзата и навремена интервенција на механизацијата за неполни дванаест часови ги проби и оспособи за сообраќај и локалните патни правци кон ридско планинските села. Досега по улиците и патиштата се фрлени 60 Т сол и 150м3 ризла.

Општина Кавадарци која е втора по територија во Републиката, има развиена локална патна мрежа во вкупна должина од 200 километри која е најдолга во Македонија. Најголемиот дел од тоа, или 160 километри припаѓаат на ридско планинскиот дел и водат кон селата од подкожувјето. Со таква ситуација на теренот концесионерот се справува со функционален воздн парк од спедијализирани камионии возила. Оваа компанија е единствена која за зимско одржување на патиштата има специјално возило фрлач на снег-„фреза“. Ова возило е особено функционално при високи снежни наноси и навеви на патот и е исклучително корисно за терените во реонот на Кожув Планина.

Токму соодветната механизација на  концесионерот овозможува општина Кавадарци да има оспособени улици и патишта за зимско одвивање на сообраќајот. Општината неколку години со неа развива концесионерски односи кои резултираат со навремено, брзо и ефикасно расчистување на снегот од улиците и локалните патишта, а компанијата „Ја-Ми“ ја прави една од најдобрите во Македонија.

Особено треба да се истакне фактот што најоддалечените села: Рожден  Мрежичко и Фариш, потоа патните правци кон селата од Бошавијата: Страгово, Крњево,Чемерсо, Бохула, Горна и Долна Бошава, Бојанчиште и Конопиштене се отсечени од Кавадрци, а во екстремни случаи не повеќе од 10 часа.

Иста е ситуацијата и со локалниот пат до „Михајлово“ кое иако се наоѓа на 1400 метри НМВ, патот кон сместувачките капацитети на одморалиштето и индивидуалните објекти е прооден во секој момент дури и при високи врнежи од снег, што до пред превземањето на концесијата од „Ја-Ми“ тоа не беше случај.