ХОРТИКУЛТУРНО СЕ УРЕДУВА СПОМЕН ПАРКОТ „12 МЛАДИНЦИ“ ВО МОКЛИШТЕ

Проектот за средување, расчистување и хортикултурно уредување на спомен апркот 12 Ваташки младинци во месноста „Моклиште“ е во подомината фаза.

Волонтерите од проектот на општината „За чисто и убаво Кавадарци“ заедно со вработени од ЈП „Комуналец“ работеа на звршно порамнување на теренот и негова подготовка за сеење на трева.

Стручни лица од Комуналец ја оспособуваа подземната водоводна мрежа, за полевање, со цел нејзино ставање во функција, додека ангажираните лица од општината ги изведуваа последните активности околу косење на дел од затревнатиот простор, како и на расчистување на суви гранки и вегетација.

Општината целокупната површина на спомен паркот ја подготвува за престојиот јубилеја 75 години од стрелањето на 12 Ваташки младинци кој ќе се одбележи на 16 јуни.

На истиот простор ќе се одржи и тардиционалниот мото собир во огранизација на мото клубот „Тиквеш рајдерс“ и општина Кавадарци.