ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ЕВРОПА И ПОБЕДАТА НАД ФАЖИЗМОТ

ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ЕВРОПА И ПОБЕДАТА НАД ФАЖИЗМОТ

Со изведба на химните на Република Македонија од хорот при ОМБУ „Лазо Мицев-Рале“ и на Европската Унија од учесниците на фестивалот „Ластарчиња“  започна свеченоста за одбележување на 9 мај Денот на Европа и Денот на победата над фашизмот. На свеченоста која се одржа во салата на домот на културата присуствуваа градоначалникот на Кавадарци Александар Панов и амбасадорот на Кралството Холандија во Република Македонија Неговата екселенција Воутер Пломп. Во рамки на свеченоста за одбележување на денот на Европа беше промовирана книгата „Име од светлина и рани“ од група автори, а во издание на „Македонски манифест“. За делото говореше Ефтим Клетникот. Рече дека денес во 21 век од големите центри на Република Македонија и е забрането да го употребува своето автентично име и потенцира дека актот за менување на медедонското име  е акт на геноцид.

Одбележувањето продолжи со културно уметничка програма во која нзастапија интерпретаторката Александра Михова, балетското студи „Венус“ и студиото за латино танци „Старс“ од Кавадарци. Свои настапи со музички точки имаа и учениците од основните училишта „Тошо Велков-Пепето“и „Тоде Хаџи-Тефов“. На крајот од програмата на сцената беа учениците од гимназијата „Добри Даскалов“кои се претставиа со гимнастички игри, одвремето на детството на нивните дедовциибаби. Беа тоа веќе заборавените игри „Д‘га  магарица“ „Анина-Јанина“ „Б’з“, „Ластика“, Скокање на артома (јаже)  и.т.н.

Претходно градопначалникот Александар Панов и делегација од поќитувачитеи членовите на Здружението наборцитеод НОБ положија букети свежо цвеќе пред споменикот на Слободата и револуцијата на градскиот плоштад.