Квалитетно и редовно водоснабдување во Кавадарци ќе има и ова лето

Квалитетно и редовно водоснабдување во Кавадарци ќе има и ова лето

Квалитетно и редовно водоснабдување во Кавадарци ќе има и ова лето

Кавадарци и ова лето ќе има квалитетно и редовно водоснабдување. По внатрешниот ремонт на филтрите на  „Стара Река“ во извориштето „Лукар“ и проектот за замена на азбестно цементните цевки кавадаречки Комуналец  работи и на изградба на цевководот во индустриската зона, кој патем ќе биде и транзит за водата до Росоман, а ќе овозможи и задоволување на потребите за вода во индустриската зона.

„Друг поголем проект е реконструкцијата  на росоманската линија. Работиме на цевководот Фи 250. Преткот е вреден околу 20 милиони денари. Се надеваме дека ќе имаме поквалитетно водоснабдување на индустриската зоина. Линијата ќе биде транзит за Росоман. Завршува до фабриката Дрекслмаер, а доизградбата на линијата  до Росоман е надлежност на општина Росоман. На оваа линија ќе имаме мерна регулациона  шахта каде согласно взаемниот дооговор со Росоман  треба да испорачаме околу 20л/сек вода. Тоа ќе се случи  наскоро кога  ќе го пуштиме заедничкиот водовод  кој е изграден во соработка помеѓу Кавадарци,  Росоман и владата“ информира директорот на ЈП Комуналец, Илија Атансов.

Направен е целосен  ремонтот на внатгрешниот дел од филтрите на Стара Река. Извршено е пескарење фарбање, замена на кварцен песок и дизните. За овој зафат комуналното претпријатие потрошило  околу 7 милиони денари.

„Годинава очекуваме со уште три милиони денари да завшриме комплетно надворешно пескарење на филтрите“ рече  Атанасов.

„Народна кујна“ проект подржан од општина Кавадарци

„Народна кујна“ проект подржан од општина Кавадарци

Годинава општина Кавадарци со сопствени средства ќе го поддржи проектот „Народна кујна“ со цел да ги задоволи потребите од обезбедување на топол оброк за десет стари и изнемоштени лица, кои поради материјална необезбеденост се во исклучително тешка состојба. Ваквата одлука беше усвоена од Советот на Општината на последната 30-та седница. За оваа намена ќе бидат издвоени 173.000 денари за осум месечна подршка на овој проект.

„На овој начин ја подржуваме политиката на развој на социјалната заштита преку обезбедување на топол оброк за стари и изнемоштени лица. Сумата која се издвојува од буџетот на општината ќе се исплаќа на сметка на детската градинка „Рада Поцева“, одговорна за подготовка на секојдневните оброци, а за тоа ќе се склучи и посебен договор“ се наведува во образложението на одлуката.

Меѓуопштинскиот центар за социјална работа Кавадарци ќе ги идентификува десетте нови корисници.

На последната седница беше донесена и одлука за финансиска подршка од 27.600 денари за „Мал групен дом“ за деца социјален ризик  кој работи во склоп на Центарот за социјални работи Кавадарци.

Јуни месец содржи неколку исклучителни културни и уметнички настани

Јуни месец содржи неколку исклучителни културни и уметнички настани

Во салата на Домот на културата, во среда на 10 јуни 2015 (од 18:00 и 20:00 часот) ќе се одржат традиционалните Годишни концерти на Балетското студио „Венус“ од Кавадарци. Концертите на „Венус“ вообичаено се големи балетски спектакли со учество на сите групи по возраст и се своевидна презентација на едногодишната работа на ова, речиси дваесет години, едно од најуспешните и најнаградуванимакедонски балетски студија. Кореографиите на Годишните концерти се авторство на Билјана Грозданова Ивановска и Ана Балова и се дел од кореографите со кои „Венус“ зеде учество на меѓународни натпревари, фестивали и карневали во Македонија и странство.

Во петок, 12 јуни 2015, љубителите на културата и уметноста во Кавадарци ги очекуваат два настани во организација на кавадаречкиот Дом на култура. Во Галеријатa при Домот на културата, со почеток од 20:00ч. ќе биде отворена самостојна изложба на познатиот македонски ликовен уметник Новица Трајковски, кој пред кавадаречките љубители на ликовната уметност доаѓа со дела од неговиот последен креативен циклус, со кои претходно се претстави во Скопје, Велес и Неготино.

Истата вечер, со почеток од 21:00ч. на локацијата на „Парк на Револуцијата“ спроти полициската станица во Кавадарци, ќе се одржи целовечерен концерт на познатата македонска етно група „Монистра“.

 

 

Градоначалникот на Кавадарци Александар Панов организираше прием за Владанка Аврамова

Градоначалникот на Кавадарци Александар Панов организираше прием за Владанка Аврамова

Градоначалникот на Кавадарци Александар Панов организираше прием за Владанка Аврамова, Ивона Муфтарова и тренерот Ивана Аврамова, членови на македонската карате репрезентација за деца од 11 до 14 години. Тие на неодамна одржаното Балканско првенство во Херцег Нови Република Црна Гора, освоија бронзен медал во категоријата ката тим 2001/2002, како и во поединечна конкуренција каде Владанка Аврамова исто така освои бронзен медал.

Честитајќи им на успехот Панов уште еднаш ја искажа подготвеноста на Општината во рамки на можностите да го помага спортот. Подвлече дека е посебно задоволен од фактот што трите мнлади каратистки на градот му донесоа медали од големо регионално натпреварување каде настапија каратисти од 10 балкански земји, меѓу кои има и светски карате велесили. Поради тој факт посочи Панов сјајот на бронзата на Ивона, Ивана и Миа има поголема тежина.

Поради училишни обврски на приемот изостана Миа Маневска, но затоа нејзините другарки и тренерот ќе ги пренесат честитките кои градоначалникот Панов ги упати до нив, како и до сите останати членови на репрезентацијата.

Владанка Аврамова, Ивона Муфтарова и Миа Маневска се членови на трофејниот карате клуб „Урбан Инвест“ од Кавадарци, а воедно и репрезентативки на Македонија кои имаа потенцијал за многу поголеми резултати.

Доделени решанија за вработување на неопределено време во Јавна установа „Локален музеј-галерија Кавадарци“

Доделени решанија за вработување на неопределено време во Јавна установа „Локален музеј-галерија Кавадарци“

Градоначалникот Александар Панов во  неговиот кабинето додели решанија за вработување на неопределено време на шест лица кои досега беа  времено знгажирани Јавната установа  „Локален музеј-галерија Кавадарци“. Станува збор за трансформација на работниот однос на лица кои во изминатите 4 години работеа во музејот со ангажман преку локалната самоуправа.

Со одлука на Владата на Република Македонија, а на барање на општината и музејот беа изготвени решенија со кои шестмина сограѓани го решиа проблемот со вработувањето.

При доделувањето на решенијата, градоначалникот Панов истакна дека со овој чекор Владата во рамките на проектото за вработувања во институциите од културата помогна да се надмине сериозен проблем во кавадаречкиот музеј кој во последните години се соочуваше со одлив на кадар по пат на пензионирање. Ова рече Панов се случи во моментот кога општината изгради нов музеј, а кадрите заминуваа. Така од 10 вработени бројот се сведа само на тројца луѓе кои ги опслужуваа двата објкекти. Но со овој потег состојбата со недостиг на стручен и помошен кадар се нормализира.

Честитајќи им за вработувањето градоначалчникот посака сите тие да го следат примерот на нивниот директор Петре Камчевски кој иако пред пензија, сеуште активно истражува и публикува нови сознанија поврзани со историјата на Кавадарци и Македонија. Им порача да ја искористат таа предност и да го задржат нивото на кавадаречката јавна установа која благодарение и на дрлото на Камчевски се рангира межу прввите 10 институции во Македонија.