Градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со г-дин Давид Чернохорски

Градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со г-дин Давид Чернохорски

Градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со г-дин Давид Чернохорски

Градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со г-дин Давид Чернохорски, раководител на економско-конзуларниот оддел во Амбасадата на Република Чешка во Македонија. На средбата беа разменети искуства и беше разговарано за можна идна соработка помеѓу Општината и Чешката Амбасада, која би довела до потенцијални инвеститори од Чешка во Кавадарци.

Потпишан колективен договор помеѓу Синдикатот на УПОЗ и Општината

Потпишан колективен договор помеѓу Синдикатот на УПОЗ и Општината

Во просториите на Општина Кавадарци се потпиша колективен договор помеѓу Синдикатот на УПОЗ и Општината со кој ќе се унапредат правата на вработените.

На истиот беа присутни градоначалникот Митко Јанчев, претседателот и секретарот на Синдикатот на УПОЗ. Беше избран претседател, заменик претседател и членови на извршен одбор, со цел координација и заедничка соработка за остварување поголеми права на вработените.

Преку овој договор вработените во Општина Кавадарци ќе добијат усогласување на платите со порастот на минималната плата, право на регрес за годишен одмор, повеќе денови за платено отсуство итн.

За првпат вработените во Општина Кавадарци потпишуваат колективен договор со кој се уредуваат нивните права, обврски и одговорности со врска со работниот однос.

 

10 ОПШТИНСКИ ИНСТИТУЦИИ ВО КАВАДАРЦИ СТРУЈА ДОБИВААТ ОД СОНЦЕТО

10 ОПШТИНСКИ ИНСТИТУЦИИ ВО КАВАДАРЦИ СТРУЈА ДОБИВААТ ОД СОНЦЕТО

Општина Кавадарци целосно ја заврши првата фаза од проектот за инсталација на фото-напонски панели на десет јавни институции.

Градоначалникот Митко Јанчев на денешната прес конференција истакна дека се работи за доста значаен проект, инвестиција ќе биде вратена за една година, а јавните установи ќе добиваат електрична енергија од сонцето и ќе имаат заштеди, бидејќи струја набавуваат на слободен пазар и истата е со доста високи цени.

Панели за производство на струја од обновливи извори на енергија ќе се поставуваат и на други општински институции.