Совет 25 седница

Совет 25 седница

Совет 25 седница

Во рамки на 25-тата редовна седница на Советото на општина Кавадарци на дневен ред беа вкупно 15 точки. Најмногу дискусии предизвика Предлог-Одлуката за делегирање на надлежностите за организирање и реализирање на културните манифестации по Програмата за активности на општината.

Во рамки на денешната седница советниците донесеоа одлука и правилник за делигирање на надлежностите на општината во делот на културата. Токму овие точки беа инспирација за повеќе советнички дискусии. Советниците од опозицијата со став дека не треба здружение на граѓани да ги организира културните манифестации, туку тоа да биде правно лице. Ваквата забелешка беше прифатена од страна на градоначалникот. Во повеќето дискусии на советниците акцент беше ставен на организирањето на стопанско туристичката и културна манифестација Тиквешки гроздобер која е главен белег на Кавадарци.  Со одлуката и правилникот  што на седницата едногласно  ги усвоија советниците се опфатени и манифвестациите  „Свети Трифун“, „Баскер фест“ и организираниот дочек на новата 2016 година на градскиот плоштад. Веднаш по усвојувањето на одлуката општината ќе објави Јавен конкурс за избор партнер кој ќе даде најповолна понуда. Доколку таков субјект нема тогаш надлежностите ќе се пренесат на Домот на културата.

Иако како дополнителна точка на дневниот ред сепак кај членовите на советот внимание предизвика Информацијата со предлог мерки за заштита на амбиенталниот воздух во Кавадарци. Во информацијата се наведува деака: Од 31 ден во декември, кавадарчани во 14 денови дишеле загаден воздух или имало неколку пати над дозволеното присуство на суспендирани честистички од 10 микрометри, ги информираше советниците и јавноста градоначалникот на општина Кавадарци. Загадувањето на амбиенталниот воздух и информацијата од Министерството за животна средина и просторно планирање  беше причина Советот да усвои неколку заклучоции кои треба да помогнат за намалување на загадувањето, а и да се одржи вонредна седница на која ќе се расправа за загадаувањето.

Претседателката на советот Горица Пеливанова-Вилхелм ги презентираше заклучоците кои ги усвои  Советот на предлог од комисијата за екологија.

„Советот на општина Кавадарци го задолжува ЈП „Комуналец“ двапати неделно да  врши миење на сите улици во град Кавадарци, особено околу градилиштата. Советот предложи градоначалникот да преговара со менаџерскиот тим на „Фени Индустри“ за времено пренасочување на тешките товарни возила по заобиколен пат до седиштето на фимрата, заради надминување на сосотојбата со зголеменото загадување на амбиенталниот воздух. Исто така советот побара медиумите редовно да известуваат за загадувањето и да се апелира до граѓаните да користат средства за јавен превоз, а патничките возила да не се користат без поголема потреба, со цел намалување на сообраќајот на моторни возила. Исто така се апелира до граѓаните  да ја намалат употребата на јаглен за загревање на домовите се додека постои ризик од зголемено загадување на амбиенталниот воздух, а показателите за загаденоста на воздухот да се истакнуваат на видео бимот поставен на општинската зграда.

На седницата едногласно без дискусија беа усвоени и неколку одлуки поврзани со урбанистичко планска документација, како и одлуки за примање и давање на трајно користење на недвижни ствари од Владата на РМ на ООУ „Тоде Хаџи Тефов“, “Страшо Пинџур“, „Тошо Велков-Пепето“ и „Димката Ангелов Габерот“ со проектот „Комјутер за секое дете“.

Со одлука на советот ќе се донираат средства за изградба на црквата „Света Петка“ во Кавадарци.

Совет - 25 седница Совет - 25 седница Совет - 25 седница Совет - 25 седница Совет - 25 седница Совет - 25 седница Совет - 25 седница

Богојавление -Водици 2015 година

Богојавление -Водици 2015 година

Манифестацијата поврзана со Водосветот Богојавление -Водици кој се прави на реката „Луда Мара“ последниве 6 години е вистински празник во Кавадарци. Илјадници граѓани и годинава дојдоа да го следат овој несекојдневен и радосен чин за сите христијани.

На потопувањето на крстот во водите на реката „Луда Мара“ му претходеше одржувањето на Света богојавленска служба во храмот Свети Димитрија на која присуствуваа Градоначалникот Панов кој на сите граѓани на Кавадарци им посака многу здравје и бериќет, претседателот на Советот и други лица од јавниот живот на градот. Притоа беше осветена и водата на црковната фонтана, од која граѓаните можеа да си наполнат за дома, а потоа со литија заедно со свештениците се упатија кон кејот на реката „Луда Мара“.

Read More

Владимир Темков -изложба со која го прослави јубилејот

Владимир Темков -изложба со која го прослави јубилејот

Речиси две години по изложбата со која го прослави јубилејот, 30 години творештво, автентичниот и уникатен Владимир Темков на својот 56-ти роденден ја почести кавадаречката јавност со своите најнови дела од циклусот „Житни полиња-Трски и топки“.

Во преполната градска Галерија при Домот на културата „Иван Мазов – Климе“ беаприсутни речиси сите оние кои го чинат приватниот и професионалниот живот на Темков, кој пак знаеше да најде време за секого за да му се заблагодари за убавиот збор и присуството.

Благодарноста кон сите присутни и помагатели Темков ја искажа уште еднаш и од говорницата, од која меѓу другото рече дека и понатаму ќе продолжи да твори затоа што само кога е пред штафелајот се чуствува сигурен, семоќен и непобедлив.

Вечерта за паметење не само за Темков, туку и за кавадаречката уметност ја збогатија и градскиот музички двоец, Пикси и Перо, глумците од кавадаречкиот театар кои изведоа мал дел од претставата „Сомнително лице“, Душко Стефанов кој во улогата на модератор зборуваше за ликот и делото на Темков, но и му посвети песна на авторот на изложбата, додека од стручен аспект кон најновиот серијал на Темков зборуваше ликовниот уметник и професор, Горан Боев.

Помеѓу бројните уметници, професори и критичари свој осврт кон изложбата „Житни полиња – Трски и топки“ даде и професорот Тодор Богев, кој потенцира дека во најновите уметнички слики на Темков кои тематски му припаѓаат на експресионизмот преовладува една многу светла и складна динамично изразена експресија со колорит на бои кој што е контрастен, разигран, но по потреба и складен, смирувачки и исполнителен.

Изложбата во Кавадарци ќе остане на увид на кавадаречката јавност во текот на целата седмица, по што истата ќе биде поставена во Скопје.

????????  ????????  Владимир Темков -изложба со која го прослави јубилејот (1)????????

Василичари – џаламари ги истераа лошите духови

Василичари – џаламари ги истераа лошите духови

Оган сред село, со вино ракија и колбаси. Со песни и со игри беше прославено доаѓањето на Православна нова година, празникот Василица, кој главно се поврзува со практикувањето на бркањето на лошите духови и демони со помош на џоламарите.

Во Тиквешијата и годинава во сите села празникот Василица беше прославен во многу домови, како слава на семејството или како христијански празник, со посета на црквите. Во Храмот „Свети Димитрија“ се одржа Света Василиева Литургија која ја отслужија свештеници од намесништвото во Кавадарци. А што се однесува за обичаите тие не изостанаа, напротив, годинава со поголема масовност со учество од најмалите до највозрасните.

Во некрстените денови, по раѓањето на Христос, треба да се чуваме од лошите духови и злите демони. Тие се тука меѓу нас, па во нас. Затоа треба да ги избркаме и да не подлегнуваме на нивните искушенија, а на Василица Џоламарите ја имаат таа задача. Древната традиција, ова година беше масовно практикувана во сите села од Тиквешијата, а во Општина Кавадарци особено. Ресава, Бегниште, Сопот, Дреново, Возарци и другите села како во Марена, потоа во Глишиќ, се палеа огнови сред село, а кумовите на славата го организираа животот околу него. Заиграа и џаламарите кои рано наутро од куќа по куќа ги бркаа самовилите, караконџулите, демоните. За возврат добиваа пари, јадење, вино, ракија од домаќините. Попладнето кога се се стишува, се вадат реквизитите, џаламарите ја симнуваат од себе облеката, се мијат и седнуваат на трпеза. Притоа се прави биланс на собраните пари и даровите во храна и пијалаци. И започнува подготовката за идната Василица.

Меѓу Василичарите-џаламари во село Сопот, присуствуваше градоначалникот Александар Панов. Тој ги даруваше џаламарите, а истовремено на сите граѓани на Општинава им посака многу здравје и бериќет во новата година со желба да биде многу подобра од претходната особено за лозарите и земјоделците.

Претседателката на Советот на Општина Кавадарци Горица Пеливанова Вилхелм со советничката Анита Гинова Каракутова ги посетија селата Бегниште и Ресава, советникот Зоран Јованчев беше меѓу жителите и џаламарите од село Дреново каде ги следеа обичаите ги даруваа џаламарите.

Традицијата се следи така по ред, со години. Само со непосредно присуство на овој обичај може да се почуствува неговата вистинска моќ и веднаш да се разјасни дилемата зошто се задржал до денешни дни, со истиот интензитет како што било во минатото.

Маските  на џоломарите  од Ресава и Бегниште се препознатлив белег за овој крај. Тие се изработени  исклучиво од природен материјал. Ќулафка-наметка, шајачни панталони, гумени опинци, волнени чорапи, околу половината врзуваат широки кожени ремени со 10 до 15 клопотарци, тешки над 15 килограми а мустаќите и брадата се од волна. Маскирањето на лицата се врши со саѓи од огништата. Ако случајно  ноќта  помеѓу 13 и 14 јануари наминете во овие села  можете да ја видите групата џоломари во која учествуваат: дедо, баба, зет, невеста, поп, гатач и други џоломари па ќе морате да платите пари за да го поминете патот.

Ритуалот завршува утредента на 14 јануари кога група тргнува по куќите, во дворовите тропаат со клопотарците, попот ги благословува домаќините, а домаќинката ги дарува со брашно, месо, вино, ракија и други плодови. На крај откако ќе се посетат сите куќи тие се собираат во една определена куќа, прават гозба од  даровите кои ги собрале, а од парите купуваат маски за наредната година.

Организирано со сите обичаи беше и годинава во сите единици на Централната градинка во Кавадарци. Свеченоста по повод Василица ја посети градоначалникот Александар Панов, претседателот на Советот Горица Пеливанова-Вилхелм на децата им подарија чоколади, а тие изведоа дел од обичајот за Василица покрај огнот. Панов на децата им посака многу здравје и безгрижни детски денови.

Фестивал на вицот и шегата – Дедо цепе бурина

Фестивал на вицот и шегата – Дедо цепе бурина

Под покровителство на Градоначалникот и Советот на Општина Кавадарци и организација на домот на културата Иван Мазов Климе, на 5 јануари на градскиот плоштад се одржа фестивалот на вицот и шегата „Дедо цепе бурина“. Оваа манифестација за Кавадарци стана традиционална, а со тоа и коледе празник кој масовно се слави во центарот на градот. Со песна, оро, греана ракија, вино, коледарски колбаси и скара се славеше како вовед во маалските коледарски огнови. Фестивалот од година во година привлекува се повеќе учесници, љубители на вицот и шегата со што и конкуренцијата станува по голема, а самиот настан поинтересен.

На истиот  годинава учествуваа четворица и сите допреа до награда. Наградите им ги врачи градоначалникот Александар Панов, а нај шеговит беше Мики Виденовиќ кој ја понесе првата награда во вредност од 3000 денари и Златната коледашка, веднаш по него на втората позиција шеговито застана Панче Арсовски со освоени 2000 денари. Третото и четвртотот место со по 500 денари го поделија Алимпие Лазоровски и Ѓоко Лазов.

За жал годинава „Дедо цепе бурина“ помина без минатогодишните победници тајфата на Диме Коцевски од Ваташа, но шегаџии имаше. Коледе на плоштадот во Кавадарци освен со шеги се славеше и со музиката на оркетарот „Дедо цепе бурина“ бендот кој допринесе дополнително загревање на атмосферата. Тука беа виното, греаната, ракија, скарата, коледарскиот оган. Сите кавадарчани кои ја почитуваат и сакаат традицијата и годинава беа дел од фестивалот на вицот и шегата.