Категорија: Актуелни информации

Соопштение за спроведување на Анкета за намалување на енергетската сиромаштија во стамбените згради

Соопштение за спроведување на Анкета за намалување на енергетската сиромаштија во стамбените згради

🏘 Во рамки на Проектот ComAct – Активности за намалување на енергетската сиромаштија во станбени згради, започна мапирањето на потребите на станарите кои влијаат врз енергетската ефикасност во станбените згради во општините Кавадарци и Карпош.

Во анкетите учествуваат станари на згради селектирани за учество и поддршка од проектот според енергетските карактеристики на зградата, годината на изградба, бројот на станари, начинот на греење и слично. Целта на оваа активност е да се утврдат најзначајните социјални, економски и технички фактори кои влијаат врз енергетската ефикасност во станбените згради кои се енергетски неефикасни, како и главните пречки кои не дозволуваат реновирање. Со тоа прецизно ќе се идентификуваат потребите на станарите, нивната подготвеност да се вклучат во проектот, а следствено ќе произлезат и практично ќе се спроведат соодветни мерки за подобрување на енергетската ефикасност.

📌Проектот ComAct е финансиран од Европската унија, со цел да овозможи скапите и најефикасни мерки за подобрување на енергетската ефикасност да бидат достапни и лесно да се управуваат од страна на заедниците коишто се соочуваат со енергетска сиромаштија, како што се жители на станбени згради.

Во Македонија проектот се спроведува во соработка помеѓу општините Кавадарци и Карпош и здружението за хумано домување Хабитат Македонија.

#HabitatMacedonia #energypowerty #H2020 #ComAct

Градоначалникот на општина Кавадарци Митко Јанчев даде отчет за сработеното во четири годишниот мандат.

Градоначалникот на општина Кавадарци Митко Јанчев даде отчет за сработеното во четири годишниот мандат.

,,Почитувани сограѓани,

На крајот сме од овој мандат. Изминаа четири години во кои заеднички работевме. Четири години заеднички ги исполнуваме сите идеи што ги имавме уште на почетокот, Кавадарци да стане убаво место за живеење. Квалитетното и домаќинско работење на сите служби на Општина Кавадарци придонесе за тоа, денес да живееме во убав и безбеден град. Предизборната програма ја реализиравме уште многу одамна. Работевме и на проекти кои не беа дел од таа програма но произлегоа од Вас драги сограѓани. Вашите потреби и желби, Вашите идеи секогаш се на прво место.

Со прогресивен развој и напредок стигнавме до прво место. Кавадарци сега има целосно изграден и реконструиран кеј на реката Луда Мара од ул.Блажо Алексов па се до с.Ваташа. Реализацијата се вршеше преку неколку проекти кои на крајот на сочинуваат целината која го поврзува градот со с.Ваташа со пешачка зона, но и понатаму се до Моклиште со изградбата на велосипедско – пешачката патека од с.Ваташа до Моклиште.

Во завршна фаза е и изградбата на уште еден парк, до споменикот на Киро Крстев, простор кој сега ќе биде парк со пешачка зона, фонтана и други содржини за рекреација. Во поглед на овие проекти значително се зголемени и зелените површини низ целата територија на Општина Кавадарци. Кавадарци веќе години наназад е на врвот на листата за најеколошки град во нашата земја.

Се градат две спортски сали во две училишта. ООУ Страшо Пинџур и ООУ Димката Ангелот Габерот с.Ваташа ќе добијат спортски сали по долги години постоење.

Уште во 2019 та година со доградбата на нови простории во неколку градинки, го решивме проблемот со згрижување на деца во градинките. За неколку недели и целосно ќе заврши изградбата на нова детска градинка на ул.Ресавска.

Во делот на спортот, како најголем проект е целосна реконструкција на градскиот стадион Тиквеш. Во наредниот период ќе започне со изградба и затворениот базен на локацијата на стара Ла Луна.

Еден од најголемите проекти е изградбата на зелен пазар во централното градско подрачје. Со реализацијата на овој проект значително ќе се подобрат условите за сите нас, ќе се намали сообраќајниот метеж, централното градско подрачје ќе добие нов лик.

Во однос на инфраструктурните проекти , во изминатите години беа целосно реконструирани голем број на улици. Ул.Шишка, ул.Илинденска, Западен булевар, ул.Блажо Алексов, ул.Клинска, ул.Браќа Џунови, ул.Ресавска и уште многу други. Ова се само дел од главните сообраќајници кои добија нов модерен изглед.

Во однос на околните села еден од поголемите реализирани проекти е изградбата на водоводна и канализациона линија во с.Сопот. Исто така с.Возарци и с.Марена добија детски градинки.

Драги кавадарчани,

Овие проекти се само мал дел од сето она досега сработено, што го прави Кавадарци поразлично од порано. Ова е само дел од тоа што не прави модерен и безбеден град. Град во кој младите ќе останат да живеат, да градат семејства и да напредуваат. Сето ова го постигнавме заедно, без Вас и Вашата поддршка Кавадарци немаше да биде на прво место. Ова е заеднички успех.

Сакам да изразам голема благодарност до Советот на Општина Кавадарци, вработените во локалната самоуправа и јавните претпријатија како и бизнис секторот за добрата тимска работа, самоиницијативата и несебичната заложба за нашето Кавадарци.

Во овој отчет се собрани голем дел од реализираните проекти во овие 4 години. Овие проекти се реализирани од Општина Кавадарци преку проектот Мој општинар, инвестиции во образованието, спортот и културата, инвестициите и работењето на ЈП Комуналец ЈП Паркинзи и ТППЕ Кавадарци.

Започнавме со мотото “За убаво Кавадарци. Кавадарци на прво место“ тоа и го постигнавме, а сега наше е да бидеме горди и да го зачуваме тоа што го имаме. Но најважно од се, да одиме уште напред, уште подобри и да создадеме уште поубаво Кавадарци.,,- рече градоначалникот Митко Јанчев на денешниот ПРЕС свикан за да се даде отчет за неговото четириогодишно работење. на функцијата грададоначалник.

Испитување на јавното мислење за ЛЕАП кој е во фаза на изработка

Испитување на јавното мислење за ЛЕАП кој е во фаза на изработка

Како дел од процесот за изготвување на ЛОКАЛНИОТ ЕКОЛОШКИ АКЦИОНЕН ПЛАН ќе бидат вклучени и граѓаните од град Кавадарци со нивното видување на еколошката моментална состојба. За тоа ќе биде спроведен анкетен прашалник.

Прашалник – Јавно Мислење ЛЕАП

 

Откако ќе го потполните прашалникот испратете го на следната е-маил адреса:

[email protected]

 

Одлука за избор на реонски инструктори

Одлука за избор на реонски инструктори

Одлука за избор на лица кои во Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, 2021 год. ќе бидат ангажирани во својство на Реонски инструктор во пописниот реон бр.17 Кавадарци  


ОДЛУКА за реонски инструктори

ОДЛУКА за реонски попишувачи
Реонска Пописна Комисија бр.17 Кавадарци, го дава следното известување

Реонска Пописна Комисија бр.17 Кавадарци, го дава следното известување

    Согласно Законот за попис на население, домаќинства и станови во Република Северна Македонија, Методологијата за подготовка, организирање и спроведување на попис на население, домаќинства и станови во Република Северна Македонија 2021, 

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ КАНДИДАТИ КОИ СЕ ПРИЈАВИЛЕ НА ЈАВНИОТ КОНКУРС ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА РЕОНСКИ ПОПИШУВАЧИ И РЕОНСКИ ИНСТРУКТОРИ за ПОПИС 2021 година, ДЕКА ТЕСТИРАЊЕТО КЕ СЕ ИЗВРШИ НА ДЕН 19.08.2021 ГОДИНА (ЧЕТВРТОК)  ВО ПЕРИОДОТ ОД 10:30 часот и  11:30 часот, ВО ПРОСТОРИИТЕ НА  ООУ,,Тоде Хаџи Тефов,, Кавадарци.

          Пријавените кандидати ке бидат известени и телефонски, од страна на Реонска Пописна Комисија бр.17 Кавадарци.

 

Со Почит

Пописна Комисија за Пописен Реон 17

               Претседател

                Тодор Ефремов