Категорија: Актуелно

Заокружена инвестицијата во возниот парк во ЈП „Комуналец“

Заокружена инвестицијата во возниот парк во ЈП „Комуналец“

Деновиве од Јавното комунално претпријатие од Кавадарци со сопствени средства набави нов булдужер со кој полесно ќе се одржува депонијата. Привршуваме со комеплетна обнова на возниот парк. Набавен е булдужер со 110 коњски сили. Вредноста е околу 7 милиони денари. На депонијата е направена уште една инвестиција. Извршивме комплетно оградување и електрификација со соларни панели со моќност од шест киловати, рече во изјава директорот  на ЈП Комуналец, Илија Атанасов.

Градоначалникот на општина Кавадарци, Александар Панов го поздрави обновувањето на возниот парк во ова јавно претпријатие и нагласи дека состојбите таму неможеле да се споредат сега и пред четири-пет години.

„Тоа што беше Комуналец пред четири-пет години и тоа што е сега се два различни појмови, како да разговараме за црно и бело. Како поранешен вработен во Комуналец, во минатото се сеќавам како ги крпевме старите булдужери. Дојде време да одбележиме набавка на ново „теге“ и тоа што беше потреба на градската депонија конечно да го решиме. ЈП Комуналец засега нема некои поголеми потреби од механизација. Наредната година најверојатно ќе набавиме еден самоподигнувач. Депонијата е во многу добра кондиција. Има и систем за гасење на пожар, но во изминативе неколку години нема регистрирано пожар на депонијата“ рече Панов.

ЈП „Комуналец“ годинава бележи неколку инвестиции на градската депонија Мелци. Извршено е оградување на депонијата, направен е систем за електрификација со фотоволтажни панели, вградена е подземна цистерна со вода за гасење на пожар при заплување или самозапалувањае на сметот со што се заокружи еден инвестиционен циклус во кој претходно беше асвалтиран и пристапниот пат во должина од 800 метри..

Топол културен бран во Кавадарци

Топол културен бран во Кавадарци

Во среда, на 19 август 2015, со почеток од 21.30 часот во Парк на револуцијата наспроти полицијата во Кавадарци, не очекува ексклузивен Џез концерт со “Por Ché Ne Trio“ и нивните гости.

„Por Ché Ne Trio“ е космополитски микс на три јаки музички личности, секоја од нив своевидна икона на традиционалната музика во нивните земји Аргентина, Италија и Македонија. На нивната стандардна постава Leo Genovese (Argentina) – piano, electronics, vocals, Francesco Marcocci (Italy) – acoustic bass, vocals и Александар Петров (Македонија) – drums, percussion, tapan, vocals, специјално на овој концерт ќе им се придружи Marie Petrov- (вокал, тромбон).

Нивната музика претставува трансверзала меѓу три континенти, преку оригинални композиции.

Досега настапувале во Аргентина, САД и др. Специјални гости на вечерта се прекалените кавадаречки џезери од бендот „Modern Jazz Quartet K“, со чиј настап ќе биде отворена оваа вечер.

Концертот е во рамките на “Топол културен бран“ и е во организација на Домот на културата “Иван Мазов – Климе“ Министерството за култура на РМ и Локална самоуправа на Општина Кавадарци.

Во рамките на манифестацијата „Топол културен бран 2015“, во организација на Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ Кавадарци, а со подршка на Министерството за култура на РМ и Локалната самоуправа Кавадарци, во четврток, на 20 август 2015, Кавадарци го очекува исклучителна уметничка вечер:

20.00 часот (Галерија при Дом на култура Кавадарци) – Отворање на изложба на познатиот македонски ликовен уметник Драган Најденовски од Битола;

20.30 часот (Галерија при Дом на култура Кавадарци)-Промоција на книгата “Етичари“ од Проф.Д-р Кирил Темков

21.00 часот (Ресторан-базен при Хотел Уни Палас 2)- Отворање на Меѓународна ликовна колонија „Михајлово – Кавадарци 2015“

21.30 часот (Ресторан – базен при Хотел Уни Палас 2) – Џез концерт на „Modern Jazz Quartet K“ од ЛКавадарци

Општина Кавадарци денеска ги доби решенијата за два инфраструктурни проекти кои ќе ги реализира секторот за локален економски развој

Општина Кавадарци денеска ги доби решенијата за два инфраструктурни проекти кои ќе ги реализира секторот за локален економски развој

Општина Кавадарци денеска ги доби решенијата за два инфраструктурни проекти кои ќе ги реализира секторот за локален економски развој, а се подржани од Агенцијата за финансиска подршка на земјоделството и руралниот развој.

Со цел подорување на животот во руралните средини беше прифатен од Агенцијата проектот за урбанизација на седум села во општина Кавадарци. За овој проект општината ќе добие околу 9 милиони денари, а вториот проект кој исто така беше прифатен од Агенцијата е за подобрување на патната инфраструктура во руралните средини.

Имено овој проект ја опфаќа реконструкцијата на патот Крњево-Бохула во должина од 5 километри. Овој проект Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој го подржува со близу 20 милиони денари.

Општина Кавадарци за селото Бохула претходно доби и проект за изградба на канализација, исто така во насока на руралниот развој и подобрување на условите за живот во селата.

Заврши четвртиот по ред „Летен камп Михајлово“

Заврши четвртиот по ред „Летен камп Михајлово“

Успешно  заврши четвртиот по ред „Летен камп Михајлово“ кој преку Општинскиот Совет за превенција од малолетничко престапништво на  Кавадарци, во рамките на своите програмски активности го реализира Општина Кавадарци.

Од 29 јули, заклучно со 5 август 2015 година, 19 деца од основните училишта од Општина Кавадарци престојуваа на летен одмор во Михајлово на Кожув Планина.

После успешно организираниот  летен одмор Костадинка Лалкова секретар на Советото за Превенција од малолетничко престапништво во името на организаторот искажа благодарност до правните субјекти кои со своите донации го помогнаа организирањето на кампот.

Годинава донатори беа кавадаречките фирми: „ФЕНИ Индустри“, „Алијанс Уан“, „Кожувчанка“, „Градба промет“, „Урбан Инвест“, „Јан Бор“ и канцеларијата на „Извршител Љупчо Јованов“.

Традиционално и овојпат Општината финансираше престој за пет деца со што се оствари главната цел на кампот,  да помогне и да ги насочи овие деца кон вистинските вредности  и,  да ги тргне од можниот ризик и лошо поведение, а воедно да ги награди за нивниот добар успех во училиштето.

4 елктро колички за инвалиди – донација

4 елктро колички за инвалиди – донација

Врз основа на средби кои ги имаа со Здружението на телеснини инвалиди од Кавадарци, а по согледаната потреба на терен, градоначалникот Александар Панов, Советот на Опоштината и Ротари клубот од Кавадарци донираа 4 електрични колички за инвалидизирани лица по претходно превземената обврска да им помогнат со набавка на овие современи мобилни помагала.

„Кавадарци денеска направи добро дело за овие наши сограѓани. Ова не е прв пат да помагаме на инвалидизираните лица. Еднаш набавивме половна, а на друг наш сограѓанин му ја поправивме инвалидската количка. Лицата со хендикеп кои не можат да дојдат до центарот на градот не можат без вакво помагало да излегуваат надвор од домовите ниту пак да присуствуваат на бројните културни настани кои се случуваат, од денеска ќе имаат можност да го зголемат обемот на својата подвижност. Со оваа наша скромна донација им се овозможува поширока комуникација со луѓето во градот“ вели градоначалникот Александар Панов кој денеска им ги врачи инвалидските колички на лица со телесна инвалидност од Кавадарци.

„Договорено е со Здужението од Кавадарци во иднина да ги подмирува потребите од електрични колички сите инвалиудни лица кои имаат потреба од нив. Колку и да е голем бројот Општината ќе ги набави, иако се разбира, посакуваме таа потреба да биде помала. Ова донација има вредност од над 3.000 евра. Локалната самоправа учествува во набавката со три а Ротари Клубот од Кавадарци во набавката на една елктрична количка“ додаде Панов.

Николчо Делов претседател на Здружението на лица со телесна инвалидност-Кавадарци искажа голема благодарност до ГрадоначалникотПанов, Советот на општината и Ротари клубот Кавадарци. Тој вели: „Ова е револуционерен чин за нашата општина. Примерот треба да го слкедат другите општини. Во Кавадарци има околу 120 лица со телеска инвалидност од кои 6-7 веке ќе го искористат ова право. Во иднина ќе ги среќавате овое лица во нашето секојдневие и на сите настани и манифестации во градот“.

Ротари клубот Кавадарци пак, кој донираше средства за набавка на една електична инвалидни количка вложува средства во проекти кои претставуваат општествено добро. Големо е задоволството на клубот од Кавадарци што се дел од овој проект и во иднина ќе продолжи со ваква и слична активност, вели претставникот Пне Тотовски.

Зоран Јованчев во фунција на советник и Претседател на Комисијата за финасии и буџет денеска присуствуваше на примопредавањето на количките, истакна дека со одлуката на Комисијата и Советот на Општина Кавадарци се покажува подршката на овие акции за помош на хендикепираните лица. И во иднина тие ќе помагаат на ова ранлива група наши сограѓани.

Инаку во функција на напорите за помош на пошироката заедница за активно вработување на лица со телесна инвалидност градоначалникот Панов денеска јавно упати апел до големите компании, а пред се Дрекслмајер кои вработуваат повеќе од илјада лица, да ја разгледат законска можност за ангажирање на лица со инвалидност. „Ним најголема помош ќе им биде целодневен рабвотен ангажман. И покрај одредената инвалидност сепак голем број од нив можат да работат успешно со ангажман на работни места каде манипулативната способност со рацете, може да даде голема продуктивност“, нагласи Панов.

Тој се заблагодари за одзивот кој го направи ова компанија за вработување на припадници на ромската етничка заедница од Кавадарци.