Категорија: Актуелно

МЛАДИТЕ СЕ ПРИОРИТЕТ ВО СТРАТЕГИЈАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОПШТИНАТА

МЛАДИТЕ СЕ ПРИОРИТЕТ ВО СТРАТЕГИЈАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОПШТИНАТА

Градоначалникот м-р Митко Јанчев оствари средба со ученици од втора и трета година од гимназијата „Добри Даскалов“ во правната насока. Средбата беше во рамките на наставата по методскат единица фукционирање на Општината како единица на Локалната самоуправа.

Во интерактивен пристап се дискутираше на повеќе теми пред се во доменот на образованието и рекреативно забавниот живот на младите. Градоначалникот Јанчев во воведот се осврна на основните функции на Општината, при што ги акцентираше приоритетите на Локалната самоуправа во стратешките цели: развивање на локал-патриотизмот заради задржување на младите образовани кадри во сопствениот град.

Јанчев истакна дека негова цел во мандатот, е преку проекти од инфраструктурата, образованието, спортот и рекреацијата да го развива Кавадарци во правец на модерна средина која ќе биде економски силна, просперитетна и интересна за малдите да посакаат да останат во родниот град и со својот ангажман да го развиваат.

Во правец на тоа ги посочи проектите од економијата со доведување на нови инвестиции, домашни и странски, кои ќе го продолжат трендот општината и натаму да биде со најниска стапка на невработеност. Посочи проекти во развојот на образованието со подобрување на просторните и програмските услови во училиштатат и нивно поврзување со стопанството за креирање образовани кадри според потребите на компаниите.

Учениците се интересираа за проекти кои би го подобриле нивното функциониирање како во училиштата таки и во слободното време, а ја загатнаа и темата екологија.

Јанчев ги запозна со проектите кои во 2019 ќе се реализираат токму во оваа насока во гимназијата, интернатот, и другите училишта. Ја спомена изградбата на рекреативната патека Ваташа-Воденица Моклиште, Затворен базен и спа-центар во паркот на лкокацијата поранешна „Ла Луна“, како и проширување на содржините на олимпискиот базен.

Овие проекти како и неодамна отвореното лизгалиште, преку јавно приватно партнерство ќе овозможат бесплатни образовни содржни во склоп на наставата, како и рекретаивен комерцијален пристап во сдлободното врема

За градоначалникот Кавадарци е убаво место за живеење како според географската локација, така и според економскиот и човечкиот потенцијал. Тие предности треба да се искористат, со цел градот да прерасне во универзитетски центар. Екологијата ќе се решава постепени и систематски на научна основа, а Општината ќе делува во правец на подигање на свеста кај граѓаните за поголема култура на однесувањето.

За младите се развиваат проекти и во правец на збратимување на Кавадарци со градови од развиените западно европски земји компаративни на нашата традиција и стопанство, со цел младите преку размена на учат од најдобрите. Во тој правец ја посочи соработката со Франција и нејзината амбасада, како прв чекор во овој нов пристап на идни збратимувања.

На средбата Јанчев поврди дека наредното вакво случување ќе биде во нивните училници, каде тој на самото место ќе се запознае со функционирањето на наставниот процес.

БУКЕТИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА БОРЦИТЕ ОД „ВТОРАТА МАКЕДОНСКА УДАРНА БРИГАДА“

БУКЕТИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА БОРЦИТЕ ОД „ВТОРАТА МАКЕДОНСКА УДАРНА БРИГАДА“

На 20 декември се навршуваат 75 години од формирањето на „Втората македонска ударна бригада“. Денеска по тој повод  на споменикот на Комнадантот на Втората македонска бригада Диме Туриманџовски- Горски во Паркот на Револуцијата во Кавадарци, делегација на преживеани борци, преставнци на Боречката организација, од Кабинетот на градоначалникот и Советот на општината положија свежо цвеќе.

За значењето на бригадата зборуваше Илија Браов, од Сојузот на борци и поддржувачи на придобивките од НОБ-Кавадарци. Тој пред присутните пече: „Со одлука на ГШ на НОВ и ПО на Македонија во с. Фуштани Егејска Македонија од баталјоните „Страшо Пинџур“, „Вториот баталјон на третата оперативна зона“ и еден бугарски одред е формирана Втората македонска ударна бригада. Со наредбата е формиран и штаб на бригадата: за командант бил избран Диме Туриманџовски- Горски, зам. командант Лазар Калајџијски Добри, полит. комесар Трифун Трифунов Балкански и за. Полит. комесар Мито Хаџи Василев Јасмин. За своите заслуги во борбата против фашистичкиот окупатор (води повеќе од 200 успешни борби), бригадата е одликувана со Орден заслуги за народ со златна ѕвезда и Орден братство и единство со златна ѕвезда“.

Бригадата во состав на Првата Македонска дивизија учествува во завршните борби за ослободување на Македонија и Југославија.

ВЛЕЗОТ ВО ОПШТИНАТА НОВОГОДИШНО УКРАСЕН  ОД УЧЕНИЦИТЕ ВО СОЗШУ „ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“

ВЛЕЗОТ ВО ОПШТИНАТА НОВОГОДИШНО УКРАСЕН ОД УЧЕНИЦИТЕ ВО СОЗШУ „ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“

Во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници  ученици и професори од СОЗШУ „Ѓорче Петров“ го  уредија  просторот пред влезот во општина Кавадарци, како и кабинетот на градоначалникот м-р. Митко Јанчев.

Ученици од насоката техничари за шумарство и пејзажна архитектура под менторство на професорката  Ратка Росоманска  ги изработија икебаните во кабинетот на градоначалникот, а нивните врсници од насоката техничари за  мебел-ентериери, под раководство на професорот Горан Зимоски го уредија холот на приземјето на зградата на Општината.            Градоначалникот Јанчев од свое и од име на општината се заблагодари на гестот и завршената работа истакнувајќи дека: СОЗШУ „Ѓорче Петров“ им  овозможува на учениците своите способности да ги покажат во јавноста што е доста важно за стимулирање на нивната креативност и развивој.  Јанчев на гостите им подари скромни новогодишни подароци.

Дирекорот на училиштето  Горан Велковски рече дека на сите млади луѓе, во ова училиште  им се понудени, соодветните услови за стручна наобразба  кои ќе им бидат корисни во нивното натамошно школување.

Завршената работа е само дел од редовните активности во школувањето во ова стручно училиште.  

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ СЕ СРЕТНА СО   НОВИОТ АМБАСАДОР НА ОБСЕ  КЛЕМЕНС КОЈА

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ СЕ СРЕТНА СО  НОВИОТ АМБАСАДОР НА ОБСЕ  КЛЕМЕНС КОЈА

Новиот шеф на Мисијата на ОБСЕ неговата екселенција амбасадорот Клеменс Која, беше во прва посета на Општина Кавадарци.

Тој оствари работна средба со Градоначалникот г-дин Митко Јанчев. Во протоколарниот дел домаќинот Јанчев го запозна високиот гостин со основните карактеристики на Општината.

Во работниот дел теми на разговор беа: политичката состојба на локално ниво и Кавадарци како пример за конструктивна соработка меѓу позицијата и опозицијата во советот на општината, а се дискутираше и за актуелната политичка ситуација во Република Македонија. 

ФОНДАЦИЈАТА „НИКОЛА ЈАНЧЕВ“ ДОНИРАШЕ 120   ПРОЧИСТУВАЧИ НА ВОЗДУХ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

ФОНДАЦИЈАТА „НИКОЛА ЈАНЧЕВ“ ДОНИРАШЕ 120   ПРОЧИСТУВАЧИ НА ВОЗДУХ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

По повод верскиот празник „Свети Никола“, фондацијата „Никола Јанчев“ во соработка со градоначалникот и советот на општина Кавадарци денеска на свеченост во компанијата „Кожувчанка“ на директорите на шесте Општински основни училишта од Кавадарци им ги врачи ваучерите за донацијата  на прочистувачи на воздухот.

Ваучерите за вкупно 120 прочистувачи на воздух ги додели директорката на компанијата „Кожувчанка“ и на фондацијата, госпоѓа Јанинка Чупаркоска.  „Целта ни е хуманоста. Пред неколку месеци доделивме 36 стипендии на основци, средношколци и студенти. Денеска доделуваме прочистувачи на воздух во училниците во правец на унапредување и заштита на животната средина пред се за децата“ рече Чупаркоска и нагласи и дека и во иднина фондацијата ќе се води од нивната стратешка цел.

Градоначлникот м-р. Митко Јанчев, кој присуствуваше на доделувањето, истакна дека најголем дел од средтвата за оваа донација се од неговата градоначалничка плата која што ја донира во фондацијата, но и средства од нивната компанија.

Директорите имаат обврска прочистувачите да ги стават во функција најдоцна до понеделник, од кога околу 3500 основци од Кавадарци, во своите училници ќе имаат прочистувачи на воздух.

Од името на учениците и родителите благодарност за вредната донација упатија директорите на училиштата.

Вредноста на уредите е 36 илјади евра, а истите ќе бидат распоредени согласно бројот на учениците и тоа: 23 прочистувачи во ООУ „Тошо Велков-Пепето“, 22 во ООУ „Страшо Пинџур“, по 19 прочистувачи ќе добијат училиштата „Тоде Хаџи-Тефов“ и „Димката Ангелов-Габерот“ Ваташа, додека 18 прочистувачи ќе добие ООУ „Гоце Делчев“, а 15 филтри ќе бидат распоредени во исто толку училници во ООУ „Димката Ангелов-Габерот“ Кавадарци.