Категорија: Актуелни информации

Општина Кавадарци во подготовки за решавање на проблемот со квалитетот на водата од Лукар

Општина Кавадарци во подготовки за решавање на проблемот со квалитетот на водата од Лукар

Општина Кавадарци во соработка со општините Неготино и Росоман интензивно работи на решавање на проблемот за подобрување на квалитетот на водата за пиење од регионалниот водовод „Лукар“.

Денеска во кабинетото на градоначалнникот Александар Панов,  во присуство на неговиот колега Ванчо Апостолов градоначалник на Неготини,  директорот на ЈП „Комуналец“ Илија Атанасов, како и раководителот на „Водовод и канализација“ Марјан Прескакулев, стручна екипа на специјализирана фирма од Велика Британија и консултант од Унгарија извршија презентација на механички филтри за прочистување на водата.

Станува збор за стручен тим кој има искуство во прочистувањето на изворските води во Макдедонија кои имаа соработка со компаниите Кожувчанка, Горска и други производителки на вода во шишиња. Тие своите производи и начинот на нивното функционирање го претставија пред надлежните.

Градоначалникот Панов во врска со денешната средба изјави дека таа е само континуитет во напорите на општината за решавање на деценијскиот проблем со водоснабдувањето. Во тој правец Панов вели: „ Предминатата година го решивме проблемот со рестрикциите, поставувајќи го „Скада “системот за автоматско регулирање на притисокот и протокот на вода во градската водоводна мрежа. Доведовме алтернативен цевковод и филтер станица за дополнителни 200литри вода во секунда, со што дефинитивно кавадарчани се збогуваа со редукциите и недостигот на вода за пиење. Во моментов работиме на подобрување на квалитетот на водата од „Лукар“. При крај се работите на целосна реконструкција на постојните филтри за прочистување на водата од Стара река и изворот Косматец. Денешната презентација има за цел да се зафатиме и со решавање на најнепријатниот проблем, а тоа е со квалитетото на водата за пиење, односно сезонското нејзино заматување кое доаѓа од зафатите на изворите Лукар 1 и Лукар 2. Во најскоро време ќе започнеме со поставување на механички филтри со кои повеќе нема да има заматување на водата од системот „Лукар“. Овој проект ќе го работиме заедно со општините Неготино и Росоман кои исто така ја користат водата од регионалниот водовод. Со тоа граѓаните дефинитивно покрај редовно квантитативно ќе имаат и целосно квалитетно водоснабдување“, рече Панов.

Отворен ден на Управата за имотно правни работи

Отворен ден на Управата за имотно правни работи

Министерството за финансии-Управа за имотно правни во трекот на месец март 2015 година ќе ја спроведува акцијата „Отворено со управат за имотно правни работи“.  Акцијата се реализира во рпосториите на подрачните одделенија на управат ширим Македонија. Заинтересираните странки се примаат во времето од 08:30 до 17:30 часот согласно однапред утврдениот распоред.

Ваква акција се организираше во општината Кавадарци, каде денеска престојуваше стручна екипа од Ѕправата за имотно правни работи на чело со директорот  Зоран Крстаноски.

На заинтересираните кавадарчани тие им беа на располагање со нивните знаења и искуства. За целта на акцијата на Министерството за финансии и Управата нејзиниот директор Крстаноски изјави: „На овој начин сакламе да им излеземе во пресрет на граѓаните преку непосредна комуникација со нашите тимови, да добијат стручна помош за решавање на нивните проблеми од имотно правен карактер. Со општината Кавадарц имаме извонредна соработка по сите основи кои не поврзуваат,а тоа е од взаемна корист, пред се на граѓаните.

Директорот Крстаноски оствари и работна средба со градоначалникот на општината Александар панов, при што во неговиот кабинет ја оценија досегашната соработка и разговараа за наредните проекти.

Градоначалникот Панов во изјавата соопшти дека општината би тој се презадоволни од досегашната соработка со подрачната канцеларија со која физички ја дела и зградата на општината. Но пред се најзначајно е тоа што ние како општинскас администарција постојани излегуваме во пресрет со нашиот стручен кадар и опрема, а таков беше случајопт и при организирањето на средби со граѓаните, како и излегувањето нантерен на самото место на имотите чи треба да се опфатат при изградбата на ескпресниот пат Градско – Прилеп којво голем дел од својата траса минува низ територијата на општината Кавадарци, а сопствениците на имотите кои се експроприираат се наши граѓани“.

Десетици граѓани во рамките на отворениот ден имаа можност во просториите на регионалната канцеларија Кавадарци да ги изложат своите проблеми и да добијат корисен бесплатен и стручен совет за прашањата кои ги мачат околу нивните имотно правни работи.

 

ПРЕДАДЕН ВО УПОТРЕБА ПАТОТ ЛАДНО ДОЛЧЕ-СТРАГОВО-КРЊЕВО

ПРЕДАДЕН ВО УПОТРЕБА ПАТОТ ЛАДНО ДОЛЧЕ-СТРАГОВО-КРЊЕВО

Патниот правец Ладно Долче-Страгово-Крњево кој беше асфалтиран во летните месеци, денеска беше свечено предаден во употреба од премиерот Никола Груевски.

Беше извршена  реконструкција во должина од  5,35 км,  зголемена е широчината за 5,50 м,а  а направени се и  банкини.  Реконструкцијата на овој пат чинеше 46,5 милиони денари.

„Локалните патишта се од големо значење за општините. Продолжуваме да ја подобруваме патната инфраструктура. Интервениравме на неколку патни правци во овој дел од државата. Од денеска започнуваме со изградба на 46 локални патни правци во 38 општини во вкупна должина од 57 км со вредност од 7,2 милиони евра. Изградбата на овие патни правци  ќе заврши до крај на годината“ рече директорот на ЈП за државни патишта Владко Мисајловски.

„Изградивте Швајцарија на балканот премиере. Во овој дел ни се развива сточарството. Се надевам дека за еден месец ќе дојдете повторно да ги отвориме петте мини хидроцентрали. Ја давам целосната подршка на Вас и на Владата и на вашите политики,  кога е во прашање ренесанската која неколку години ја доживуваме во Кавадарци. Овие инвестиции во патната инфраструктура се досега незапамтени и мислам дека тоа е единствениот начин да се бориме против нашите политички неистомисленици. Тие немаат друга алтернатива освен да не напаѓаат и да се занимаваат со нешто што е најнизок порив,  а тоа е да ни ги прислушкуваат нашите разговори. Како локална самоуправа  ке работиме на што поеќе проекти да ја продлжиме ренесансата на Кавадарци“ рече во своето обраќање градоначалникот на Кавадарци Александар Панов

Премиерот Никола Груевски изрази задоволство од пуштањето во употреба на реконструираниот пат од месноста Ладно Долче кон селата Страгово и Крњево во кавадаречко. Тој нагласи дека патниот правец е од посебно значење за многу граѓани од регионот, особено поради тоа што е најзначаен спореден пат кон висорамнината Витачево.

„Патот е од секојдневна важност за повеќе села како Страгово, Крњево,  Чемерско, Бохула, Горна и Долна Бошава. Воедно, патот е од посебно значење и за шумското стопанство, локалните земјоделци и лозари, но и за сите граѓани кои одовде се упатуваат кон поволните излетнички места и посебно кон ски центарот Кожуф“, нагласи Груевски, додавајќи дека патот во изминатиот период беше во многу лоша состојба со ширина од 3 метри и со многу нерамнини и дупки.

Токму поради неговата лоша состојба во минатото, рече тој, сообраќајот се одвиваше отежнато, а возачите многу често се жалеа на безбедноста. Потребата од негова поправка и реконструкција, нагласи, беше неминовна.

„Ние како Влада издвоивме 46 милиони денари со кои се изведе комплетна реконструкција и проширување во должина од околу 5 километри. Градежните активности завршија минатата година и граѓаните веќе ги почувствуваа придобивките од овој пат“, рече премиерот Груевски.

Тој нагласи дека сега комуникацијата е побрза, а безбедноста поголема. Оваа реконструкција според него е дел од низата проекти за подобрување на патната инфраструктура во државата. Потсети дека претходно на територијата на општина Кавадарци беа извршени и други реконструкции на патишта како тој кон висорамнината Витачево, кон селата Ресава и Бегниште и патот од  Кавадарци кон Неготино на кој се планираат и дополнителни активности.

Груевски ја спомена и фабриката на „Дрекслмаер“ во која има 4.800 вработени со потенцијал за зголемување на оваа бројка за околу 400 до 500 работници. Со оваа инвестиција, додаде тој, се намали процентот на невработеност во Кавадарци. Се осврна и на винаријата „Стефан вајнери“ која, како што рече, влијае на подобрување на политиката при откуп на грозје. Најавени се, додаде, и други локални инвестиции кои ќе влијаат на локалната економија.„

Покрај „Дрекслмаер“ почнаа да доаѓаат и други компании кои се снабдувачи на германската фабрика, а кои дополнително вработуваат. Ние и понатаму ќе помагаме на Кавадарци и регионот како во патната инфраструктура така и во сите други сегменти од животот кои го прават животот на граѓаните поубав, а нашата земја помодерна, нагласи Груевски.

Совет општина Кавадарци  26

Совет општина Кавадарци 26

Советот на општина Кавадарци ја одржа 26-та седница на која беа донесени повеќе одлуки и програми. Советот го одреди за приоритетен проектот за изградба на фекална канализација во селото Бохула и одобри сопствено учество за аплицирање на овој проект. Во Бохула ќе се гради фекална канализација во должина од 1500 метри за што се потребни 4 милиони денари. Парите ќе се обезбедат половината  од Минситерството за локална самоуправа-Биро за регионален развој, а останатата половина  од буџетот на општината. Овие две одлуки добија едногласна подршка од присутните советници на седницата.

Со 10 гласа „за“, 6 „против“ и 2 „воздржани“ беше прифатена и одлуката за распределување на финасиски средства наменети за финасирање на проекти и програмски активности на здруженија и фондации. На оваа одлука амандманска интервенција имаше советникот Горан Белевски но неговиот амандман не беше прифатен од мнозинството. Тој бараше наместо 40 илјади денари, здружението на граѓани „Зона“ да добие 10.000 денари, а да се зголемат средтвата од буџетот од 15.000 на 30.000 денари за здружението за негување и развој на винската култура, вински туризам и производи од грозје „Винотек“ и од 10 илјади на 25 илјади да се зголемат парите за здружението на глуви и наглуви лица Кавадарци.  Според Белевски оваа измена била потребна за  парите да заминат кај здруженија на кои им биле навистина неопхоидни. Амандманот беше отфрлен со 10 гласа.

На денешната седница советот ја усови и одлуката со која се утврдува нацрт-урбанистичкиот план за селото Марена за период 2014-2024 година. Едногласно присутните советници  донесоа  одлука со која се прифатија предлозите за уписна политика за средните општински училишта во општина Кавадарци. Едногласно се усвои и волонтерската стратегија за општина Кавадарци за период 2015-2018 година. Советот одобри финансиски средства од буџетот  во висина од еден милион денари за набавка на столчиња за салата на домот на културата „Иван Мазов Климе“.

Одлуката за набавка на ново патничко возило за потребите на општината беше повлечена од градоначалникот, а се усвои вториот дел од истата кој опфаќа набавка на електрични колични за хендикепирани лица.

Утврдувањеро на потреба од донесување на урбанистичко планска документација со која ќе се изврши промена на трасата на сообраќајната инфраструктура беше одложено се до моментот кога ќе бидат усвоени и ќе стапат на сила законските измени. На денешната седница советот донесе одлука со која е утрвди потребата од донесување на нова урбанистичко планска документација за објекти кои се надвор од плански опфат и неколку други одлуки кои се поврзани со урбанистичко планска документација.

Со одлука на советот се направи измена и во програмата за уредување на градежно земјиште на просторот на општина Кавадарци за 2015 година, а измената е поради настанатите штети од елементарната непогода пропратена со обилни врнежи од дожд кои беа причина за рушење на потпорни ѕидовии појава на одрони и клизишта. Исто така се донесе и одлука за обештетување на граѓаните кои пријавиле штети од невремето со поројните дождови.

Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“

Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“

Деновиве главната пешачка патека во Градскиот Парк „Љупчо Шкартов“ како и платото пред Спомен костурницата се во темница.

Имено, по извршениот увид од страна на надлежните во Општина Кавадарци, денеска беше констатирано дека насилно се извадени и украдени 9 комплети ЛЕД светилки со проѕирни Опал топки. Овие светилки беа поставени есента 2013 година како дел од проектот за целосно осветлување на паркот и костурницата, а до сношти беа во функција на граѓаните.

Кражбата на светилките е извршена на потегот од влезот во паркот пред ресторанот „Бриони“ се до „Винската куќа“.

Со оглед на фактот дека делото е извршено под напон и насилно, со отшрафување на заштитните капаци на столбовите, а потоа и со корнење на каблите, вистинска среќа е што арамиите минале без струен удар. Насилното корнење на напонските кабли во канделабрите довеле и до нарушување на системот со електро снабдување па во 90% од  кабелот на подземната доводна линија поради кратко спој се загреаа и уништил, заради што е линијата е неупотреблива.

Штетата е предизвикана на главната линија поради што паркот и костиурницата ќе бидат во целосен мрак до санирање на дефектото преку премостување.

Денеска екипа на  фирмата концесионер која е надлежна за Јавното осветлување, работеше на отстранување на дефектото и оспособување на дел од осветлувањето во паркот

Но граѓаните ќе треба да имаат разбирање бидејќи за целосно нормализирање на состојбата со јавното осветлување во грдскиот парк ќе треба целосна реконструкција на оштетената делница од нисконапонската подземна линија.

Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“ Уништено јавното осветлување во гратски парк „Љупчо Шкартов“