Категорија: Хуманитарни организации

ОПШТИНАТА ДОНИРАШЕ НОВИ 5 ИНВАЛИДСКИ КОЛИЧКИ

Општина Кавадарци и годинава од буџетот издвои финансии за набавка на 5 нови автоматизирани колички за лица со попреченост. Градоначалникот Митко Јанчев и претседателот на Советот Ристо Сакалиев им ги предадоа  количките во сопственост на идните корисници.

Петмина кавадарчани кои се соочуваат со физички хендикеп ќе можат полесно да ги извршуваат своите секојдневни активности.

Вредноста на автоматизираните колички е 375.000 денари. Истите се обезбедени во претходна соработка и препорака на  Здружнието „Мобилност“ кое ги има сите податоци за лица со хендикеп.

Градоначалникот Митко Јанчев при предавањето на донацијата нагласи дека општината активно работи и за олеснување на секојдневниот живот на лицата со инвалидитет.

Претседателот на здружението „Мобилност“ од Кавадарци, Михајло Михаилов се заблагодари за донацијата како и за перманентните напори на општината за подобрување на условите за движење во градот на ова категорија наши сограѓани.

Од името на здружението „Мобилност“ Михаилов на градоначалникот Јанчев му предаде благодарница.

ОПШТИНАТА ДОНИРАШЕТ ТРИ ЕЛЕКРТО КОЛИЧКИ ЗА ЛИЦА СО ИНВАЛИДНОСТ

ОПШТИНАТА ДОНИРАШЕТ ТРИ ЕЛЕКРТО КОЛИЧКИ ЗА ЛИЦА СО ИНВАЛИДНОСТ

Општина Кавадарци ја продолжува подршката за лицата со хендикеп. Советот донесе одлука, а градоначалникот додели три електрични колички за лица со инвалидност. За оваа намена од буџетот се потрошени 220.000 денари. Потребата за полесен живот на лицата со инвалидност од овие колички е огромна.

„По трет пат, на различни начини и во различни количини донираме вакви колички, со цел да им помогнеме на луѓето  кои имаат хендикеп и се од социјално загрозени семејства. Со тоа на некој начин се обидуваме да им го разубавиме животот, да можат да  прошетаат, да се дружат и да ги извршуваат своите дневни потреби. Минатата година дониравме  пет вакви колички, заедно  со ротари клубот, сега се три. Претходно дониравме и половни. Од претседателот на здружението имаме сугестија да се набават колички со џоистик и за луѓето кои имаат хендикеп на рацете Овие луѓе се наши браќа, братучеди , наши соседи, од нашето маало, месна заедница и апалирам да се вклучи со помош и бизнис секторот. Не само владата, туку и комапниите да започнат да вработуват и тие луѓе со телесен хендиокеп. Сеуште се нема релизирано апелот од „Дрекслмаер“, кој  го прифатија претходно. Најавив уште минатата година, еве уште еден апел, како компанија која вработува најмногу луѓе да издвои дел од својот буџет. Ние сме спремни како ЛС да донираме и да влијаеме финансиски во набавката на едно возило кое ќе ги поревезува овие лицва. Одземеноста на нозете не значи дека не функционира и цело тело.“ рече градоначалникот на Кавадарци, Александар Панов.

Претседателот на Здружението на телени инвалиди „Мобилност“, Михајло Михајлов од името на сите членови искажа благодарност за донираните колички и кажа дека со нив многу им се олеснува секојдневниот живот. „Согласно конвенцијата на Обединетите нации за  израмнување на правата на лицата со хендикеп, со овие донации градоначалникот и локалната самоуправа ни го олеснува нашиот начин на живеење од било кој аспект. Се надевам дека и во идина ќе имаат разбирање и да ни помагаат, бидејќи и ние имаме право на живот. И сепак , филозофски и емотивно,  судбината е непишано правило“ рече Михаилов.

Секретарот на здружението Славка Тотовска очекува дека ваквиот тренд на донирање за лицата со хендикеп ќе се следи и во иднина. „Ова е пример како се врши инклуција на овие лица во општественото живеење. Највата за вработување е уште еден пример дека и овие лица имаат право да се вклучат во образование  и  вработување“ рече Тотовска.

Општина Кавадарци досега има донирано десетина електрични колички, а за лицата со инвлаидитет изграден е лифт во општинската зграда и повеќе платформи за пристап на овие лица во образовните и јавните институции.

СОЦИЈАЛНИ ПАКЕТИ ДОНАЦИЈА ОД НЕКОЛКУ МАРКЕТИ И ОД ОПШПТИНАТА

СОЦИЈАЛНИ ПАКЕТИ ДОНАЦИЈА ОД НЕКОЛКУ МАРКЕТИ И ОД ОПШПТИНАТА

Во духот на христијанството и празниците кои се зад нас и кои следуваат , денеска во Спортската сала „Јасмин“ Градоначалникот Александар Панов додели 70 социјални пакети на исто толку повеќе члкени семејства корисници на социјална помош. Списокот беше изготвен од страна на Центарот за социјални работи Кавадарци, а донацијата од прехранбении пакети ја сочинуваа производи што ги подарија маркетите: Мин-екс, Дијана, Тд-Тд и Кит-Го.

Ова е четврти пат како општината и маркетите по повод новогодишните и божиќните празници ја споделуваат хуманоста со социјално загрозените семејства во општината.

Искажувајќи благодарност кон донаторите градоначалникот Панов повика на поголема хуманост Имено и познато е дека, по повод вакви празници, но и во други прилики храната ја фрламе во контејнери. За да го скратиме патот, и наместо во контејнери, сакам да апелирам, храната организирано да ја доставиме до луѓе на кои им е потребна, со посредствие на ЛС или пореку Центарот за социјални работи. На тој начин храната ќе дојде до оние на кои им е потребна, особенио сега во зимските денови. Со тоа барем на ден два би им го разубавиле животот на тие луѓе, вели Панов.

Тој посочи дека паралелно со хуманоста во 2016 општината ќе работи на создавње услови за отворање нови работни места и намалување на бројот на социјалните случаи.