Категорија: Невладини организации

Денеска во Кавадарци беше отворен Младинскиот Информативен Центар

Денеска во Кавадарци беше отворен Младинскиот Информативен Центар

Денеска во Кавадарци беше отворен Младинскиот Информативен Центар-Инфо СЕГА. Градоначалникот Александар Панов, Амбасадорката на Франција во РМ г-ѓа Лоренс Оер и директорот на Директорот на Агенцијата за млади и спорт Марјан Спасески на свечен начин со сечење на лента го прерардоа во употреба Младинскиот информативен центар-кавадарци.

Се работи за втор Информативен центар во земјата од ваков тип, по оној во Прилеп.

МИЦ е дел од проектот „Младински Информативен Центар-ИНФО СЕГА“ Кавадарци кој Коалиција на младински организации СЕГА во партнерство со Агенцијата на Асоцијации за Локална Демократија (АЛДА) го спроведува во рамките на Програмата за Децентрализирана соработка помеѓу Република Македонија и регионот на Долна Нормандија-Франција и Општина Кавадарци.

Градоначалникот Александар Панов и Советот на Општина Кавадарци го поддржаа отварањето на новите простории и активноста на Младинскиот Совет на Кавадарци. Панов денеска ја нагласи соработката со Француските пријатели и Агенцијата за млади и спорт. Новите простории и понатаму ке ги користи невладиниот СППМД. Колку посветува внимание тој и Општината на младите и невладиниот сектот говори факот стартот на работите на изградбата на првиот НВО центар во Кавадарци на улицата ,,7 септември“ каде ке бидат собрани на едно место сите невладини организации кои го немаат решено просторното прашање.Кавадарци е мегу првите градови во Македонија каде невладиниот сектор ке има оптимални услови за работа и дејствување.

За Амбасадорката на Франција во РМ г-ѓа Лоренс Оер, денешниот настан преставува гордост затоа што соработката со Француската невладина организација од Нормандија даде резултат чии плодови ќе ги користат младите кавадарчани. „Ова ќе биде место за собирање на младите, овде ќе бидат разменувани мислења, тие ќе ги искажуваат своите мислења и ставови, со еден збор ќе се изградуваат во личности“, рече амбасадорката Оер.

Извршниот директорот на Коалицијата Сега Зоран Илиевски кажа дека основна цел на Младинскиот Информативен Центар е обезбедување и ширење на информации, давање на совети, како и испорачување на обуки и едукации од различни сфери корисни за младите луѓе.

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Марјан Спасески се заблагодари на Општина Кавадарци за отстапувањето на просторот, ангажманот и разбирањето на младите. Го потенцира слухот на Владата и Агенцијата за потребите од вакви центри во земјата кои можат да послужат за информации за вработување,ангажман за вклучување во разни активности.

Во продолжение активисти на СПМПД изведоа драмски приказ дел од нивната секојдневна работа, а беше одигано Мадонско оро и испеана ,,Македонко девојче,, од кавадаречки и ЕВР младински волонтери од Турција, а кавадаречкиот музички состав „Џоа бенд“ се престави со дел од својот репертоар.

Просториите на Младинскиот Информативен Центар се наоѓаат на ул. „Ресавска” бр. 4, кај првиот триаголник.

Отворање на Младински информативен центар

Отворање на Младински информативен центар

Во среда, 19 август 2015 година, во 11:00 часот, официјално ќе биде отворен Младинскиот Информативен Центар – ИНФО СЕГА Кавадарци, втор од ваков тип во земјата. Основна цел на Младинскиот Информативен Центар е обезбедување и ширење на информации, давање на совети, како и испорачување на обуки и едукации од различни сфери корисни за младите луѓе.

Младинскиот информативен центар официјално ќе биде отворен од страна на Градоначалникот на општина Кавадарци г-дин Александар Панов, Амбасадорот на Република Франција во Македонија г-ѓа Лоренс Оер и директорот на Агенција за млади и спорт на Р. Македонија г-дин Марјан Спасески.

МИЦ е дел од проектот „Младински Информативен Центар-ИНФО СЕГА Кавадарци кој Коалиција на младински организации СЕГА во партнерство со Агенцијата на Асоцијации за Локална Демократија (АЛДА) го спроведува во рамките на Програмата за Децентрализирана соработка помеѓу Република Македонија и регионот на Долна Нормандија – Франција и Локална Самоуправа Кавадарци.

Просториите на Младинскиот Информативен Центар се наоѓаат на ул. „Ресавска” бр. 4, кај првиот триаголник.

Младински информативен центар

Младински информативен центар

Многу наскоро Кавадарци ќе го добие својот Младински информативен центар, трет од ваков тип во државата. Проектот во чија реализација најголем удел имаат Општина Кавадарци, коалицијата на младински организации „Сега“ како и здружението на граѓани „Зона“ Кавадарци, ќе придонесе за зголемување на младинското информирање во градот, и тоа на повеќе полиња, почнувајќи од образование, вработување, волонтерство, култура, домување, програми за мобилност на млади, европски програми.

Проекот за отворање на младинскиот информативен центар на последната седница на Советот на општина Кавадарци со 12 гласови „ЗА“ и четири „Воздржани“ ја доби и поддршката од советниците на општина Кавадарци, а деновиве започнаа и работата на реновирање и опремување на просторот.

Младинскиот информативен центар ќе биде лоциран во клубот на Советот за превентива против малолетничка деликвенција, кај првиот триаголник. Целиот објект ќе добие сосема нов лик и подобрени услови кои ќе ги уживаат корисниците на услугите на младинскиот информативен центар и Советот за превентива против малолетничка деликвенција.

Пари од општината за НВО

Пари од општината за НВО

Со 10 гласови „за“, два „воздржани“ и 6 „против“, советниците од Советот на општина Кавадарци ја усвоија одлуката за распределба на финансиски средства наменети за финасирање на проекти и програмски активности на здруженија и фондации кои работата во општината.

Меѓународниот фестивал на детски и младински хорови, еколошкото друштво „Тисовец“ и невладината организација „Зона“ добија по 40 илјади денари финансиска подршка за своите активности од Буџетот на општина Кавадарци.

По 30 илјади денари добија: Здружението на граѓани за заштита и рехабилитација и организација на деца од општините Кавадарци, Росоман и Конопиште, општинскиот Совет за превенција од малолетничко престапништво на град Кавадарци, ПСД „Орле“, друштвото на ликовни уметници. Советот одлучи од Буџетот по 25 илјади денари да се издвојат за Народна техника, ОО на Црвен крст, здружението „Чекор кон Европа“ и здружението „Ликовна колонија Михајлово АРТ“.

Здруженијата „Васил Хаџиманов-Јуниор“, „Тиквешки роми“, здружението за развој, едукација и забава на децата со занаети и професии „Панчелито“, организацијата на жени „Визија„ локален центар за подршка на развојот и демократија и здружението за алтернативна култура „Алтер центар„ добија по 20 илјади денари. Исто толку од општинската каса ќе се трансферираат и на сметка на Сојузот на борците од народоноослободителната и антифашистичка војна.

За здружението на писетели, здружението за негување и развој на винската култура, вински туризам и производи од грозје „Винотек“, здружението за негување млади таленти „Ластарчиња“ и „Еко живот“ добија по 15 илјади денари. По само 10 илјади денари ќе добијат сојузот за спорт и рекреација на инвалиди Кавадарци. Здружението на глуви и наглуви лица, центарот за подршка на лица со интелектуална попреченост „Порака“, и здружението на лица со телесен инвалидитет „Мобилност“.

Во образложението на одлуката се наведува дека врз основа на доставените проектни предлози од нелвадиниот сектор, комисијата за евалуација на поднесените барања врз основа на квалитетот на содржината и бенефитот од проектите на здруженијата и фондациите одлучила која организација по колку пари ќе добие од касата на општината.