Категорија: Образование и наука

5 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЧЕНИЧКИОТ ДОМ

5 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЧЕНИЧКИОТ ДОМ

Градоначалникот на Кавадарци Александар Панов изврши Увид во работите на реконструкцијата просториите во ученичкиот дом „Крсте Петков Мисирков“ во Кавадарци. Се обновуваат ѕидовите, се менува столаријата, се реновираат санитарните јазли и ентериерот. Проектот е на Владата и Министерството за образование и наука вреден околу пет милиони денари Со сретства од општината, претходно беше извршена замена на подовите во домот.

Градоначалникот Панов информираше дека со финансиски средства од локалниот буџет ќе се набават нови душеци за креветите во интернатот како заокружување на рновирањет. „Со тоа ќе имаме комплетно реконструирани институции од ваков вид во општината, без разлика што домот не е под надлежност на локалната самоуправа“ нагласи градоначалникот.

Директорката Трајанка Толева појасни дека се реновира целиот втори кат, 14 простории плус ходници. Ова е прва реконструкција во домот кој постои околу четири децении.

Советникот во Советот на општина Кавадарци, Ристо Сакалиев, потсети на времето кога и самиот престојувал во овој дом, посакувајќи учениците кои престојуваат тука, да имаат што е можно подобри услови за живот додека се школуваат.

Капацитетот на ученичкиот дом е сто ученици. Реновирањето треба да заврши до крајот на месец август и домот подготвен да ги прими новите корисници.

НАГРАДАТА „МАРИЈА СКЛОДОВСКА-КИРИ“ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ТХТ

НАГРАДАТА „МАРИЈА СКЛОДОВСКА-КИРИ“ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ТХТ

Повеќе од 500 наставници, членови на националните агенции, членови на Европската Комисија и претставници од Министерствата за образование на 41 држава беа присутни на Годишната е-Твининг конференција која се одржа од 27 до 29 октомври во Атина, Грција.

На оваа конференција беа доделени 12 награди во различни категории, а ООУ „Тоде Хаџи-Тефов“ ја доби наградата „Марија Склодовска Кири“ за проектот „Млади научници“. Наградата ја доби наставничката по англиски јазик, Елизабета Филипова, е-Твининг амбасадор во Република Македонија. Во овој проект учествуваа учениците од шесто одделение и наставничките: Елизабета Филипова, Цвета Маркушева, Слободанка Стоева, Елеонора Гурева, Снежана Костова и Славица Јаневска. Оваа награда за прв пат ја добива училиште од Македонија заедно со партнерите кои работеа на заедничкиот проект.

Во овој проект учествуваа училишта од 40 европски држави. Учениците од шесто одделение имаа видео конференции со ученици од сите европски земји и правеа експерименти за да научат за својствата на водата и воздухот. Учениците нацртаа цртежи и напишаа пораки за како да се зачуваат водата и воздухот, ги изложија во ходниците на училиштето и направија видео записи. Видео записите беа објавени на Facebook и учениците ги споделуваа со цел да се прошират нивните пораки.

Конференцијата беше на тема „еТвининг и дигиталното граѓанство“. Имаше предавања за употребата на еТвининг во зголемувањето на можностите на училитата за како да ги подготват учениците за целосното дигитално општество во иднината.

еТвининг е платформа за соработка со наставици од сите европски држави на заеднички проекти со употреба на ИКТ и е под поткровителство на Националната агенција за европско образование и мобилност.

Градоначалникот Александар Панов беше во посета на ООУ „Тошо Велков-Пепето“

Градоначалникот Александар Панов беше во посета на ООУ „Тошо Велков-Пепето“

На почетокот од новата учебна година градоначалникот Александар Панов беше во посета на ООУ „Тошо Велков-Пепето“. Имаше можност на самото место да се запознае со условите и подготвеноста на училиштето за новата учебна година. Панов оствари кратки средба со учениците во неколку паралелки од претпладневната настава на часовите по музичко, историја и информатика. Градоначалникот во рамките на престојот изврши обиколка на наставничкиот кабинет и помошните простории.

Во изјава за медиумите тој искажа задоволство од она што го виде. Притоа нагласи: „Она што го видов е навистина добро. Подготвеноста на училниците и кабинетите е одлична. Училиштето целосно го оправда државното признание за најдобро во Македонија. Уште еднаш констатирав дека општинските, републичките и средствата од донаторите вложени во обнова и реконструкција на објектот го нашле вистинското место. Се уверив и во професионалната изведба на целосно обновениот санитарен јазол во училиштето, што беше последна од низата проекти на општината во објектот. Во оваа прилика морам да истакнам дека состојбата и со останатите општински основни и средни училишта во општината е иста. Имаме целосно реконструирани објекти кои подготвени ги дочекаа учениците“.

Директорката на училиштето Ѓурѓица Алексова од името на учениците и наставниот кадар се заблагодари на Панов, на Советот и на Општината што имаат разбирање за потребите на образовните институции и редовно прават проекти ско кои се подобруваат условите за работа и престој во училиштата.

На крајот од посетата градоначалникот Панов уште еднаш на сите ученици им посака успешна учебна година со ветување дека инвестициите во образовните институции ќе продолжат и во наредните години.

СЕМЕЈСТВОТО ПРЕСУДНО ЗА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ

СЕМЕЈСТВОТО ПРЕСУДНО ЗА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ

Едукативна работилница на тема „Семејството и правата на детето како клучен фактор во образованието“ беше организирана во салата на Општината  на која посетители беа наставници од основните училишта.

Организатори на работилницата беа Институтот за правно-економски истражувања и едукација „Јуридика прима“ и општина Кавадарци. Доцент Д-р Ангел Ристов вели: „Една од најзначајните реформи за воведување и имплементирање на правото на детето за да го каже своето мислење, а обврска на надлежните државни органи е истото да го сослушаат. Семејството се соочува со бројни предизвици како ниту една друга свера од општествениот живот како ниту една друга основна клетка и инститруции не со соочува со бројни проблеми. Особено станува збор за бројот на разведени бракови кој е константно во потраст. Исто така зголемен е бројот на вонбрачно родени деца. Намалувањето на наталитетот е еден од клучните проблеми со кои се соочува секоја европска држава. Тука би го споменале и феноменот на влијанието на семејното насилство кое што негативно влијае на децата. Одтука ова едукација има за цел да ги превенира негативните појави, кои оставаат траорни и драматични последици за развојот на децата, а во насока на доживотно учење на наставниот кадар„наставникот како втор родител“ за да се подготви една здрава иднина на младите кои ќе бидат изградени како самостојни личности. Ваквите едукативни трибини се од големо значење затоа што освен домашното востпитување големо влијание врз децата имаат и просветните работници“ вели Ристов.

Градоначалникот Александар Панов смета дека овие трибини ќе вродат со плод во развојот и оспособувањето на една личност уште од најмала возраст и созадавање на здрави идни поколенија. „Јас пред некое време бев запознат во ваквата тема која ке биде пренесена на професориоте кои директно работат со нашите деца.Не е доволно тоа што локалната самоуправа која заедно со Владата го правиме во делот на инфраструктурата и училиштата.Морам да признаам дека имаме воспитно-образовни установи на високо ниво кое ќе го подобруваме и понатаму и не случајно кредитот од Светска банка го наменивме за образованието. Но тоа не е само доволно. Максимумот е токму во ова, да го продолжиме воспитно-образовниот процес. Децата не се само нивни предмет на интересрање додека се на настава, туку и нивиот приватен живот .Во позадина е она зло што го има РМ, негативниот природен прираст. Тоа преку разни програми на Владата и Локалната Самоуправа се трудиме да го анулираме. Последните години се чувствуваат првите позитивни трендови. Но за да имаме здраво население и младина, не се доволни само овие два процеси.туку и во помагање на децата од ранливите категории.

Зорка В’чкова, инспектор за образование. им се заблагодари на експертите од „Јуридика прима“ кои овозможија да се започне со една тема која го тишти целото општество. „Им благодарам на наставниците за масовноста. Имаме проблеми на теренот, а наште наставници сакаат да се справат со проблемите и се надевам дека ова едукација ќе им доснесе знаења за справување со проблемите“, вели В‘чкова.

На крајот од работилницата, сите учесници добиа серетификати.

Третоодделенци во посета на општината Кавадарци

Третоодделенци во посета на општината Кавадарци

 Уеченици од трето одделение од основното општинско училиште „Гоце Делчев“ денеска беа во посета на Општината Кавадарци. Посетата е во рамките на наставата по предметото општество, методска единица „Запознај ја Локалната самоуправ“а.

Домаќин на деветдесеттина деса беше градоначалникот Александар Панов кој со гостите најпрвин се средтнаа во големата сала на Општината каде ги запозна со работата на општината, надлежностите и начинот на функционирање.

Потоа учениците поставуваа прашања поврзани со методската единица. Најмногу се интересираа за поставеноста на општината, начинот на работа на градоначалникот и советот на општината, а нивните прашања се однесуваа и на училиштето, нивната безбедност во сообраќајот, за тоа каково школо е потребно за да се стане градоначалник. Некои ученици прашуваа и за комуналните проблеми од нивните улици, а дел од учениците побаара во нивното училиште да се постават и клима уреди.

Во вториот дел од средбата децата го посети работниот кабинет на градоначалникот, каде исто така имаа многу прашања на кои побараа одговори од нивниот домаќин.