Категорија: Образование и наука

Доделени решенија за вработување на наставници

Доделени решенија за вработување на наставници

Градоначалникот Александар Панов во присуство на претседателот на Советот, Горица Пеливанова Вилхелм, советникот за образование во општината Зорица В‘чкова и директорите на основните и средните училишта на скромна свеченост во салата на Советот додели 20 решенија за вработување на неопределено време на просветни работници.
Станува збор за наставници кои изминатите две па и повеќе години бе времено ангажирани во изведувањето на наставниот процес. Со решенија за трансформација на работниот однос се здобиа по тројца просветни работници од ООУ „Тоде Хаџи-Тефов“ и од ООУ „Страшо Пинџур“. На петмина учители од ООУ „Тошо Велков-Пепето“ Панов исто така им додели решенија за работа, а еден наставник од ООУ „Димката Ангелов-Габерот“ од Ваташа се здоби со статус на работа на неопределено време.
Градоначалникот Панов додели решенија и за петмина нововработени професори во Гимназијата „Добри Даскалов“, како и на тројца наставници од СОЗШУ „Ѓорче Петров“.
Во своето обраќање градоначалникот Панов на сите наставници им го честиташе трансформирањето на работниот статус, со желби за успешна работа. Притоа тој посака нивната благородна професија во образованието на децата да ја извршуваат одговорно и родителски со цел кај младите да остават траен белег на нивната работа и успешно да образуваат и воспитаат генерации на деца на кои ќе се темели иднината на Република Македонија.
Честитки за вработувањето новите наставници добија и од претседателот на Советот Горица Пеливанова Вилхелм.

Ученици од с. Возарци во посета на општината

Ученици од с. Возарци во посета на општината

Ученици од 1 до 5-то одделение од подрачното основно училиште „Страшо Пинџур“ од селото Возарци денеска беа во посета на Општината Кавадарци, а во склоп на нивната настава по предметот општество каде се изучува и методската единица „Поставеност и работа на Општината“.

Домаќин на педесеттината деца и нивните одделенски наставници беше градоначалникот на општината Александар Панов.

Средбата се одржа во салата на Советот на опоштината, каде учениците со серија прашања поврзани за лекцијата која ја обработуваа како дел од нивната теренска настава се интересираа за поставеноста, начинот на функционирањето и рабоотењето на Советото, Градоначалникот и службите во општината.

Градоначалникот Панов одговараше на сите нивни прашања притоа помагајќи им на децата преку  јасни и за нивна возраст разбирливи одговори да им ја приближи проблематиката на неговото ангажирање како и за функционирањето на телата, органите и службите во општината.

Од учениците беа поставени и прашања кои се однесуваа на ентериерното уредување како и уметничките дела во салата на советот и во Кабинетот на градоначалникот.

Во вториот дел од средбата токму кабинетото беше местото каде децата се интересираа за сликата масло во платно на академскиот сликар Горан Боев на која е претставена сцена од „Тиквешкото Востонаие“ 1913 година.

Држењето од еден час мина на задоволство на гостите и домаќинот по што учениците од селото Возарци се упатија кон Полициската станица, потоа музичкото училиште и новиот музеј, каде исто така имаа договорени средби за одржување наставен час.

Ученици од Кавадарци во посета Бјела – Италија

Ученици од Кавадарци во посета Бјела – Италија

Со поддршка на Локалната самоуправа и бизнис секторот ученици од ООУ „Гоце Делчев“ Кавадарци беа во посета на училиштето „Институто Ла Мармора“ во градот Бјела северна Италија,  со кое кавадаречкото училиште повеќе години ја продолабочува образовната соработка.

Денеска во работниот кабинет, овие ученици заедно со наставничката по италијански јазик ги прими градоначалникот Александар Панов кој се интересираше за вшечатоците на учениците како и за разликите во образовниот процес кај нас и во Италија. Учениците ги споделија своите импресии од посетата во Италија со градоначалникот.

„Веќе неколку години ООУ „Гоце Делчев“ со нивниот наставник по италијански јазик имаат соработка со училиштето во Бјела. За прв пат со помош на локалната самоупрва и бизнис секторот овие деца кои се патем речено и прва генерација на  ученици кои го изучуваат италијанскиот јазик имаа можност да се дружат неколу дена со нивните другарчиња од Италија, да го повторат она што го имаат учено. Но  и преку  децата да оствариме и ние возрасните,  некоја соработка. Ние и претходно имавме соработка со градовите во близина на Торино и Милано. Се надевам дека оваа образовна соработка ќе продолжи и понтаму и нивни деца ќе дојдат во Кавадарци да ја  видат  нашата култура и менталитет  и соработката ќе се продлабочува и на други полиња. Моја желба е да воспоставиме и стопанска соработка со општина Бјела. Мислам делка добро е овие ученици да го изучуваат италијанскиот јазик и во средно образование. Правиме напор со МОН и со амбасадата на Италија во Македонија да успееме во намерата и во средните училишта во овој регион се изучува италијанскиот јазик“ рече Панов.

Учениците се задоволни од тоа што можеле да го видат во Италија, од начинот на кој се изведува наставата, но и од комуникацијата меѓу нивните врсници која не е сведена генерално само преку социјалните мрежи. „Воодушевена сум од посетата. Градот е многу чист. Наставата е многу убава. Сите ученици се дружат и комуницираат, за разлика од кај нас, каде  сите седиме на нашите мобилни телефони. Таму има многу поголема комуникација меѓу учениците“ рече Аница Пешиќ ученичка во ООУ „Гоце Делчев“.

Наставничката по италијански јазик во кавадаречкото училиште Даница Мургова нагласува дека кај учениците има голема желба за изучување на италијанскиот јазик. „Италијанскиот јазик е многу застапен во нашето училиште. Учениците имаат многу голема желба да го изучуваат. Нашето училиште е прво кое има ваква меѓународна соработка со училиште од Италија. Се надевам дека учениците она што го видоа таму ќе можат да го применат и тука“ рече Мургова.

Советничката за образование при локалната самоуправа Кавадарци, Зорица В`чкова која исто така беше дел од делегацијата во Италија се надева дека следната учебна година италијанскиот јазик ќе се изучува и во средните училишта но и во други основни училишта. „Мило ми е што продолжи проектот на Националниата агенција за воспитно образовна програма. Учениците го согледаа начинот, методологијата и пристапот во воспитно образовниот проце кој е многу поразличен од кај нас. Се надевам дека следната година ќе имаме и средношколци кои ќе го изучуваат италијанскиот јазик и дека во другите основни училишта во Кавадарци ќе се пројави интерес за изучување на италијанскиот јазик“ рече В`чкова.

Мојот град-мојата Општина“ – Средба на Градоначалникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“

Мојот град-мојата Општина“ – Средба на Градоначалникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“

Во рамките на проектот „Заедничка грижа и поддршка на учениците“ денеска во просториите на општина Кавадарци беше реализирана содржина од наставата по предметот Општество, на тема „Мојот град-мојата Општина“.

Домаќин на 60 деца од трето одделени од ООУ „Гоце Делчев“ Кавадарци им беше градоначалникот Александар Панов, а во улога на родител наставник Зоран Јованчев родител на треттоодделенец и актуелен член на Советото на општина Кавадарци.

Учениците со домаќинот прво се дружеа во салата на Советот на општината каде Панов ги запозна со надлежностите, поставеноста и начинот на работа на градоначалникот и на Локалната самоуправа. Во интерактивност децата имаа можност преку прашања да се информираат за она што нив ги интересира. За улогата, значењето, поставеноста и работата на Советото на општината зборуваше родителот наставни Зоран Јованчев.

Децата се интересираа за начинот како се станува градоначалник, кој бил првиот кавадарчанец на таа функција, кога е изградена зградата на општината, колку луѓе работата во неа. Каково училиште треба да се заврши за да се  работи во општината, а пројавиа интерсе и за портретите на петмината кавадречки великани кои се поставени во големата сала на општината.

Во рамките на посетата учениците од „Гоце Делчев“ се запознаа и со просториите во кабинетот на градоначалникот каде добиа дополнителни информации со кои го прошириа своето знаење за Општината, при што се запознаа повеќе со организацијата на општината.

Инаку овие часови градоначалникот Панов ги практикува во изминатите шест години од негиовиот мандат со учениците од сите основни училишта во Кавадарци.

Но сега за прв пат како соработка со Министерството за образование и наука во рамките на проектот „Родителот е наставник, Заедничка грижа за правилно насочување на децата“ чија цел е да се зајакнат врските на релација ученик-родител-наставник, а децата од најрана возраст да се запшознаат со повеќе теми и со различни институции во општеството.

Средба на Градоначаникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“ Средба на Градоначаникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“ Средба на Градоначаникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“ Средба на Градоначаникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“ Средба на Градоначаникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“ Средба на Градоначаникот со ученици од ООУ „Гоце Делчев“