Категорија: Настани

ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА  НАД ФАШИЗМОТ

ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

Кавадарци достоинствено и скромно, денеска го одбележа 9 Мај, Денот на победата над фашизмот.

Во чест на 73 годишнината од големиот ден, денеска делегација од сојузот на борци и почитувачи на НОБ, од Советот на општината, кабинетот на градоначалникот, во која беа и претставници на општествено политичкиот живот од општината, положија букети свежо цвеќе пред споменикот на Слободата и револуцијата на градскиот плоштад.

Денот кога Европа го победи фашизмот, е историски поврзан и со антифашистичката борба на македонскиот народ кој на страната на прогресивните сили преку НОБ учествуваше во големата победа, преку која го оствари вековниот стремеж на македонскиот народ за слобода и сопствена држава.

Кавадарци во таа борба даде над 330 жртви кои го положија својот живот за Македонија.

ГОЛЕМА АКЦИЈАТА ЗА ЧИСТЕЊЕ И РАЗУБАВУВАЊЕ НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО КАВАДАРЦИ

ГОЛЕМА АКЦИЈАТА ЗА ЧИСТЕЊЕ И РАЗУБАВУВАЊЕ НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО КАВАДАРЦИ

Градоначалникот Митко Јанчев, членови на Советот на општина Кавадарци, вработените во општината и од институциите под надлежност на општината се вклучија во еколошката акција која во саботата на 5 мај се спроведуваше на територијата на општина Кавадараци.

Се чистеше на 15 локации, а за отстранувањето на вреќите со собран отпад, се погрижи Јавното претпријатие „Комуналец“, чии вработени исто така се вклучија во акцијата, заедно со вработени во противпожарната служба, спортската сала „Јасмин“, Домот на културата и градскиот музеј.

„Во Кавадарци подолго време се работи за почист и поубав град. Очигледно е дека општината оди на повисоко ниво во делот на хигиената и во делот на секојдневното функционирање. Заедно со вработените во сите јавни институции што се на општинско ниво, на чело со нивните раководители, организиравме и направивме едно генерално чистење на градот на повеќе јавни површини. Со оваа акција сакаме да ја подигнеме еколошката свест како кај вработените во општината и општинските институции, така и кај целокупното население“ рече градоначалникот Јанчев.
Тој најави дека е можно ваквата акција за чисто Кавадарци да стане пракса која би се практикувала два пати годишно.

Кавадарчани задоволни од поголемата грижа за екологијата во последно време, не го криеја задоволството од една ваква акција, која, како што изјавија некои од нив, дополнително треба да ја подигне еколошката свест во општината.

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ НА СРЕДБА СО ЖИТЕЛИТЕ НА ВАТАША

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ НА СРЕДБА СО ЖИТЕЛИТЕ НА ВАТАША

Градоначалникот на Кавадарци м-р Митко Јанчев на 25 април попладнето престојуваше во посета на селото Ваташа. Јанчев најпрвин имаше работна средба со раководството на Месната заедница Ваташа на која се разговараше за реализираните, тековните и идните проекти кои што општината ги спроведува во оваа месна заедница.

На средбата со раководството градоначалникот ги образложи приоритетите кои треба да се реализираат во престојниот период притоа посочувајќи ги новиот мост на реката Луда Мара потоа за продолжувањето со изградбата на кејот шеталиште, за изградбата на нови улици и санирање на постојната инфраструктура.

Посебен акцент градоначалникот Јанчев стави на идејата за изградба на пешачко рекретаивна патека која би се движела покрај реката од селото Ваташа се до воденицата во месноста Моклиште. За овој проект тој побара поширока кампања и лобирање пред се кај сопствениците на имоти покрај реката каде ќе се проектира патека со широчина од 4 метри. Тој истакна дека за овој проект е потребно големо разбирање особено од ваташани, бидејќи со негова изградба ќе се создатат услови за развој и на туризмот и тоа на еден од најубавите простори во општината.

 Од раководството на МЗ Ваташа, Јанчев побара да ги слушне нивните ставови и предлози околу проектите кои со општината ќе ги реализираат во наредниот период.

Во рамките на средбата градоначалникот ги обиколи и просториите на Спомен домот „12 Скоевци“, каде на самото место се запозна со состојбата во која се наоѓа објектот.

На крајот од престојот во Ваташа градоначалникот на паркингот пред спомен домот имаше средба со жителите од селото, на која ги искажа неговите приоритети во комуналната изградба на Ваташа, а од граѓаните во непосредна средба ги слушна нивните барања, желби, ставови и раамислувања.

Од средбата произлезе идеа за реновирање на Спомен домот и големата сала, како и можноста одбележувањето на јубилејот 75 години од стрелањето на 12 ваташки младинц на 16 јуни да се одржи во Ваташа.

ПОШУМУВАЊЕ НА ПОРОЈНИЦАТА „ЃУРОВ ДОЛ“

Општина Кавадарци во рамките на програмата за екологија има предвидено и пошумување на еродираните површини. Особено внимание во овој дел се посветува на озеленувањето на поројниците во сливното подрачје на реката Луда Мара.

Во тој правец градоначалникот м-р Митко Јанчев покрена иницијатива за спроведување акција на пошумување на поројницата „Ѓуров дол“ чие сливно подрачје опфаќа површина од 46 хектари, а се наоѓа на ридот веднаш над Домот на културата во село Ваташа.

Градоначалникот Јанчев за денешната акција вели дека е само поочеток на поголем зафат со кој ќе се создадат предуслови за пошумување на поголемо пространство голини. Ерозијата од нив прави проблеми на жителите до Ваташа. Со ова пошумување, додава Јанчев, општината и Македонски шуми ќе создадат зелен појас којво иднина треба да го озелени и култивира овој деградиран терен и да ја сперчи ерозијата на теренот.

Партнер на општината во акцијата за пошумување на овие голини е ЈП „Македонски шуми“ подружница „Бор“ од Кавадарци чии вработени денеска ја започнаа акцијата која ќе се одвива во наредните неколку денови со крајна цел во оваа фаза да се пошуми 1 хектар од оголениот терен.

За текот на акцијата зборува Маре Васова помошник директор при дирекција ЈП „Македонски шуми“.

Согласно планот, овој простор целосно би требало да биде пошумен до крајот на 2019 година. Очекувањата се дека оваа акција за пошумување на голините  над селото Ваташа пред се ќе ги заштити имотите на жителите од овојдел, а ќе се обезбеди и трајна заштита на земјиштето од ерозија.

ВЕЛИГДЕНСКИ „БАЗАР“

Под покровителство на градоначалникот и советото на општината, а во организација на Домот накултурата, денеска во Градската галерија се одржа традиционалниот „Велигденски Базар“ на кој учествуваа учениците од кавадаречките основни училишта.

На импровизирани штандови децата имаа изложено свои ракотворби изработени на часовите по ликовно. Предметите поврзани со симболикатана најголемиотшправославен христијански празник Велиген тиеги продаваа по симболични цени.

Купувачи беа нивните другарчиња од училиштата, потоа родители, наставници, како и граѓани кои денеска го посетиа велигденскиот пазар во Домот.

На крајот од „Базарот“ во името на покровителот и организаторот, директорот на домот Александар Малинков, на ситеучесници им додели благодарници заучество.