Категорија: Настани

Градоначалникот Митко Јанчев додели Благодарници на сите кои што беа поддршка и учествуваа во Тиквешки Гроздобер 2018 година

Градоначалникот Митко Јанчев додели Благодарници на сите кои што беа поддршка и учествуваа во Тиквешки Гроздобер 2018 година

Градоначалникот Митко Јанчев им се заблагодари на граѓаните, локалната администрација, донаторите и спонзорите.55 насто од трошоците се обезбедени од донаторски  а 45 насто  се средства од буџетот на Општината.

На завршна средба Градоначалникот Митко Јанчев изрази оценка и благодарност дека годинашнава манифестација Тиквешки Гроздобер 2018 е успешна, со ветување дека в година ке бидат исправени некои недостатоци. Повеќе од 80 илјади посетители пробале вино.

Главно се фунционирало како треба. За три дена се испиени околу 20 илјади лири вино,  што е досега најмногу за една манифестација како ова. Се почитувала препораката  угостителите да придаваат вино и него да го служат како главен пијалак. За 6 месеци, колку траеле подготивките, завршена е голема работа.54 изнадние на Тиквешкиот гроздобер  го подржаа над 50 фирми , а спозори беа неколку компании компании.

На завршна свеченост Јанчев им додели благодарници и пригодни подароци на сите учесници и помагатели,донатори на Тиквешкиот гроздобер за придонесот кој го дадоа за се  добро да функционира. Притоа особено значајна била помошта у учествтвото на : ЈП Комуналец, ПС од ОН Кавадарци, Алијанс Секјурити, Ел Бокс, ППТЕ, Општа Болница Кавадарци. Безбедносната состојба била добра-без пријавени инциденти. За време на Гоздоберот, осбено за концертот на Цеца во Кавадарци престојувале над 5о илјади луге што е апсолутен рекорд за ваква манифестација во Кавадарци.

ПРВА СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ СО ХОЛАНДСКИОТ АМБАСАДОР ПУЛП

ПРВА СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ СО ХОЛАНДСКИОТ АМБАСАДОР ПУЛП

Во прва официјална посета на Кавадарци градоначалникот Митко Јанчев во неговиот кабинет го прими амбасадорот на Кралството Холандија во Република Македонија, неговата екселенција г. Вилем Ваутер Пломп.

Во изјавата за медиумите градоначалникот Јанчев информираше дека е почестен со посетата на амбасадорот. Притоа посочи дека е разговарано на повеќе теми поврзани со Кавадарци, неговиот стопански, културен и пред се туристички потенција. Во наредниот период ќе треба да се интензивира соработката меѓу холандската амбасад и општината во правец на заеднички иницијативи за културно стопанска соработка.

Амбасадорот Пломп посочи дека Кавадарци е преубав град  кој има природни убавини и потенцијали пред се за развој на винскиот и еко  туризам. Подвлече дека при оваа негова прва официјална посета на општината се интересирај кај домаќинот Јанчев за можностите за соработка и во повеќе други области. Тој смета дека оваа преубава земја Македонија, а посебно Кавадарци имаат природни можности и ресурси во многу области.

ПРЕВЕНТИВНА  АКЦИЈА ЗА НОВИОТ РЕЖИМ НА СООБРАЌАЈ НА 4 ГРАДСКИ УЛИЦИ

ПРЕВЕНТИВНА АКЦИЈА ЗА НОВИОТ РЕЖИМ НА СООБРАЌАЈ НА 4 ГРАДСКИ УЛИЦИ

         Општината Кавадарци преку одделението за сообраќај и службата Мој општинар во координирана акција со кавадаречката сообраќајна полиција спроведоа превентивна акција со опоменување на возачите кои не ги почитуваа сообраќајните знаци со кои се регулира новововедениот режим на сообраќај на 4 улици во градот.

          Од страна на полицијата се запираа возачите кои не го почитуваа знакот за еднонасочна улици и истите беа опоменувани за сторениот прекршок, а од страна на општинските служби беа информирани со леток на кој се означени измените во одвивањето на сообраќајот на улиците „Ресавска“, „Браќа Хаџи-Тефови“, „Браќа Џунови“ и улицата „Максим Горки“ .

      Веќе неколку денови на сила е изменет режим на одвивање на сообраќајот на овие улици во централното градско подрачје. Новиот режим пред се е воведе заради поголема пропустна моќ на градските сообраќајници, како и за обезбедување поголема безбедност на возилата и пешаците.

          По улицата „Максим Горки“ сообраќајот се одвива во насока од спојот со ул. „Партизанска“ кон спојот со улицата „Илинденска“.

          Согласно новиот режим сообраќајот на улицата „Браќа Хаџи Тефови“ се одвива во насока од спојот со улицата „Браќа Џунови“ кон спојот со улицата „Миле В`чков“.

          На улицата „Браќа Џунови“ на потегот од спојот со улицата „7 ми септември“ до спојот со ул „Браќа Хаџи Тефови“ сообраќајот се одвива во насока од улица „7 ми септември“ кон ул.„Браќа Хаџи Тефови“.

          Изменетиот режим на сообраќај на ул. „Ресавска“ се однесува на потегот од спојот со улиците „Тиквешко востание“ до спојот со улицата „Пионерска“. Овде сообраќајот се одвива во насока од ул. „Пионерска“ кон улицата „Тиквешко востание“.

АКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНИРАЊЕ ШУМСКИ ПОЖАРИ НА ЉУБАШ

АКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНИРАЊЕ ШУМСКИ ПОЖАРИ НА ЉУБАШ

            Општина Кавадарци во координација со Територијалната против пожарната единица Кавадарци и ЈП „Македонски шуми“ подружница „Бор“ Кавадарци ќе реализира превентивна акција за заштита од пожари. Со акцијата ќе биде направена парцелизација на ридот „Љубаш“, а ќе биде опфатено расчистување на постоечките полски патишта и патеки во делот помеѓу Мал и Голем Љубаш.

            Се работи за  чистење на патеки во должина од околу 4 километри кои ќе служат како брана за неширење на евентуални пожари и полесно движење на противпожарните единици со цел интервенција во случај на пожар.

            Градоначалникот Митко Јанчев нагласи дека оваа акција е од големо значење за превентивно делување во случај на пожар. Со релативно мал зафат спроведен од службите во општината надлежни за пожарите, ќе се овозможи поефикасна интервенција на ПП екипите.

            Детали за акцијата изнесе м-р Петко Ристовски од Македонски шуми кој истакна дека ваква постапка за превентивно делување се спроведува по пауза од неколку децении, а има за цел да се превенираат евентуали штети.

            Командирот на територијалната противпожарна единица Илчо Богевски рече дека и ТПП едеиница со целиот свој расположив капацитет ќе се вклучи во акцијата за превенција од евентуален пожар на „белите дробови“ на Кавадарци.

Летен камп за деца во Михајлово по шести пат

Шеста година по ред Општинскиот Совет за превенција од малолетничко престапништво на град Кавадарци ќе го организира летниот камп Михајлово 2018 година во временскиот интервал од 27.07.-03.08.2018 година.

Целна група на овој проект на Советот се 20 малолетници од основните училишта во Кавадарци на возраст од 12-15 години, со понизок економски статус на нивните семејства, меѓутоа дечиња кои покажуваат одличен или многу добар успех во учењето. 

– Со овој проект Општинскиот Совет за превенција секоја година наградува по 20-тина деца кои доаѓаат од сите основни училишта, а истовремено сака да ги стимулира останатите ученици да продолжат со одличниот успех и да останат настрана од лошите пороци, ни рече секретарот на Советот Костадинка Лалкова.

На овој летен камп децата ќе бидат под менторство на стручни лица и секојдневно ќе имаат програма за работа и планирани завабни активности.

– Оваа година одржувањето на летниот камп „Михајлово 2018“ година го помогнаа: Општина Кавадарци, Метал Апостолов, Слога, Кожувчанка, нотарска канцеларија на Нотар Пане Нацев и АС Машини, до кои што изразуваме благодарност, а на сите учесници на кампот им посакуваме убаво да си поминат и на есен да продолжат со одличниот успех во учењето, вели Лалкова.

Инаку Костадинка Лалкова секретар на Советот ,и оваа година е најзаслужна.Речиси сама ги обезбеди сите средства за кампот, затоа Општинскиот Совет за превенција од малолетничко престапништво на град Кавадарци јавно и се заблагодарува.