Категорија: Настани

СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО 74 ПАТ ЗА 12 ВАТАШКИ ЦВЕТОВИ

СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО 74 ПАТ ЗА 12 ВАТАШКИ ЦВЕТОВИ

Ваташа, Кавадарци и Македонија денеска се сеќаваат на најтрагичниот настан од Втортата Светска војна. Денот кога во 1943 година во месноста Моклиште беа стрелани 12 ваташки младинци Пред споменикот во Моклиште кај село Ваташа се одбележа 74 годишнината од стрелањето. Младинците беа стрелани од бугарските окупаторски војници.

Делегации меѓу кои роднини на стреланите, градоначалникот Александар Панов, претставници на Советот на општина Кавадарци и на урбаната заедница Ваташа, претставници на борците и политичките партии пред споменикот положиа свежо цвеќе.

Одбележувањето започнува во 10:30 часот на платото пред споменикот во Моклиште каде за настанот говореше Марија Михова – кустос историчар при локален Музеј-Галерија Кавадарци.

Градоначалникот Панов истакна „Настанот во Моклиште тогаш ја зави Македонија во црно, а денеска ваквите настани, не само што не обврзуваат на почит, туку не опоменуваат и поучуваат, сугерираат на одговорност и разумност. Денешните генерации треба да се горди на претходните кои, со својата крв ја натопија земјата обезбедувајќи иднина за Македонија. 16 јуни 1943 е само еден од историските настани во црниот јуни, Тиквешкото востание од 1913, стрелањето на ваташките деца, убиството на Димката Ангелов-Габерот, стрелањето на родољубите во Дреновската клисура кај селото Фариш. Единствената порака која до нас ја праќаат ови 12 прерано згаснати живото е дека, ние денешните генерации треба да се отчетиме за нивната смрт. Да потврдиме дека таа не била залудна. Нивната смрт во позадина крие борба за слобода, независност, борба за суверена Македонија. Затоа ние денеска, а и оние што ќе дојдат после нас, несмееме да заборавиме дека некој пред нас за ова што ние денеска го уживаме, го дале најскапото, нивниот живот. Втората порака што тие ја упатуваат до нас е дека сите македонци треба да се сплотиме и заеднички да ја чуваме оваа Македонија која натопена со нивната крв ни ја оставија во аманет нам и на оние после нас. Ваташани, кавадарчани и тиквешани со жртвата на ваташките младинци  оставија трага со златни букви врежана во македонската национална историја“

Пред споменикот беше изведена културно-уметничка програма во чест на 12 младинци а во изведба на учениците од основното училиште „Димкатра Ангелов-Габерот“ од Ваташа.

ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ЕВРОПА И ПОБЕДАТА НАД ФАЖИЗМОТ

ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ЕВРОПА И ПОБЕДАТА НАД ФАЖИЗМОТ

Со изведба на химните на Република Македонија од хорот при ОМБУ „Лазо Мицев-Рале“ и на Европската Унија од учесниците на фестивалот „Ластарчиња“  започна свеченоста за одбележување на 9 мај Денот на Европа и Денот на победата над фашизмот. На свеченоста која се одржа во салата на домот на културата присуствуваа градоначалникот на Кавадарци Александар Панов и амбасадорот на Кралството Холандија во Република Македонија Неговата екселенција Воутер Пломп. Во рамки на свеченоста за одбележување на денот на Европа беше промовирана книгата „Име од светлина и рани“ од група автори, а во издание на „Македонски манифест“. За делото говореше Ефтим Клетникот. Рече дека денес во 21 век од големите центри на Република Македонија и е забрането да го употребува своето автентично име и потенцира дека актот за менување на медедонското име  е акт на геноцид.

Одбележувањето продолжи со културно уметничка програма во која нзастапија интерпретаторката Александра Михова, балетското студи „Венус“ и студиото за латино танци „Старс“ од Кавадарци. Свои настапи со музички точки имаа и учениците од основните училишта „Тошо Велков-Пепето“и „Тоде Хаџи-Тефов“. На крајот од програмата на сцената беа учениците од гимназијата „Добри Даскалов“кои се претставиа со гимнастички игри, одвремето на детството на нивните дедовциибаби. Беа тоа веќе заборавените игри „Д‘га  магарица“ „Анина-Јанина“ „Б’з“, „Ластика“, Скокање на артома (јаже)  и.т.н.

Претходно градопначалникот Александар Панов и делегација од поќитувачитеи членовите на Здружението наборцитеод НОБ положија букети свежо цвеќе пред споменикот на Слободата и револуцијата на градскиот плоштад.

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ЗБРАТИМЕНАТА ГРАДСКА ОПШТИНА „ПАНТЕЛЕЈ“-НИШ Р. СРБИЈА ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ЗБРАТИМЕНАТА ГРАДСКА ОПШТИНА „ПАНТЕЛЕЈ“-НИШ Р. СРБИЈА ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ

Општина Кавадарци и градската општина Пантелеј од  Ниш – Србија ја продлабочуваат соработката во делот на културата. Денеска на прием кај градоначалникот Александар Панов беа претставници од оваа општина. Воедно се одржа и состанок помеѓу директорите на две основни училишта, едно од Кавадарци и едно од Пантелеј за понатамошна соработка.

„Пред неколку месеци бев во Пантелеј да ја потпишам повелбата за збратимување и еве сега ги интензивираме тие побратимски и пријателски релации. До општина Пантелеј упатив покана да ни бидат гости на овој свечен ден за Кавадарци и упатувам благодарност за тоа што дојдоа. Разговараме за првите чекори за воспоставување на културните релации помеѓу двата града и се надевам дека следниот состанок ќе биде за предностите на двете општини и да направиме линк помеѓу двете стопанства за да си го најдеме заедничкиот интерес. Денеска имаме средба на двајца директори на основни училишта. “ рече градоначалникот Александар Панов.

Задоволни од соработката со општина Кавадарци се и гостите од Пантелеј. „Ние сме веќе една година во овој процес на соработка со еден братски пријателски народ со кој ние навистина сакаме да соработруваме., Прво што сакаме е да воспоставиме врски во делот на културата, може и спортот а покасно и контакти со бизнис заедниците на двете општини. Тука е и лозарството. Ние сме познат крај по лозарство уште во поранешна Југославија. Вие гледам сте не надминале но се надевам дека ќе ве стигнеме“ рече претставник од  општина Пантелеј.

„МАКЕДОНИЈА ВО РИТАМОТ НА ЕВРОПА” ВО 2017 ГОДИНА

„МАКЕДОНИЈА ВО РИТАМОТ НА ЕВРОПА” ВО 2017 ГОДИНА

Градоначалникот на општината Александар Панов и директорот на манифестацијата „Македонија во ритамот на Европа“ Игор Карадаревиќ го потпишаа договорот за соработка, според кој, Општината Кавадарци ќе биде дело од вкупно дваесетте македонски општини кои ќе земат учество во насанот од кој се бираат најдобрите македонски деца таленти.

По потшишувањето на договорот градоначалникот Панов рече дека ова е уште една убава можност на национално ниво да се промовираат талентираните деца од Кавадарци.

Игор Карадаревиќ изјави дека во Кавадарци од старт била прифатена оваа идејa и тоа без резевно од градоначалникот Панов. Истакна дека ова е убава можност талентираните деца да се претстават на националната телевизија МТВ, како и пошироко во Европа, бидејќи настанот ќе биде превземен од уште десет национални европски телевизии.

Веднаш после потшишувањето на договорот, претставниците на манифестацијата имаа работна средба со директорите на основните и средните училишта од Кавадарци. Тие беапоконкретно запознати со целите и начинот на организација на манифестацијата.

Што се однесува до настанот, станува збор за дипломатска детска манифестација, подржана од страна на амбасадорите на Европа и на Европската Унија. Општина Кавадарци е меѓу дваесетте општини: Охрид, Јегуновце, Битола, Куманово, Прилеп, Штип, Василево, Кочани, Гостивар, Дојран, Кичево, Велес, Кавадарци, Свети Николе, Дебарца, Радовиш, Новаци, Крива Паланка, Делчево и Градот Скопје кои што се избрани да бидат учесници на манифестацијата “Македонија во ритамот на Европа” во 2017 година.

Цел на манифестацијата е поттикнување, развивање, препознавање и зачувување на младите таленти, промоција на интеркултурализмот, толеранција, рамноправност на полови, почитување на човековите права, различностите, соработка и доживотно учење. Манифестацијата секоја година се одрлжува во земјата победник од претходната година.

Во 2017 година ќе се одржи во Скопје, а ќе се пренесува на Македонската радио-телевизија. Децата кои ќе ja претставуваат својата општина, ќе се претстават со изведба на јазикот на земјата чии амбасадор ќе биде определен за соработка со конкретната општина.

Победникот на манифестацијата за 2017 годна ќе биде избран врз основа на гласовите на публиката и гласањето на жирито од општините учесници по пат на CMC. Педесет насто од прибраните средства од CMC гласањето ќе бидат уплатени на сметка на општината победник, како наменски средства во буџетот за болници, училишта, детски градинки, спортски и културни установи и слично.

Децата победници ќе ja посетат земјата чија што Амбасда ja претставувале на натпреварот. Трошоците во целост ќе бидат покриени од страна на организаторот. Манифестацијата е поддржана од Министерството за локална самоуправа заедно со Секретаријатот за европски прашања.

Прием на новиот Унгарски амбасадор

Прием на новиот Унгарски амбасадор

 Градоначалникот Александар Панов го прими во работна посета новиот ополномоштен амбасадор на Република Унгарија во Р. Македонија Д-р Ласло Лукс.  На средбата во неговиот кабинет присуствуваа и најблиските соработницина новиот унгарски амбасадр.

Панов прд неговата екселенцијаја претстави општина кавадарци со акцент на стопанскиот потенцијал. По средбата во изјава за медиумите градопначалникот Александар Панов изјави: „Јас сум почестен што денеска е кај мене новиот унгарски амбасадот. Имавме извонредни односи со неговиот претходник. Би сакал таа соработка од култура да прерасне во економска што од новиот амбасадор беше прифатено. Интересот ќе го насочиме кон микросредините Кавадарци и Мор од Унгарија. Притоа предочив одредени предности на Општината, како подрачје. Задоволен сум што и тој тежнее кон економската соработка. Планираме да се одржат заеднички состаноци на Регионалните стопански комори. Овде се е Европските фондови, кои можат да ни се пориближат со помош на нашите пријатели од Унгарија, вели градоначалникот Панов во изјава за медиумите. Инаку првата средба ке ке биде средба на региналните економии, нешто за што е потпишан меморандум 2015 година. Амабасадорот Д-р Ласло Лукс се согласи со Панов и ја потенцира економската соработка -Како нов амбасадот драго ми е што сум во Кавадарци ,во овој битен индустриски центар. Ние ви иднина ќе се фокусираме на економскара соработка. Потенцијалот во ова област овде е добар. Имаме партнерски односи и соработка и меѓу Стопанските комори. Ќе се обидеме да ги зајакнеме билатералните врски. Инаку го поознавам вашето подрачје и неговиот потенцијал а земјоделството е едно од нив, секако овде се и малите и средни преетпријатија. Имам пробано Тиквешко вино и мој фаворит е Вранецот“, вели амбасадорот на Унгарија во Македонија Д-р Ласло Лукс.