Категорија: Настани

ЕКИПАТА ОД ООУ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПОБЕДНИК НА ЧЕТВРТИОТ ЕКО КВИЗ

Под покровителство на градоначалникот на општина Кавадарци, „ФЕНИ Индустри“ и Еколошкото друштво „Тисовец“ од село Возарци, денеска во салата на Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ се одржа четвртиот „Еко квиз“ натпревар.

Учествуваа екипи од петто одделени од шесте кавадаречки основни училишта. Победник беше екипата на учениците од ООУ „Гоце Делчев“ од Кавадарци. Во финалниот круг тие за нијанса беа поуспешни од своите врсници од ООУ „Тоде Хаџи-Тефов“ и го освоиа првото место.

Учениците одговараа на прашања од екологијата, а ги оценуваше стручно жири составено од стручни лица поврзани со екологијата.

Пред натпреварот покровителот, градоначалникот г. Митко Јанчев во изјава за медиумите ја поздрави организацијата на квизот и додаде: „ Ние како општина се стремиме во што подобро имплементирање на екологијата и еколошките стандарди во секојдневниот живот. Од таму организацијата на овој еко квиз во целос ја погоува целта. Учениците од 5 одделение се на вистинскат возраст, и заедно со своите родители ветува создавање на еколошки одговорни личности. Верувам дека заедно со компанијата „ФЕНИ Индустри“ и еколошкото друштво „Тисовец“ ќе ја задржиме традицијат, ќе ја прошириме во повеќе сегменти, а квизот понатаму ќе расне и во регионално натпреварување“.

Во изминатите 4 години низ организацијата на квизот во основните училишта межу учениците од петто одделение поминале над 2000 ученици кои забавувајќи се учеа и за екологијата и основните правила во зажтитата на животната средина.

Градоначалникот г-дин Митко Јанчев на средба со жителите од Дреново и Возарци

Градоначалникот г-дин Митко Јанчев на средба со жителите од Дреново и Возарци

Градоначалникот г-дин Митко Јанчев во рамките на планираните редовни посети на месните и урбаните заедници во општината, вчера доцна попладне беше на средба со раководствата и жителите од МЗ Дреново и МЗ Возарци.

На терен се разгледуваа тековните работи во овие месни заедници. Градоначалникот разговараше и за активностите во иднина и ги слушна потребите и приоритетните работи за овие месни заедници.

На средбата беа присутни и директорот на ЈП Комуналец, служби од секторот за комунална дејност и општинарот од проектот „Мој општинар“ кој е задолжен за овие месни заедници.
Во исто време се разговараше и за планирани проекти за наредната година.

Во наредниот период Градоначалникот г-дин Митко Јанчев ќе оствари средба во сите месни заедници.

75 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПАРТИЗАНСКИОТ ОДРЕД „ДОБРИ ДАСКАЛОВ“

75 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПАРТИЗАНСКИОТ ОДРЕД „ДОБРИ ДАСКАЛОВ“

На денешен ден се навршија 75 години од формирањето на Тиквешкиот партизански одред „Добри Даскалов“.

По тој повод денеска над селото Бојанчиште делегација од кабинетот на градоначалникот, советот на општината, претставници на Сојузот на борците и почитувачите од НОБ од Кавадарци и Неготино положија букети свежо цвеќе пред споменикот на загинатите борци од одредот. Историчарот Петре камчевски пред присутните потсети. „Историјата за овој настан памети дека на 14 нај 1943 година по долги и сериозни подготовки на планината „Вишешница“ во близина на Полошкиот манастир е формирана оваа партизанска единица. Штабот на одредот го сочинуваат: Никола Минчев-командант, Лазар Калајџиески-заменик командант, Димката Габерот-политички комесар и Петар Пепељуговски-зам. полит. комесар. За кратко време одредот врши неколку значајни акции со кој му нанесува сериозни загуби на бугарскиот окупатор. На 14 мај-Ресава, 17 мај-Гарниково, 18 мај-Бојанчиште, караулите Шаренка и Порта, Драгожел, Драдња, Шешково, Праведник, Галиште итн.

За да го уништи одредот окупаторот презема голема офанзива во која вклучува 12.000 војници, полицајци и контрачетници. Одредот претрпува сериозни загуби, загинаа: Блажо Тодоровски-Чичето, Димката Ангелов-Габерот, Ило Виларов, Пано Мударов, Стојан Крстев и др. Во помали групи поради силниот притисок и постојаните борби борците се префрлуваат во Егејска Македонија каде се врши обука на борците, тактичко-маневарски вежби и политички предавања, а во помали групи се префрлуваат во Тиквешијата и вршат помали акции.

Со одлука на ГШ на НО војска и партизански одреди на Македонија од одредите „Добри Даскалов“ и „Сава Михајлов“ и делови од битолскиот одред „Гоце Делчев“ на 24 септември 1943 година е формиран баталјонот „Страшо Пинџур“.

ВО ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА ОДБЕЛЕЖАН  ДЕНОТ НА ЕВРОПА

ВО ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ЕВРОПА

Општина Кавадарци во чест на Денот на Европа, го организираше традиционалниот настан под мотото „Учиме заедно за Европа“ како дел од останатите триесеттина градови во Македонија што се вклучиа во организацијата на овој традисионален настан во организација на канцеларијата на ЕУ во Македонија и ЗЕЛС.

Во паркот на Револуцијата пред граѓаните се претставија учениците од ОМБУ „Лазо Мицев-Рале“, членовите на балетските студиа „Венус“ и „Модерен Балет-Старс“, детскиот хор при фестивалот „Ластарчиња“ како и деца од повеќе невладини организации.

Членови на НВО организации на импровизиран штанд ги претставиа основните карактеристики на Обединетото кралство Велика Британија,  Словенија, Романија и Естонија.

Учесниците на манифестацијат песни и игри на платото во паркот на Револуцијата презентираа и неколку социјални игри од земјите членки на Европската Унија.

ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА  НАД ФАШИЗМОТ

ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

Кавадарци достоинствено и скромно, денеска го одбележа 9 Мај, Денот на победата над фашизмот.

Во чест на 73 годишнината од големиот ден, денеска делегација од сојузот на борци и почитувачи на НОБ, од Советот на општината, кабинетот на градоначалникот, во која беа и претставници на општествено политичкиот живот од општината, положија букети свежо цвеќе пред споменикот на Слободата и револуцијата на градскиот плоштад.

Денот кога Европа го победи фашизмот, е историски поврзан и со антифашистичката борба на македонскиот народ кој на страната на прогресивните сили преку НОБ учествуваше во големата победа, преку која го оствари вековниот стремеж на македонскиот народ за слобода и сопствена држава.

Кавадарци во таа борба даде над 330 жртви кои го положија својот живот за Македонија.