Категорија: Настани

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ЗБРАТИМЕНАТА ГРАДСКА ОПШТИНА „ПАНТЕЛЕЈ“-НИШ Р. СРБИЈА ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ЗБРАТИМЕНАТА ГРАДСКА ОПШТИНА „ПАНТЕЛЕЈ“-НИШ Р. СРБИЈА ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ

Општина Кавадарци и градската општина Пантелеј од  Ниш – Србија ја продлабочуваат соработката во делот на културата. Денеска на прием кај градоначалникот Александар Панов беа претставници од оваа општина. Воедно се одржа и состанок помеѓу директорите на две основни училишта, едно од Кавадарци и едно од Пантелеј за понатамошна соработка.

„Пред неколку месеци бев во Пантелеј да ја потпишам повелбата за збратимување и еве сега ги интензивираме тие побратимски и пријателски релации. До општина Пантелеј упатив покана да ни бидат гости на овој свечен ден за Кавадарци и упатувам благодарност за тоа што дојдоа. Разговараме за првите чекори за воспоставување на културните релации помеѓу двата града и се надевам дека следниот состанок ќе биде за предностите на двете општини и да направиме линк помеѓу двете стопанства за да си го најдеме заедничкиот интерес. Денеска имаме средба на двајца директори на основни училишта. “ рече градоначалникот Александар Панов.

Задоволни од соработката со општина Кавадарци се и гостите од Пантелеј. „Ние сме веќе една година во овој процес на соработка со еден братски пријателски народ со кој ние навистина сакаме да соработруваме., Прво што сакаме е да воспоставиме врски во делот на културата, може и спортот а покасно и контакти со бизнис заедниците на двете општини. Тука е и лозарството. Ние сме познат крај по лозарство уште во поранешна Југославија. Вие гледам сте не надминале но се надевам дека ќе ве стигнеме“ рече претставник од  општина Пантелеј.

„МАКЕДОНИЈА ВО РИТАМОТ НА ЕВРОПА” ВО 2017 ГОДИНА

„МАКЕДОНИЈА ВО РИТАМОТ НА ЕВРОПА” ВО 2017 ГОДИНА

Градоначалникот на општината Александар Панов и директорот на манифестацијата „Македонија во ритамот на Европа“ Игор Карадаревиќ го потпишаа договорот за соработка, според кој, Општината Кавадарци ќе биде дело од вкупно дваесетте македонски општини кои ќе земат учество во насанот од кој се бираат најдобрите македонски деца таленти.

По потшишувањето на договорот градоначалникот Панов рече дека ова е уште една убава можност на национално ниво да се промовираат талентираните деца од Кавадарци.

Игор Карадаревиќ изјави дека во Кавадарци од старт била прифатена оваа идејa и тоа без резевно од градоначалникот Панов. Истакна дека ова е убава можност талентираните деца да се претстават на националната телевизија МТВ, како и пошироко во Европа, бидејќи настанот ќе биде превземен од уште десет национални европски телевизии.

Веднаш после потшишувањето на договорот, претставниците на манифестацијата имаа работна средба со директорите на основните и средните училишта од Кавадарци. Тие беапоконкретно запознати со целите и начинот на организација на манифестацијата.

Што се однесува до настанот, станува збор за дипломатска детска манифестација, подржана од страна на амбасадорите на Европа и на Европската Унија. Општина Кавадарци е меѓу дваесетте општини: Охрид, Јегуновце, Битола, Куманово, Прилеп, Штип, Василево, Кочани, Гостивар, Дојран, Кичево, Велес, Кавадарци, Свети Николе, Дебарца, Радовиш, Новаци, Крива Паланка, Делчево и Градот Скопје кои што се избрани да бидат учесници на манифестацијата “Македонија во ритамот на Европа” во 2017 година.

Цел на манифестацијата е поттикнување, развивање, препознавање и зачувување на младите таленти, промоција на интеркултурализмот, толеранција, рамноправност на полови, почитување на човековите права, различностите, соработка и доживотно учење. Манифестацијата секоја година се одрлжува во земјата победник од претходната година.

Во 2017 година ќе се одржи во Скопје, а ќе се пренесува на Македонската радио-телевизија. Децата кои ќе ja претставуваат својата општина, ќе се претстават со изведба на јазикот на земјата чии амбасадор ќе биде определен за соработка со конкретната општина.

Победникот на манифестацијата за 2017 годна ќе биде избран врз основа на гласовите на публиката и гласањето на жирито од општините учесници по пат на CMC. Педесет насто од прибраните средства од CMC гласањето ќе бидат уплатени на сметка на општината победник, како наменски средства во буџетот за болници, училишта, детски градинки, спортски и културни установи и слично.

Децата победници ќе ja посетат земјата чија што Амбасда ja претставувале на натпреварот. Трошоците во целост ќе бидат покриени од страна на организаторот. Манифестацијата е поддржана од Министерството за локална самоуправа заедно со Секретаријатот за европски прашања.

Прием на новиот Унгарски амбасадор

Прием на новиот Унгарски амбасадор

 Градоначалникот Александар Панов го прими во работна посета новиот ополномоштен амбасадор на Република Унгарија во Р. Македонија Д-р Ласло Лукс.  На средбата во неговиот кабинет присуствуваа и најблиските соработницина новиот унгарски амбасадр.

Панов прд неговата екселенцијаја претстави општина кавадарци со акцент на стопанскиот потенцијал. По средбата во изјава за медиумите градопначалникот Александар Панов изјави: „Јас сум почестен што денеска е кај мене новиот унгарски амбасадот. Имавме извонредни односи со неговиот претходник. Би сакал таа соработка од култура да прерасне во економска што од новиот амбасадор беше прифатено. Интересот ќе го насочиме кон микросредините Кавадарци и Мор од Унгарија. Притоа предочив одредени предности на Општината, како подрачје. Задоволен сум што и тој тежнее кон економската соработка. Планираме да се одржат заеднички состаноци на Регионалните стопански комори. Овде се е Европските фондови, кои можат да ни се пориближат со помош на нашите пријатели од Унгарија, вели градоначалникот Панов во изјава за медиумите. Инаку првата средба ке ке биде средба на региналните економии, нешто за што е потпишан меморандум 2015 година. Амабасадорот Д-р Ласло Лукс се согласи со Панов и ја потенцира економската соработка -Како нов амбасадот драго ми е што сум во Кавадарци ,во овој битен индустриски центар. Ние ви иднина ќе се фокусираме на економскара соработка. Потенцијалот во ова област овде е добар. Имаме партнерски односи и соработка и меѓу Стопанските комори. Ќе се обидеме да ги зајакнеме билатералните врски. Инаку го поознавам вашето подрачје и неговиот потенцијал а земјоделството е едно од нив, секако овде се и малите и средни преетпријатија. Имам пробано Тиквешко вино и мој фаворит е Вранецот“, вели амбасадорот на Унгарија во Македонија Д-р Ласло Лукс.

РАЧНИ ЧАСОВНИЦИ ЗА 9 КАВАДАРЧАНИ

РАЧНИ ЧАСОВНИЦИ ЗА 9 КАВАДАРЧАНИ

За прв пат годинава Градоначалникот Александар Панов и општината Кавадарци го променија пристапот и профилот на наградата која традиционално се доделува на почетокотод годината. Годинава тие го проширија бројот на оние граѓани кои добија награди и признанија како заслужни за придонес и афирмација на нивната професија и личност во разни области во градот.

Градоначалникот Александар Панов во кабинетот прими деветмина кавадарчани кои со својот ангажмани и пристап кон работата оставија своевиден белег во неколку област од општествениот живот. Тој ги прими 9-мината кавадарчани кои ги награди со рачен часовник. Признанијата ги добија: најмладиот и највозрасниот редовен читател во Библиотеката Фетик, Маричка Димова и Марија Лазова. Пожарникарот Митре Витанов. Од образованието наградата или поризнанието отиде во рацете на Елизабета Филипова. Наградени беа: ликовниоит уметник и педагог Кирил Мукаетов, полицаецот Зоран Ѓорѓијоски, врабнотениот во ЈП„Комуналец“ Енвер Муниши, студентот Билјана Костова која во меѓувреме и се вработи во АД „Гоце Делчев-Тиквеш„ и спортистот Петар Ангелов-Диви„-познат ракометен голман.

„Ова го правиме за првг пат и сметаме дека е добро, бидејки опфаќаме наши граѓани ангажирани во повеќе области во животот на градот. Се работи за личности кои на предлог на Синдикатот, менаџементот, или по наше согледување во текот на ланската година дале личен придонес за афирмацијата и развојот на градот Кавадарци“, рече градоиначалникот Александар Панов.

На средбата во пријатен разговор Панов размени мислења со најдобрите, слушна и по некоа барање за негова интервенција, се интересираше за функционирањето на дејностите од каде доаѓаат наградените и посака да остваруваат уште подобри резултати во работењето.

Завршна работилница од прекуграничниот Проект „Бизнис информативен и иновативен центар и MICE акција“

Завршна работилница од прекуграничниот Проект „Бизнис информативен и иновативен центар и MICE акција“

Општина Кавадарци и општина Едеса во периодот од 24 ноември во Едеса и  28 и 29 ноември  2016 година во Кавадарци  ќе организираат низа активности во рамките на проектот Бизнис информативен и иновативен центар. Домаќин на овој настан е општина Кавадарци.