Категорија: Проекти

НАСПРТИ ПОШТАТА СЕ ГРАДИ НОВ ПОДЗЕМЕН КОНТЕЈНЕР ЗА СМЕТ

НАСПРТИ ПОШТАТА СЕ ГРАДИ НОВ ПОДЗЕМЕН КОНТЕЈНЕР ЗА СМЕТ

Општина Кавадарци и ЈП „Комуналец“ деновиве започнаа со изградба на нов подземен контејнер на локациа во строгиот центар на улиците „Илинденска“ кај  сендвичарата „Мерлин“. Таму екипа на ангажираната фирма изведувач  „Метал Апостолов“ од Кавадарци работи на копање на земја.

Истата компанија паралелно изведува и градежни работи на контејнерот кај „Тиквешко поле“, каде е бетонирана контрејнерската јама.

Општината вакви подземни контејнери ќе постави и на локациите спроти „Стопанска банка“ на улицата „Мито Хаџи-Василе“, потоа кај „Сенатор“ и под „Тутунска банка“ сите на улицата „Илинденска“.

Платформите ќе бидат со различна големина, а на нив ќе се постават, дват, три или четири контејнери. Овој систем на прибирање на смет нуди повеќе предности.

ЗАПОЧНА САНАЦИЈАТА НА ФАСАДАТА НА ДЕСЕТАТА ЗГРАДА

ЗАПОЧНА САНАЦИЈАТА НА ФАСАДАТА НА ДЕСЕТАТА ЗГРАДА

Општина Кавадарци продолжува со реализација на проектот за санирање на фасадите на колективните станбени згради во централното градско подрачје, кои се утврдени како објекти од значење за Општина Кавадарци.

Денеска започнаа градежните работи на втората од комплексот згради на ул.„Браќа Хаџи-Тефови“ од источната страна на зградата на општината. Ова е дестата зграда од предвидените 13 на која се врши санација на фасадата. Согласно проектот се врши интервенција за санирање на сачокот, замена на олуците, како и крпење и фарбање на фасадите.

Акцијата започна со зафат на дел од зградата на Домот на културата „Иван Мазов-Климе” минатото лето.

За оваа намена општината инвестира 5.361.793 денари, а парите се обезбедени од буџетот. Изведувач на работите е кавадаречката фирма „Метал Апостолов“.

При извршувањето на активностите, се спроведени неопходните мерки на претпазливост за заштита на граѓаните.

 

СЕ ПОДГОТВУВА ПОДЛОГАТА ЗА НОВА ТРЕВА НА ГРАДСКИОТ СТАДИОН

СЕ ПОДГОТВУВА ПОДЛОГАТА ЗА НОВА ТРЕВА НА ГРАДСКИОТ СТАДИОН

Агенцијата за млади и спорт и општината Кавадарци продолжуваат со гардежните работи на „Градскиот стадион“. Ангажираната оператива деновиве работи на нивелирање на земјената подлога како подготовка за поставување систем за дренирање, потоа линија за полевање и на крајот бусени нова трева

Според проектот најпрвин целосно беше отстранета старат трева, а подлогата под неа се подготви за следните делови од процесот за реконструкција на теренот.

Градкиот фудбалски стадион освен промената на сегашната подлога со нова трева, ќе добие и современо осветлување за одигрување на ноќни натпревари.

Сегашната трева на теренот, беше поставена летото 1968 година пред стартот на првенството вотогашната југословенска Втората сојузна фубалска лига- група исток, каде Тиквеш за прв пат се натпреваруваше во сезоната 1968/1969 година.

Стартува изградбата на ПЕШАЧКО- ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА до Моклиште

Стартува изградбата на ПЕШАЧКО- ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА до Моклиште

Пешачко – велосипедската патека до Моклиште ќе биде долга 4 км. со широчина од 4 метри. Инвеститор е Општина Кавадарци а средствата ги обезбедија: Платежната агенција од Фондот за рурален развој, Вардарски плански регион и Општина Кавадарци. Работите ги изведува компанијата ” Ас машини”.

САНАЦИЈА НА ЛОКАЛНИОТ ПАТ КОН ЕЗЕРОТО ГРАДОТ

САНАЦИЈА НА ЛОКАЛНИОТ ПАТ КОН ЕЗЕРОТО ГРАДОТ

Општината Кавадарци преку ангажираната оператива на фирмата „Ми-Комерц“ деновиве работи на санација на земјениот локален пат Брана Моклиште-Езеро Градот.

Според проектот на општината, се работи на санирање на критичните места каде е оштетена и однесена старат подлога, на делови од патот каде се собира вода и се прават тешко проодни места. Исто така се чистат канафките и се проширува коловозот.

По санирањето на оштетувањата ќе следи поставување на тампон.

Со овој зафат општината ќе санира локален пат кој води од браната „Моклиште“ кон селото Моклиште до езерото „Градот“ познато како Моклишко Езеро.

На овој потег гравитираат земјоделци, во поново време значителен број сопственици на викенд куќи, како и голем број рекреативци пешаци и велосипедисти.