Категорија: Проекти

Асфалтирање на ул.“Тоде Мајсторчев“

Асфалтирање на ул.“Тоде Мајсторчев“

Кампањата за ревитализација на градските улици продолжува со асфалтирање на ул.“Тоде Мајсторчев“. Согласно програмата, оператива на фирмата изведувач започна со отстранување на стариот асфалт, тампонирање и  асфалтирање на површина од 685 квадрати.

ОПШТИНА КАВАДАРЦИ ВО ПАРТНЕРСТВО СО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ (УНДП) ОБЈАВУВА: ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН (ReLOaD)

ОПШТИНА КАВАДАРЦИ ВО ПАРТНЕРСТВО СО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ (УНДП) ОБЈАВУВА: ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН (ReLOaD)

Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD) е финансирана од Европската унија и ја спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во шест земји/територии од Западен Балкан. Проектот ќе трае до јануари 2020 година и ќе има за цел јакнење на партиципативната демократија и процесите за интеграција на земјите од Западен Балкан во Европската Унија преку јакнење на граѓанското општество за негово активно учество во процесот на денесување одлуки.

Во проектот ReLOaD се вклучени 5 општини во земјава: Струмица, Ресен, Кавадарци, Гостивар и Куманово.

Општина Кавадарци и проектот ReLOaD ги повикуваат сите граѓански организации во земјава да поднесуваат предлог проекти кои се доследни на развојните цели на општина Кавадарци и со кои се опфатени следните приоритетни области:

  1. Родова еднаквост
  2. 2. Негување на културата и културното наследство
  3. 3. Заштита на животната средина
  4. 4. Претприемништво
  5. 5. Социјална инклузија

Износот на средства за одобрени проекти ќе се движи од 307.000,00 МКД до 1.845.000,00 МКД .

Read More

LOCAL SOLIDARITY = GLOBAL SOLIDARITY NETWORK

LOCAL SOLIDARITY = GLOBAL SOLIDARITY NETWORK

THE SECOND EVENT – „Solidarity: Focus on the local perspective”

Fatttoria Pugliese Diffusa Associazione Culturale is a partner in a new Europen initiative „Local
solidarity = global solidarity” Network which in short is called: SOLID. The project is co-financed by the
Europe for Citizens programme, and it aims to empower actors to get more socialy engaged for the
sake of European solidarity and cooperation. The SOLID Network consists of 13 towns, regions and civil
society organizations from all over the EU, FYROM and Serbia. The aim of the project is to implement
new political tools that enable local communities to have an impact on the global and European
solidarity in time of institutional and humanitarian crisis that different EU countries are currently
facing.
From 22nd to 25th of October 2018 the project partner Fattoria Pugliese Diffusa Associazione
Culturale is hosting in Lecce the second SOLID international event which will bring together towns,
regions and civil society groups from 12 countries that already belong to the Network, as well as local
citizens. The local guests are welcome to join SOLID partners during the two days of their Event and
they can choose from watching a movie show „Lampedusa in Winter” that will be screened on
October 22nd, interacting with experts on local and European solidarity during the plenary session
(October 23rd, 9:30-12:30) and attending at the street debate which will take place in Piazza
Sant’Oronzo, Lecce (October 24th, 14:30-17:00).
For more information please visit: https://www.facebook.com/events/2386456094704167/

Location: HOTEL PRESIDENT in Lecce (IT)
Programme where local citizens can join:

22/10, 18.00: „Lampedusa in winter” movie show (IT/ENG)

23/10, Plenary session (ENG)

h.9:00 – Registration of participants

h.9:30 – Official opening: Welcome Speech and Program of the Meeting – Mr.
Evangelista Leuzzi ; SOLID Project – Dr. Malgorzata Wochowska

h.9:50 – Refugee crisis from political and humanitarian point of view – “Hospitality
practices in Italy: the SPRAR Model” – Mr. ANDREA PIGNATARO (National Board Member
of GUS)

h.10:20 – Multilevel governance and capacity building of bottom-up initiatives and Crosssectoral
cooperation between public bodies and CSOs – PART I – “Third Countries
Development Cooperation” Programme of the Apulia Regional Government – “Community
Welfare in Embu, Kenya” project by AMAHORO ONLUS NGO

h.11:15 – Multilevel governance and capacity building of bottom-up initiatives and
Cross-sectoral cooperation between public bodies and CSOs – PART II – IULIA BADEA,
TIMOTHEE LOUETTE, ROBERTA SPADONE “The Long Way to Europe “ Project and
“European Solidarity Corps”

h.11:45 – Conclusions and exchange of best practices (Presentation of the project
PUNCH– Network of Towns – Participation of UNderrepresented Citizens for the
Valorization of EU Cultural Heritage)

24/10, 14.30 – 17.00: Street Debate (IT / ENG) – Sant’Oronzo Square in Lecce

 

Со нова технологија ќе се подобрува носивоста на Северен булевар

Со нова технологија ќе се подобрува носивоста на Северен булевар

Реконструкцијата на Северен булевар се одвива непречено. Денес се поставува гел композит врз долен строј за подобрување на постелицата. Во наредната фаза се поставува и прв слој тампон од 20 сантиметри со набивање.

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА САЛАТА „ПАРТИЗАН“

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА САЛАТА „ПАРТИЗАН“

Општина Кавадарци преку ангажираната оператива на фирмата „Градба промет“ започна со реализација на проект за внатрешна реконструкција на спортската сала „Партизан“.

Се работи за реконструкција на внатрешноста на храмот на кавадаречкиот спорт, каква што не е извршена во последните 40 години.

За оваа намена општината од буџетот издвои 5.084.100 денари. Парите се наменети за обнова на паркетот на теренот, столаријата, таванот, фасадата, како и за партено уредување околу објектот.

Со овој проект општината ќе спроведе сериозна санација за заштита на „Партизан“ каде од 1958 год, па се до изградбата на салата „Јасмин“ 1995 год. се одржуваа сите значајни натпревари на кавадаречките кошаркрски екипи, како и натпреварите во карате, одбојка, гимнастика, пинг-понг, мал фудбал и останатите мали спортови.

Салата „Партизан“ во својата историја се користеше и како саемски простор во склоп на „Тиквешкиот гроздобер“ како и место за многу концерти и културни настани.

Со оваа реконструкција општината го заштитува и му го продолжува животот на еден од најстарите спортски објекти во Македонија.