Категорија: Тековни проекти

ПОДГОТОВКИ ЗА ПОПЛОЧУВАЊЕ НА ПЕШАЧКАТА ПАТЕКА НА „ЖЕЛКОВ ДОЛ“

ПОДГОТОВКИ ЗА ПОПЛОЧУВАЊЕ НА ПЕШАЧКАТА ПАТЕКА НА „ЖЕЛКОВ ДОЛ“

 

Оперативата на ангажираната фирма „Лабино трејд-Констракшн“ од Гостивар ги изведува подготовките за поставување на бехатон коцки на пешачката патека на делница од „Желков дол“ помеѓу улиците „Страшо Пинџур“ и „4 Мај“.

Трасата е оформена, изградени се пристапните скали и рампата за лица со попреченост на спојот со улицата „Страшо Пинџур“, а поставена е и електричната инсталација за канделабрите од јавното улично осветлување.

Во наредниот период ќе се постават и бехатон коцките со што овој дел од поројницата „Желков дол“ ќе се урбанизира во пристапна патека која ќе овозможи побезбедна и побрза комуникација на граѓаните.

АСФАЛТИРАЊЕ НА ДЕЛНИЦА ОД „СЕВЕРЕН БУЛЕВАР“

АСФАЛТИРАЊЕ НА ДЕЛНИЦА ОД „СЕВЕРЕН БУЛЕВАР“

Согласно проектот кој општина Кавадарци го реализира преку Вардарскиот плански регион, започна завршната фаза од реконструкцијата на делница од „Северен булевар“. Во оваа фаза се ревитализира потегот од спојот на Северен со Западен булевар, па до спојот со булеварот „Никола Минчев“.

Ангажираната оператив го постави првиот слој „носив асфалт“ со дебелина од 9 сантиметри на делницата од 450 метри. Потоа ќе уследи поставување на вториот слој „асфалт-бетон“ со дебелина од 6 сантиметри со што оваа делница од заобиколницата ќе биде со подобрени перформанси.

Целиот проект во вредност од 8.526.000 денари покрај асфалтирањето, опфати прво отстранување на стариот оштетен и дотраен асфалт на површина од 3.400 м2, при што целосно беше ископана цлета стара подлога.

Во правец на подобрување на носивоста согласно повисоките применети стандарди на нејзино место се постави „гео композит“ (специјална мрежа) како и нов 40 сантиметри слој дробен камен како подлога на која се нанесуваат вкупно 15 сантиметри сфалтна маса во два слоја.

Со овој проект носивоста  на подлогата на оваа делница е повеќекратно подобрена.

Во наредната фазаз општината ќе пристапи кон ревитализација на преостанатат делница од „Северен булевар“ преку проектот со Светска Банка за ревитализација на главните улици во Кавадарци.

ПРОЕКТОТ ПАРК „СОЛУНСКА ГЛАВА“ ВО ЗАВРШНА ФАЗА

ПРОЕКТОТ ПАРК „СОЛУНСКА ГЛАВА“ ВО ЗАВРШНА ФАЗА

Општина Кавадарци со посредство на „Мој општинар“, а на барање на жителите, преку оперативата на ЈП „Комуналец“ го реализира проект за обновување на рекреативната зона на улицата „Солунска глава“.

Во текот на месец Октомври на површина од 3000м2 вработените од работната единица „паркови и зеленило“ секојдневно работеа на расчистување и уредување на просторот.

Согласно проектот теренот најпрвин се расчисти од отпад, шут и обрасната вегетација. Се замени старат и искршена фонтана со нова, се промени водоводната инсталација и се постави подземен систем со рапрскувачи за полевање.

Ќе следи хортикултурно уредување со трева и ниско стеблести растенија, а општината планира и репарирање на постојните реквизити од детскиот забавен парк.

Рекреативниот парк ќе добие и дополнително јавно осветлување.

По звршувањето на работите граѓаните од овој дел на градот ќе добијат обновена зона за одмор и рекреација. 

РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА САЛАТА „ПАРТИЗАН“  СЕ ОДВИВА НЕПРЕЧЕНО

РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА САЛАТА „ПАРТИЗАН“ СЕ ОДВИВА НЕПРЕЧЕНО

Проектот на општината за реконструкција на салата „Партизан“ е во тек. На увид во текот на градежните работи беше градоначалникот Митко Јанчев кој на самото мести имаше можност да види како се одвива реконструкцијата на најстарат спортска сала во Македонија.

Општина Кавадарци со овој проект ќе изврши внатрешна ревитализација на објектот со замена на таванот, на столаријата, на паркетот на теренот, а ќе се санира и фасадата.

На крајот ќе се интервенира и со хортикултурно уредување пред салата.

ВО ТЕК Е РЕКОНСТРУКЦИЈА НА САЛАТА „ПАРТИЗАН“

ВО ТЕК Е РЕКОНСТРУКЦИЈА НА САЛАТА „ПАРТИЗАН“

Општина Кавадарци преку ангажираната оператива на фирмата „Градба промет“ го реализира проектот за внатрешна реконструкција на спортската сала „Партизан“.

Во оваа фаза се реконструираат, таванот преку замена на трската со гипс-картон плочи, како и замена на дотраените дрвени прозорци. Со реконструкцијата е предвидено и обновување на паркетот на теренот, фасадата, како и партено уредување околу објектот.

Со оваа реконструкција општината го заштитува и му го продолжува животот на најстариот спортски објекти во Македонија.

Општина Кавадарци релизира реконструкција  на ДТВ „Партизан“ каква што не е извршена во последните 40 години.