Категорија: Тиквешки гроздобер

МЕМОРИЈАЛЕН ЖЕНСКИ КОШАРКАРСКИ ТУРНИР „СЕСТРИ КИТЕВИ“

МЕМОРИЈАЛЕН ЖЕНСКИ КОШАРКАРСКИ ТУРНИР „СЕСТРИ КИТЕВИ“

Општината Кавадарци ја продолжува радицијата за време на „Тиквешки гроздобер“ да се игра женска кожарка во чест на трагично загинатите кошаркарки на ЖКК „Тиквеш“ сестрите Елизабета и Антоанета Китеви.

Годинава на турнирот учествуват екипите на ЖКК „Пелистер“ од Битола, ЖКК „Крива Паланка“ и домаќинот екипата на ЖКК „Трокал“.

Турнирот во име на Општината за отворен го прогласи претседателот на Советото г. Ристо Сакалиев кој во обраќањето уште еднаш ја потврди определбата на општината овој турнир да продолжи да опстојува, а потенцираше дека ова е само дел од сеопштата заложба на Советот градоначалникот за поддршката на локалниот спорт.

ГРОЗДОБЕРСКА ТРКА НА КЕРЛНЕРИ

ГРОЗДОБЕРСКА ТРКА НА КЕРЛНЕРИ

Улицата „Илинденска“ повторно беше „пистата“ за трката на келнери. На нејзиното второ издание во рамките на „Тиквешкиот гроздобер“ учествуваа четворица натпреварувачи, по двајца од Кавадарци и Гевгелија.

Првото место го освои Иван Стевановиќ од кафетеријата „Де факто“ од Гевгелија, втор беше неговиот колега Илија Петров од кавадаречката кафетерија „Рома“, а третото место го освои вториот келнер ог гевгелискиот „Де факто“ Марјан Стефанов.

Скромен број учесници, но трката беше возбудлива и интересна.  Натпреварувачите испишаа дел од гроздоберскат историја , додека оние од публиката што ја гледаа уживаа.

ЗАПОЧНА ТИКВЕШКИОТ ГРОЗДОБЕР 2019

ЗАПОЧНА ТИКВЕШКИОТ ГРОЗДОБЕР 2019

Штандот на Средното општинско земјоделско шумарско училиште „Ѓорче Петров“ од Кавадарци е местото каде официјално започна годинашниот „Тиквешки гроздобер“ 2019 година.

Преку презентација на производи од грозје произведено на лозовите насади на училиштето, идниоте млади земјоделци, лозари, винари, агрономи се претставуваат перд посетителите на годинашниот гроздобер.

Во деновите на гроздоберските свечености посетителите на овој штанд ќе имаат можност да дегустираат вино, ракија и производи од грозје произведени од самите ученици.

Иднината на кавадаречкото лозарство се претставува пред јавноста како вовед во деновите на гроздоберот.

Одлука за продолжување на работното време на угостителските објекти во Општина Кавадарци за време на одржување на манифестацијата „Тиквешки Гроздобер 2019“

Одлука за продолжување на работното време на угостителските објекти во Општина Кавадарци за време на одржување на манифестацијата „Тиквешки Гроздобер 2019“

Член 1

Работното време на угостителските објекти на подрачјето на Општина Кавадарци, утврдено во член 23 став 1 точка 1, 2, 3, 4, 5 и 6 од Законот за угостителска дејност, во деновите 06,07 и 08.09.2019 година за време на одржувањето на манифестацијата “Традиционален Фестивал Гроздобер 2019 “ се продолжува за два часа.

Член 2

Оваа одлука влегува во сила со денот на донесувањето, а ќе се објави во “Службен гласник на Општина Кавадарци“.

 

Тиквешки гроздобер 2019 – Програма

Тиквешки гроздобер 2019 – Програма

 

ПЕТОК 06.09.2019

12:00h – 12:15hСВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА ,,ТИКВЕШКИ ГРОЗДОБЕР’’                                                                                

Локација: Главна сцена, Градски плоштад

11:00h – 14:00hПрезентација и дегустација на Вина од Присутните Винарии

*Дополнително, во едно катче претставување/претстава на процесот на берба до создавање на виното и производите од грозје- Шумарско училиште.

Локација: Градски плоштад

13:00h – 13:30hTРКА НА КЕЛНЕРИ

Локација: ул.Илинденска

14:00h – 19:30h СТАРОГРАДСКА МУЗИКА

18 – 19:30 – Трио Мањифико

21:30 – 23 h – Марјан Коцев и Галакси

Локација: Малото паркче

18 часот – Изложба на фотографии –Музеј галерија

15:00h – 16:00h ТУРНИР“Сестри Китеви”

Локација: С.Ц. Јасмин

 

20:30h – 21:00h Музика на разглас

 

21:30h – 22:45h 2БОНА

23:00h – 01:00h DJ TONI ZEN

Локација: Градски Плоштад

 

САБОТА 07.09.2019

10:00h – 12:30h Изложба на OLD TIMER-и

Локација: Градски плоштад

13:00h – 13:45h ТрадиционалноМОТО РЕЛИ

Локација: ул.Илинденска

14:00h – 15:00h Велосипедисти

Локација: Градски плоштад

– Штанд за тетовирање– артист Пане Ризов Bullfrog Tatto Studio

 

11:00h – 14:00h Традиционална ТАБЛИЈАДА

Локација: Малото паркче

14:00h – 19:30h СТАРОГРАДСКА МУЗИКА

15 -16:30 – ТриоГранде

17- 18:30 Класико

Локација: Малото паркче

18:00h –ПРИЕМ на Градоначалникот во Хол на Дом на култура

19:00h – 19:30h СВЕЧЕНА СЕДНИЦА за Денот на Општината во Дом на култура

Локација: Домот на Културата со покана од Општина

 

20:30h – 21:00h Музика на разглас

21:30 – 22:30 – Наташа Малинкова

23:00h – 01:00h ЈЕЛЕНА РОЗГА

Локација: Градски Плоштад

02:30h – 05:00h DJ METODIJ HRISTOV

–          DJ Lako

–          DJ Power

–          DJ METHA MILL

 

Локација: Костурница

 

 

НЕДЕЛА 08.09.2019

12:00h – 14:00h Традиционален, голем КАРНЕВАЛ низ улиците на Кавадарци кој завршува со претставување на Градскиот плоштад

*Жонглери за дополнителна анимација

Локација: Градски Плоштад

14:00h – 19:30h СТАРОГРАДСКА МУЗИКА

-15 – 16 и 30 – Дуо Форте и Александар Ангелов

17 – 18 и 30 – Дa Капо бенд

Локација: Малото паркче

 

20:00h – 20:30h Музика на разглас

20:30h – 21:45 БЕНД

22:00h – 01:00h ЗДРАВКО ЧОЛИЌ

01:00h Спектакулареногномет

Локација: Градски Плоштад

КРАЈ НА ФЕСТИВАЛОТ