ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА  НАД ФАШИЗМОТ

ЦВЕЌЕ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ

Кавадарци достоинствено и скромно, денеска го одбележа 9 Мај, Денот на победата над фашизмот.

Во чест на 73 годишнината од големиот ден, денеска делегација од сојузот на борци и почитувачи на НОБ, од Советот на општината, кабинетот на градоначалникот, во која беа и претставници на општествено политичкиот живот од општината, положија букети свежо цвеќе пред споменикот на Слободата и револуцијата на градскиот плоштад.

Денот кога Европа го победи фашизмот, е историски поврзан и со антифашистичката борба на македонскиот народ кој на страната на прогресивните сили преку НОБ учествуваше во големата победа, преку која го оствари вековниот стремеж на македонскиот народ за слобода и сопствена држава.

Кавадарци во таа борба даде над 330 жртви кои го положија својот живот за Македонија.