ВЕЛОСИПЕДСКА ПАРАДА НИЗ УЛИЦИТЕ ВО КАВАДАРЦИ

ВЕЛОСИПЕДСКА ПАРАДА НИЗ УЛИЦИТЕ ВО КАВАДАРЦИ

„И велоспедот е дел од сообраќајот“ беше мотото на годинешната велосипедската парада низ улиците на Кавадарци која традиционално и успешно ја органзирира Сојузот за училишен спорт. Целта е да се популаризира велосипедот на сметка на автомобилите, што има повеќекратна корист за возачот. Затоа и мотото на годинашнава акција која традиционално се одржува во месец мај бше „И велоспедот е дел од сообраќајот“.

Стартот на беше од паркингот на спортскиот центар „Јасмин“ од каде поворката предводена од градоначалникот Митко Јанчев, во придружба светскиот велоспедист на екстремни патеки Пјер Бишоф од Германија, се движеше по кавадаречките улици, а сите заедно дојдоа на Градскиот плоштад пред зградата на општина Кавадарци. Над 850 велосипедисти од основните и средните училишта, беа дел од велосипедскта парада во која возеа  заедно со членовите на Тиквешки Точакџии, како и наставници по физичко воспитување.

Градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев возеше низ улиците на Каадарци, популаризирајќи го велоспедот меѓу младите и граѓаните. Во обраќањето пред учесниците на парадата Јанчев посочи дека тој и општината го поддржуваат возењето велосипед не само како превозно средство во градските средини, туку и како здрав начин на живот уште од мали нозе. Притоа подвлечее: „Ова го потврдуваме и со акцијата за доделување на субвенции при купување на велосипед. Нешто што го запопчнавме неодамна и имаше масовен одзив кај граѓаните, а што без двоумење ќе го птодолжиме и во иднина. А дека велосипедот е сериозно превозно средство потврдува и нашиот пријател од Германија Пјер Бишоф. Кога тој може да вози 3050 километри низ Европа, тогаш можеме и ние низ улиците на Кавадарци да го правиме истото тоа секој ден“. подвлече Јанчев.

Велосипедскиот митинг заврши со традиционалното извлекување на наградите од лотаријата која се организира за учесниците на митингот, каде почетокот на извлекувањето ги започнаа градоначалникот Јанчев и велсипедистот Бишоф.