Показна вежба “Брз одговор 23”

29.08.2023

Во посета на Општина Кавадарци беа амбасадорката на САД во Македонија г-ѓа Ангела Агелер и министерката за одбрана г-ѓа Славјанка Петровска.

Заедно со градоначалникот Митко Јанчев беа присутни на вежбата на која учествуваа припадници од Армиите на Република Македонија, САД, Република Албанија, Република Црна Гора и безбедносните сили на Косово. Цел на вежбата е подобрување на сојузничките воени способности, интероперабилноста на сојузниците и партнерите и преку демонстрација на висока подготвеност да влијае на одвраќање на било кој вид на малициозни активности од потенцијалните противници.

Беа презентирани оклопни возила, борбени возила, како и натпревари во уличен баскет во кои земаа учество над 10 групи, каде што присуствуваа и претседателот на КФСМ Перо Антиќ и Тодор Гечевски.

Галерија