Традиционални манифестации

Гроздобер

Традиционална манифестација - Тиквешки гроздобер

Гроздобер

Тиквешки Гроздобер

„Тиквешкиот гроздобер“ е најстара манифестација од ваков вид во Република Македонија, која го задржа својот идентитет, автентичност и уникатност. На почетокот од септември, секоја година Кавадарци го слави грозјето и виното како „дар од боговите“.

Со откинувањето на првиот грозд симболично се означува општата берба на винското грозје во нај лозрскиот регион во Македонија и пошироко.

 

Повеќе за “Тиквешкиот гроздобер“